Nyheter

Var har extrapengarna tagit vägen?

Nyheter Det undrade Elizabeth Orellana Bravo (V) och skickade in en interpellation till kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M). Svaret och en timmas digital debatt blev det under fullmäktigekvällen om vart statens miljoner tagit vägen.

Elizabeth Orellana Bravo (V) lämnade in en viktig interpellation till kommunfullmäktige. Arkivbild

Interpellationen handlade om att kommunerna i landet fick knappt fem miljarder i generella medel att dela på inför förra året. Tillskottet i januari 2019 gjorde att kommunen då fick 7,5 miljoner kronor. I april 2020 anslog regeringen ytterligare 22 miljarder. För en fungerande välfärd gör varje ny anställd personal inom äldreomsorgen och varje ny anställd barnpedagog inom barnomsorgen en skillnad i vardagen. (V) menar att extra pengarna ska satsas på personaltätheten inom äldreomsorgen, barnomsorgen och skolan. För oss i partiet handlar det inte om ”politik” utan om en realitet. Men var har välfärdsmiljarderna hamnat? Det undrade interpellationsskrivaren Elizabeth Orellana Bravo (V).

Gert Jonsson (M), ordförande i kommunstyrelsen, svarade på interpellationen:

Det som du kallar extra anslag till kommunerna finns ju med i de cirkulär som SKR (reds anm; Sveriges kommuner och regioner) bistår kommunerna med för att få framräknat rätt belopp att använda. Det är svårt att hänga med ibland då rikspolitiker utav olika färger uttalar sig om miljoner och miljarder till välfärden. En del är riktade bidrag som skall sökas av respektive kommun exempelvis äldreomsorgslyftet. Andra medel hamnar generellt i den stora påsen som fördelas mellan kommuner och regioner. Systemet är alltså komplext och i Vaggeryds kommun är det budgetberedningen som hanterar allt generellt ekonomiskt underlag som ligger till grund för strategisk plan och budget.

Och nämnderna får själva söka de specialdestinerade statsbidragen, som uppgår till cirka 140 olika bidrag som kan sökas.  I vissa av dem krävs motprestation, i andra inte. Under 2020 så erhöll vi nya medel i olika regerings- och riksdagsbeslut. Och vi parerade det med att i kommunfullmäktige besluta om en vårändringsbudget på plus 8 miljoner kronor och en höständringsbudget på plus 6 miljoner kronor. Under 2020 så stärktes ekonomin i vår kommun också av ökad inflyttning och andra faktorer utifrån ett under våren besvärligt läge. Denna förstärkning, plus ett bättre skatteunderlag, gjorde att vi i oktober 2020 kunde lägga den mest offensiva budget någonsin inför 2021. Glädjande är också att vi så när på 200 000 kronor var överens om en rekordstark budget, som med intäktssidan uppgår till över 1 miljard kronor. Så från 2020 års ursprungsramar till 2021 nya budgetramar så är ökningen 65 miljoner, samt att vi har ett 3 miljoner starkare resultatmål.

Så svaret på din fråga är att vi har använt alla de medel som ställts vår kommun till förfogande. Vi har enligt en god och gemensam anda fördelat medlen till de olika nämnderna. I nämnderna görs det en mer detaljerad budget utifrån kommunfullmäktiges budgetramar och det är i nämnderna som det avgörs hur prioriteringar utifrån uppdrag och bemanning sker. Värt att nämna att för att kunna bedriva en bra verksamhet för både personal och framförallt barn, ungdomar och brukare med mera så krävs det bra lokaler. Därför har vi satsat stora pengar i vårdboende, förskolor och också i kommande skolor med mera. Dessa måste givetvis betalas och därför krävs det en stark budget och ett starkt resultat så att vi kan fullfölja de stora investeringar vi har utan att kommande generationer ska behöva överta en alltför stor skuldnota. Så enligt mitt sätt att se det har varenda krona på ett eller annat sätt både fördelats och använts i kommunens verksamhet”

Efter svaret på interpellationen drog debatten igång.

– Det är viktigt att pengarna hamnar så nära våra medborgare som möjligt. Det ska inte vara resurser som hindrar eller står i vägen för att vi ska ha välfärd för individens behov. Det är tragiskt att se hur coronapandemin har satt fingret på bristerna i äldreomsorgen. Vi ser att det behövs fler resurser, men också en plan för att hur vi utvecklar sjukvården till våra äldre. Gert vill inte göra det här till någon partipolitisk fråga. Men vi från regeringen har betalat ut miljarder, menar Carina Ödebrink (S).

– Vi uppfyller alla ekonomiska mål. Vill även skicka med att det såg mörkt ut i våras när pandemin anlände. Men nu ser det bättre ut i budgetarbetet. Vi har fördelat dessa pengar på ett eller annat sätt inom vår verksamhet, menar Gert Jonsson (M).

Pelle Philip (C); ”När SKR redovisar 3 procent och vi har över 2 procent. Vad som händer i Stockholm behöver vi inte tänka på, viktigt att höra efter vad grannkommunerna har det. Ni (S) har ju Thomas Strand i socialnämnden, ta hjälp av honom istället för att gapa och skrik här”.

– Mycket märkligt inlägg Pelle. Har man taket på 2,5 så håller man sig till det. Det finns något som heter löneglidning och något som heter särskilda satsningar. Där spelar det roll hur mycket pengar man får använda till löner. Jag tror att det var en riktad satsning politiskt. Det är det det handlar om. Politikerna sätter taket på vad det får kosta. Det är viktigt att hålla koll på vad som händer i länet. Det är också viktigt att hålla koll på vad som händer på arbetsmarknaden, menar Kenth Williamsson (S).

(C), (S), (M) debatterar om budget, löner, skola med mera tills…

– Vi svävar ut från ämnet. Nu får vi hålla oss till det vi ska, påpekar kommunfullmäktiges ordförande Mats Oskarsson (M).

Slutreplik önskades och kommunfullmäktiges ledamöter beslutade att godkänna svaret på interpellationen.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Var har extrapengarna tagit vägen?

Tråkigt att det blir ett politikersvar. Kan inte säga en sen satsning som gjorts med just dessa pengar. Pengarna har kastats ut, likt en fontän, till de olika nämnderna. Sedan bryr man sig inte, tappar man kollen. Gissningsvis har alla pengarna gått till att täppa till hålen på alla projekt som inte ens i närheten hållt budget.

Lämna ett svar