Nyheter

Valteknisk samverkan mellan KD och C: ”Vi är riktigt taggade”

Nyheter Under tisdagsförmiddagen träffade vi PO Toftgård och Thomas Axelsson där den nya valtekniska samverkan presenterades. – Vi har svårt att förstå, är förvånande, men vi är otroligt taggade inför uppgiften, säger den nya vassa oppositionen.

Thomas Axelsson (KD) börjar berätta vad som hänt efter valnatten…

– Det har varit en utdragen process. Vi hade som första alternativ att samverka med femklövern, även om det skulle bli ett minoritetsstyre. Det misslyckades då Moderaterna inte ville detta. Moderaterna ville gå en annan väg. När den dörren stängdes så har vi sett att Moderaterna valde pengarna före sina väljare. Det var viktigt för Moderaterna att få ha kvar sin helarvodespolitiker. När detta stod klart så har vi försökt att bilda oppositionsblock i största möjliga mån. Vi var noga med att värna om rösterna vi har fått från våra väljare och att detta skulle avspegla sig i både när det gäller platser i nämnder och styrelser. 

– För nio dagar sedan, under söndagskvällen, hade vi en överenskommelse. Under tisdagen var vi överens, trodde vi. Döm av vår förvåning. Några timmar efter överenskommelsen bryter man detta och vi blev jätteförvånande över detta samarbete (reds anm; läs SD + L + EMP). Vi har väldigt svårt att förstå att Liberalerna i det här fallet kunde välja både ett vänster- och ett högerparti före oss. 

– Efter det har vi försökt att öppna dialogen men det har inte gått. Vi i KD och C har jobbat bra tillsammans gällande de större frågorna och vi vill fortsätta med samarbetet, säger Thomas Axelsson (KD). 

En överenskommelse har därmed undertecknats i dag gällande ett valtekniska samarbete mellan Centerpartiet och Kristdemokraterna i kommunen. 

PO Toftgård (C) kommenterar: 

– Vi hade gärna sett en stark majoritet. S och M bildar en majoritet i svåra tider för kommunen. Eftersom de båda partierna debatterar en hel del så ser vi att de kommer att få svårt att komma överens i de stora frågorna, samtidigt när oppositionen som blev klar förra veckan blir som en ohelig allians. Vi har många stora frågor gällande fastighetsavdelningen och ekonomin i kommunen, men med ovan samarbete slår detta tillbaka och man ser hela tiden poster och tjänster i stället för att diskutera kommunens bästa. 

– Vi är otroligt taggade för att driva oppositionspolitik och vi ska besätta posterna i både nämnder och styrelse växelvis, menar PO Toftgård. 

KD och C tar plats i Skillingehus. PO och Thomas skrev samverkansavtal i dag

Om inte valtekniskt samverkan hade gjorts mellan C och KD i dag hade platser till KD och C enbart funnits i de 13-mannanämnder, kommunstyrelsen, barn- och utbildningsnämnd och socialnämnd. KD och C har tillsammans åtta mandat, och enskilt har de fyra mandat var.

– Eftersom valteknisk samverkan har gjorts kommer vi att få plats i samtliga nämnder och även bolagsstyrelser. Liberalerna hade, efter valresultatet, inte enda plats, men genom deras ohederliga nya samarbete så får SD bjussa på ett antal poster. Det är klart att vi är besvikna. Namn och tjänster är större än sakfrågorna, vi är taggade, absolut. Nu kan vi driva oppositionspolitik på ett helt nytt sätt, menar både Thomas och PO.

– Den frågan som återstår är vad som händer om två år, eftersom mandatperioden skulle delas på två personer. Det vet vi inte. Men vårt samarbete kommer att spegla vad våra väljare vill och vi har såklart besvikna på hur andra partier har agerat efter valet. Jag tror nog också att många väljare är besvikna, menar Thomas Axelsson (KD).

Centerpartiet meddelar att man har nya personer på poster som är starka och kommer med ett föryngrat lag, liksom Kristdemokraterna.

C och KD får nu tillsammans 8 mandat och bildade i dag ett valteknisk samverkan. I pressmeddelandet som gavs ut står det bland annat:

”Årets förhandlingar mellan S, M, SD, L och EMP har inte präglats av att lösa kommunens stora frågor. I stället har många förhandlingar utgått från tjänster och personer. Ledande politiker har deltagit i förhandlingarna om sina egna tjänster. ”Oheliga” alliansen har blivit resultatet i båda blocken.

Vi ligger nära varandra politiskt. Partierna kommer driva en aktiv oppositionspolitik utifrån den plattform i nämnder och styrelser som samverkan ger. Vi kommer att tillsätta platser i nämnder och styrelser, med växelvis ordinarie och ersättare från respektive parti, för att båda skall få tillgång till handlingar i alla nämnder. Liksom S och M byter kso (reds anm; kommunstyrelsens ordförande) mellan partierna efter två år avser KD och C att byta plats i KSAU (reds anm; kommunstyrelsens arbetsutskott) också efter två år. Partierna är enligt avtalet fria att driva sin egen politik under samverkansperioden. Vi är nu starkt motiverade att driva en mycket aktiv oppositionspolitik och ser fram emot spännande diskussioner i kommunfullmäktige”.

Fotnot: Under måndagens kommunfullmäktige väljs fullmäktiges presidiet och valberedningen. I november månads fullmäktige ska namnen till respektive nämnder delges.

Thomas Axelsson (KD) och PO Toftgård (C)

Taggar

Dela