Nyheter

Väninnorna går i pension

Nyheter Idag går 87 års arbetslivserfarenhet ut genom dörren på Fameco i Skillingaryd. Lena och Rita går i pension.

Rita Ekman och Lena Malm

Från Hillerstorp har Lena Malm och Rita Ekman pendlat i ”bara” strax över fyra år till jobbet i Skillingaryd, men har jobbat inom företaget desto längre. De blev bästa vänner när Lena började jobba på Fameco i Hillerstorp 1977. Rita har jobbat inom företaget i 45 år och 11 månader och Lena har varit Fameco trogen i 41 år och 5 månader.

– Tiden går fort. När vi började jobba använde vi papper och penna. Idag är det lite annat. Jag har hela tiden jobbat med leverantörsreskontra under mina år, säger Lena Malm när vi träffar duon på Fameco i Skillingaryd.

– Och jag har jobbat med kundreskontra. Började i och för sig arbeta i receptionen, då var det skrivmaskin som gällde, inte ens elektrisk var den, berättar Rita Ekman och ler. Men därefter har jag mestadels jobbat med ekonomi och kundreskontra.

Idag, fredag, lämnar Rita och Lena sitt jobb för pensionärslivet och båda har trivts bra tillsammans och med sina arbetskamrater.

– Många som undrar varför man stannar kvar på sin arbetsplats så länge, men jobbet förändras hela tiden, så det har inte varit så svårt och absolut inte långtråkigt. Vi har helt enkelt trivts mycket bra här på Fameco, säger Lena och nämner att nytt affärssystem kommer att tillämpas inom företaget och då passade det bra att sluta och lämna över.

– Vi bytte affärssystem för nio år sedan och då sa jag att det gör jag inte mer, för det var väldigt tufft, fortsätter Lena.

– Arbetet har förändrats. Tempot har ökat och allting blir mer avancerat. Vi får fram mer uppgifter idag än vad vi tidigare fått och vi levererar mycket mer utomlands. Arbetet blir mer globalt och vi får ta hänsyn till olika valutor, berättar Rita.

– Idag hanterar jag sex olika valutor och när jag började var det bara svenska kronor som gällde, säger Lena.

– Företaget har bytt namn några gånger och när jag började hette företaget ”Industriprodukter Söderberg & Co i Hillerstorp” och jag tror att vi har bytt namn fyra gånger under mina år, nämner Rita.

Det bästa med jobbet har varit att få in betalningarna och betala sina leverantörer menar duon som ser fram emot dagens avtackning.

– Det har faktiskt aldrig varit tråkigt att gå till jobbet, säger Rita och Lena nickar instämmande och fyller i att jobbet har varit roligt och kontakten med leverantörerna och kunderna har varit mycket god.

– Jag ska ägna lediga dagar åt natur och kultur, säger Rita som hela tiden jobbat heltid och nu får skaffa sig nya rutiner från och med måndag.

– Ser det som ett tomt blad från och med måndag. Jag ska börja med att hälsa på mina barnbarn i Helsingborg och Örebro, det ska bli mycket roligt, berättar Lena.

Nu väntar elcyklarna där hemma för Hillerstorpsväninnorna och turen till Store Mosse eller runt Flaten kan göra precis när som helst.

Rita och Lena har tillsammans jobbat 87 år på företaget. Idag går väninnorna i pension.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *