”Varg ska spridas inom sitt naturliga utbredningsområde”
Nyheter 164 medlemmar i LRF kopplade upp sig ikväll i digital form för att få information om vargreviret.
Anders Friberg från Vaggeryd är regionordförande i LRF och startade den digitala informationen.
– Intresset och de angreppen som vi haft har vi haft täta kontakter med Länsstyrelsen. När reviret dök upp tyckte vi det var viktigt med en informationsträff, säger Anders Friberg.
Henrick Blank, enhetschef på Länsstyrelsen och Linda Andersson, rovdjurshandläggare, fanns på plats för att dela med sig av sin roll i ämnet.
– Vi har en del av reviret i vårt län. Nu har vi situationen här men vi har lärt oss senaste året att en del saker är svårt att förbereda sig på. Vi vill informera och genom dessa möten skapa en konstruktiv dialog. Kommunikationen är oerhört viktigt för att vi ska få tillit till varandra och kommunikationen kan vara komplicerad ibland, börjar Henrick Blank berätta.
Vad är Länsstyrelsens roll i rovdjursförvaltningen?
– Vårt uppdrag är att genomföra den politik som regeringen bestämmer utifrån de regionala förhållanden vi har. Leda och samordna rovdjursförvaltningen. Men att genomföra själva förvaltningen innebär att det är väldigt många aktörer med. Vi ska se till att propositionen följs. Det finns ett visst tolkningsutrymme men den är relativt smal. Det finns en plan för hur vargen ska förvaltas. Det krav som faktiskt följer det EU-direktivet säger att det ska vara 300 vargar minst i Sverige. Vargen ska spridas inom sitt naturliga utbredningsområde, där vi ingår. Tamdjurshållning ska inte påtagligt försvåras och socioekonomisk hänsyn ska tas. Vargstammens koncentration minskas där den är som tätast. Vissa typer av områden är känsliga och där man tror att vargen gör extra mycket skada, exempelvis renskötsel, skärgård och fäbodbruk. Det finns inga grunder i propositionen till att varg inte ska spridas till vårt län, berättar Henrick Blank.
Men Länsstyrelsen har även en viltförvaltningsdelegation.
– Där sköter vi licensjakt och skyddsjakt, riktlinjer för det samt riktlinjer för bidrag och ersättning enligt viltskadeförordningen. Även om beslutet tas av delegationen är handlingsutrymmet snävt. De här 300 vargar ska finnas någonstans i landet, säger Henrick Blanck.
– När det gäller förutsättningar så är det få nationellt men det är ganska hög inavel i den svenska vargen. Det behövs nya gener. Vi kan inte bestämma om vi ska ha varg eller inte, vi kan inte bestämma var den ska vara någonstans. Men vi kan påverka hur mycket skador. Där kan vi lägga vårt fokus med hur mycket och stora skador vargen gör.
– Skadorna i länet ska inte vara så omfattande att tamdjursskötsel och det småbrutna odlingslandskapet hotas, vargen ska ha en gynnsam bevarandestatus och vara där den gör minst skada, det finns också värden i att ha varg i området.
Frågestund:
Hur har man kommit fram till att det ska finnas 300 vargar? Länsstyrelsen: ”Bland annat för genetiskt hänseende”
Är vargen chippade? Länsstyrelsen: ”Det finns en och annan radiomärkt, vi har noggranna mätningar med spillningar och spår av DNA”.
Hur sätter man regionala målet? Länsstyrelsen: ”Har man en föryngring blir det förvaltningsmålet. I mellersta delen av landet där man har fler föryngringar sker en samverkan av länen”.
Finns det värde för turism att ha varg? Oron är inte att föringa! Länsstyrelsen: ”Vi ser att det normala och härskande förhållningssättet är att oron från tamdjursägare får oss att agera. Men oron är oerhört viktigt och det är viktigt att diskutera det här”.
Fotnot: Information om vargreviret, vad markägaren ska tänka på, skydd och ersättningar samt hur LRF jobbar med rovdjursfrågan kommer i artiklar framöver.
Per nej så klart inte glömt. Det var ju den attacken jag syftade på. Fast var visst inte 150 år sedan utan första på 200 år då. Hemskt så klart
Per. Jo men visst. Spelar ju noll roll då vargbeståndet ska hållas på 300.
Faktum kvarstår att det är väldigt ovanligt och kommer att vara väldigt ovanligt, eller hur?
Ett angrepp på människa har väl inte skett på 150 år
Gällande jakthund: Risken att en lös jakthund dödas av varg i ett vargrevir är 1 på 9000 under jaktdagar.
Jagar du 30 dagar om året måste du släppa hunden i 300 år innan ett angrepp sker… Enligt statistiken
Det ligger forfarande ett riksdagsbeslut på att det ska vara mellan 170 och 270 vargar som sedan Naturvårdverket ensidigt ändrade till 300
Om jag inte missminner mig har jag för mig att det var ursprungligen beräknat till 70 i Skandinavien sedan tog man höjd till 100 allt enligt rovdjursforskarna på Grimsö
Sen har du fortfarande glömt av. Vad som hände på Kolmården hon dog
2015 dödades eller skadades 17 hundar av varg.
96 av vildsvin och 483 i trafiken i Sverige.
2015 cirka 250 vargar 14,7
2015 cirka 300 000 vildsvin 3125
Du kan inte jämföra äpplen och päron
Men det är det som aktivister alltid gör
Redaktionen svarar: Använd aldrig förkortningar när ni kommenterar.
Knappast sjukt ovanligt dock kommer det nog att minska på lösspringande hundar.
Tyvärr hittar jag mycket lite som är sant i ovanstående text.
Om några månader föds det nya valpar. Minst 300.
Ett mycket lågt uppskattat antal.
Vi har 60 kända revir i Sverige, vilka genererar 360 nya individer i årssnitt. Till detta kommer Norges föryngringar.
Alla dessa är inte Varg. Här finns hund inkorsad, vilket ger hybrider i varierande grad, och varierande utseende.
Biereviret var inte enda fallet.
Det finns en tungt vägande förklaring. 1,5 miljoner hundar som vi försöker samsa vargarna med.
Människa och varg har aldrig kunnat vara tillsammans. Vargen har alltid dödens skugga med sig.
Vi upplever det varje dag, någonstans i Sverige.
Ändå stirrar en del blint framför sig, och hävdar något annat.
Men i det undermedvetna finns ändå verkligheten.
Ingen släpper ut barn och hund på tomten, när det stryker varg runt husen.
Ingen i hela vår riksdag vågar. Ändå har man tagit beslut om varg.
Vad är syftet? Lägga ner Landsbygden?
Inte ens det räcker. Det begärs ”skyddsjakt” från städer och samhällen. Ansökningar finns inlämnade hela tiden.
Detta är realismen. Ändå hävdas att antalet är 300 och det behövs en genetisk förstärkning.
Någon far med osanning och drömmer.
Det verkar som om vargmotståndarna inte har läst sin historia för vargen var här i Småland långt innan människan bosatte sig här…
Så argumentet att dom inte hör hemma här faller genast i småbitar.
Och innebär det att vi slipper lösspringande hundar i skogen och på vår tomt är det bara en vinnande situation
Det är du som inte läst din historia. Människan följde den smältande iskanten norrut. Levde av fiske. Det var det enda som fanns. Varg kom långt senare. När det fann gräs och bytesdjur. En varg kan bara leva av kött.
Spännande med varg i skogen får man säga. Förhoppningsvis blir det färre lösspringande hundar med det, även om det är sjukt ovanligt att hundar råka illa ut av varg