Nyheter

Vårda kommunala skogen bättre innan olycka inträffar

Nyheter En Skillingarydsbo tycker att kommunens skog kring Önnemovägen behöver skötas bättre och har skickat in ett medborgarförslag till politiker

Till kommunen har en Skillingarydsbo lämnat ett medborgarförslag: 

”Kommunen har fattat beslut kring skogsområden som ligger nära bebyggelse skall vara av arten rekreationsytor där vi medborgare på ett säkert sätt kan röra oss fritt utan risk att skada sig. Området detta förslag är ämnat för skogspartier och naturområden som finns i anslutning till Önnemovägen i Skillingaryd”. 

– Husen som ligger på vänster sida, söder, av Önnemovägen i slutet av vägen har en skogsdunge med träd som fallit samt träd som är på väg att falla. Även väldigt höga granar som vid eventuell storm skulle falla på boningshus eller de uthus som finns på dessa tomter. När skolan byggs så har den ytan fallit bort för barnen i skolan samt de boende barnen vilket gör att de då söker sig till dessa partier för lek- och kojbyggnader. För ett antal år sedan så fällde kommunen en massa sly som nu fortsatt ligger och gör det omöjligt att leka i dessa området som är vid höger sida i slutet av Önnemovägen. Vid tidpunkten för fällning medias att detta skulle rensas bort skyndsamt. Två år känns inte skyndsamt. 

– Det finns även en äng i anslutning till Femkampsområdet. Denna utnyttjades av barn och ungdomar för aktiviteter, som exempelvis fotboll. Detta upphörde samtidigt som skötsel uteblev. Tjänstemän på tekniska har inte under en väldigt lång tid varit medgörliga att göra någon åt denna situation som framför allt gäller vänstersidan och dess dunge på Önnemovägen. Det har alltid funnits bortförklaringar till varför inget görs, skriver Skillingarydsbon i sitt medborgarförslag och frågorna som ställs är: 

– Skall det behöva bli storm för att de väldigt höga granarna skall ramla ner och med det att kommunen får stå för den skadegörelse på egna hem som blir följden av densamma?
– Att något barn eller medborgare får ett fallande dött träd på sig innan något görs?
– Att någon bryter benet eller faller illa på allt sly som fortsatt ligger kvar på marken innan något görs.
– Vaggeryds kommun är en plats där vi gör skillnad och det ska vara en trygg plats att bo på, se till att det blir verklighet för boende runt omkring Önnemovägen och dess närhet, uppmanar förslagslämnaren till politikerna. 

Kommunfullmäktiges ledamöter beslutade att godkänna medborgarförslaget och skickade förslaget vidare till tekniska nämnden för beslut, beredning och delgivning. 

Taggar

Dela


12 reaktioner på Vårda kommunala skogen bättre innan olycka inträffar

Gropabäcken skulle göras till en oas med vattenspegel och bänkar
Vad blev det mesta av ytan gick till garage
Där är också igenvuxet med buskar o träd
Bäcken som rann förut vid fårahagen är uttorkad
Den kantas och stora alar som suger upp allt vatten

Kommuninvånarna ska inte skräpa ner, tömma avfall på gröntipp med mera.
Ska det inte också gälla kommunen?

Vildvuxet i många delar av våra skogar, ogenomtränglig eller stora kalhyggen med sly liggandes.
Naturen är som vackrast när man förvaltar den, och gör något fint av den.
På sikt kan det bidra till att Vaggeryds kommun blir en attraktiv kommun att flytta till om man tar vara på naturen på längre sikt.

Har varit mycket i Vaggeryd och strövat omkring och märker en tydlig skillnad på hur mycket det gäller skillnad på hur kommunen lägger resurser på strövområden i Vaggeryd och Skillingaryd. Märks en tydlig fördel till Vaggeryd. Och när man gallrar ett område då ska det väl inte bli till det sämre område och om en bäck/vatten flöde blir förstört med risk för översvämningar är det anmärkningsvärt att kommunen inte agera. Med tanke på att det har hänt innan på Femkampsvägen och Ryttarnsväg.

Jag har fotat vissa grejer som jag tycker är dåligt
Satte in ett foto på en rutten bänk i undergången
Och dåligt skötta rabatter
Då fick jag en ilsken kommentar att det visst inte var sämre i Skillingaryd än Vaggeryd o ska sluta gnälla

Instämmer, har själv skickat e-post till kommunen flertal gånger om allt sly som lämnats efter gallring/nedtagning av skog mitt emellan Femkampen och nya Sörgårdsområdet.
Här har man gallrat och en skitit i resten, dessutom har en bäck körts sönder, undrar vad som händer med allt vatten vid kraftig nederbörd?
Bäcken ligger någonstans under allt sly nu.

Först fick jag närmast ett komiskt svar till att det skulle bidra med tillväxt och ska ligga kvar.
Efter tredje gången början på 2021, skulle man se över området samma vår och göra en rensning.
Nu långt efter har det inte hänt ett dugg, precis som de hoppas på att man glömt.
Svårt att glömma när man har baksidan rakt ut mot detta bombnedslag.

Det ser rent ut sagt för illa ut om jag ska vara helt ärlig, kommunen har bilderna, och vet hur illa det ser ut.

Hade detta inte vart i anslutning till fastigheter utan mitt ute i ödemarken hade jag förstått att man lämnar det, men där både barn och fastigheter ligger intill och en skog som varken är vacker eller gå att tillträda efter kommunen gjort billigaste möjligast lösning, tycker jag det är bättre kommunen inte rör skogen om den inte ska förvaltas på ett bra sätt och till det bättre.
Det var en jättefin miljö i den skogen där inne förr med fina stråk.

Har inget emot att man tar ner skog, men då ska det göras ordentligt, inte göra stora ytor till en gröntipp.

Skapa i stället fina miljöer när skog tas ner i kommunen, ha en plan för att göra även det trevligt samtidigt så blir bostadsområden mer attraktiva att gå runt kring, men så länge man själv inte bo där, bryr man sig kanske inte?
Beklämmande i vart fall.

Det fanns en pulkabacke från Bokgatan ner till Pilgatan
Många barn som har haft roligt där
Nu är det fullt med träd ännu mer på andra sidan
Rensa bort så det blir lite ljusare

Instämmer med författaren till medborgarförslaget. För några år sedan fick vi vara med om att ett stort träd från kommunens mark blåste ner och landade i vår trädgård.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *