Nyheter

Välkommen in till Fenix Bistro – en inbjudande måltidsmiljö

Nyheter Med fokus på matgästen har matsalen gjorts om till restaurang, genom ny möblering, varma färger och kreativa uttryck. Nu är eleverna mer positiva till skolmåltiden.

– För ett par år sedan gjordes matsalen om på Fenix kunskapscentrum i Vaggeryd för att bli mer trivsam med bistrokänsla. Vi köpte in nya möbler som ska passa för vuxna människor. Tallskog blev temat för inredningen, eftersom vi har en tallskog precis utanför. Vi inredde med olika möbelgrupper på olika sitthöjd, varma färger, textilier och varierande belysning. Vi köpte in fina uppläggningsfat till salladsbuffén och snygga grytor att variera kantinerna med, för att väcka nyfikenhet på maten. Matsalen bytte namn till Bistro och blev ett rum som fungerar för socialt häng, fika och andra aktiviteter under skoldagen. Vi flyttade också in skolkaféet i Bistron. Vi bestämde oss för ”att gå från matsal till restaurang”. Vårt mål var att sätta matgästen i centrum och skapa en varm och inbjudande måltidsmiljö. Vi vill att skolrestaurangen ska vara en plats att längta till och att fler elever kommer och äter den goda lunchen. Genom en bättre måltidsmiljö vill vi också öka yrkesstoltheten hos våra medarbetare och spegla hur mycket hjärta, förtroende och respekt för matgästen vi har.

– Vi har varit på föreläsningar kring hur man jobbar med gästens väg i skolrestaurangen. Vi har åkt på studiebesök och fått inspiration av framgångsrikt arbete med måltidsmiljön, till exempel till Karlstad, Skövde och Örebro. Målet har blivit att fler elever tycker att maten ser god ut och fler har förtroende för att det serveras god mat i skolrestaurangen. På Fenix ser vi att vi har fler elever som äter. Här används också Bistron till exempelvis för grupparbeten under tider då det inte är servering. Det märks att eleverna trivs i miljön.

– Vi serverar 360 elever och vi serverar alltid två rätter men vi har alltid en bonus och en extra vegetarisk rätt. Åtta sallader finns också till varje måltid. Så det finns mycket att välja på dessutom hembakat bröd varje dag. Vi har ett mellanmålskafé där man kan köpa mackor, smoothie och någon söt sak varje dag, varma mackor kan man också köpa varje morgon. Vi samarbetar med daglig verksamhet och AME och det är kul att vi jobbar över gränserna. Malin Kemi från daglig verksamhet finns här i caféet, fortsätter Pia Widell.

– Jag hjälper till i caféet, torkar golvet, kollar till personalrummet så det är rent och snyggt. Jag är här måndagar till torsdagar och på fredagar är jag på postrundan på Smedjegatan, Ringvägen och Fågelåsen så jag har fullt upp, berättar Malin Kemi.

Malin Kemi och Pia Widell utanför Bistron på Fenix.

Har ni något matråd eller likande?

– Vi har ett Fenixråd varje månad och där kan man lyfta sina önskemål om Bistros utbud eller meny och kommer det upp del saker så blir jag alltid inbjuden till mötet som kommer för att kunna möta våra elever och svara på frågor och lyssna in önskemålen. Vi hade en fiskprovardag i våras där eleverna fick provsmaka olika fiskgratänger och sedan fylla i ett betyg från ett till fem på de olika så nu har vi anpassat menyn efter det, berättar Pia.

– Hälften av vår mat kommer i från centralköket och den andra hälften lagar vi själva här på Fenix. Drömmen är ju ett nytt kök så att vi kan laga all mat här. Det gör ju att vi kan kyla ner mat och servera som extra rätt dagen efter, det gör ju att matsvinnet minskar betydligt.

Vad får en portion kosta?

– 14 kronor per portion så allt det här klarar vi med den summan. Visar dagar kommer det inte så många så då kan vi spara mat tills nästa dag och därmed få fler rätter att välja mellan men det gäller bara den mat som vi har lagat här. 

Är eleverna bra på att äta upp maten de tar eller slängs det mycket mat?

– Det har blivit bättre men det slängs forfarande mycket. Jag önskar att vi kunde laga all mat här, det skulle göra att vi kunde kyla ner och erbjuda maten igen, jag tror att vi skulle tjäna på det. På Götafors där de lagar all mat på plats har de 3 % matsvinn på sista mätningen och här har vi mycket mer eftersom vi inte kan värma upp maten igen som vi får i från centralköket. I Götafors går budgeten runt och jag tror att det skulle bli likadant här om vi kunde laga all mat här själva. Vi är inregistrerade som tillagningskök men vi har inte exempelvis så stora grytor med vev i som man behöver när man gör ett stor tillagning av köttfärssås. Vi har heller inget stekbord. Så vissa grejer behöver vi om vi ska klara det själva.

Vad är den största utmaningen med maten?

– Det är den ständiga ekonomiska utmaningen med alla priser som ökar. Vi måste tänka till och tänka om. Vi har fått ändra om lite och nu har eleverna accepterat att hälften av köttet är utbytt med grönsaker i köttfärssåsen till exempel. Det gör vi egentligen inte bara för att spara in pengar utan för att vi ska öka näringen samtidigt som vi ska vara klimatsmarta. Vi har också gränser på vad grönsaker får kosta när de köps in, grönsaker som kostar mer än 30 kronor kilot får vi inte köpa in. Det gör ju att vi lagar mer efter säsong.

Jag kallar inte de som jobbar här för kockar utan för kreatörer, de är helt otroliga. Jag skulle inte vilja byta ut någon av de som jobbar här, avslutar Pia.

Kökschef Pia Widell utanför Bistron.  [1/8]

Luftiga, ljusa lokaler med härlig utsikt.  [2/8]

  [3/8]

Mycket mat att välja mellan.  [4/8]

Lucija vid lunchbuffén.  [5/8]

I Fenix kafé kan man handla mellanmål av olika slag.  [6/8]

Den gröna avdelningen med vegetarisk mat.  [7/8]

Kreatörerna i köket, Lucija, Marica, Rosalie och Enas.  [8/8]

Taggar

Dela


3 reaktioner på Välkommen in till Fenix Bistro – en inbjudande måltidsmiljö

Lämna ett svar