Nyheter

Vargen har en viktig plats i vår natur

Nyheter Det är beskedet när vi kontaktade Naturskyddsföreningen om dess syn på vargens närvaro i länet

Läsarbild

– Varg och lodjur har sin plats i naturen, säger Lisbeth Karlsson som är före detta ordförande i Vaggerydskretsen av naturskyddsföreningen. Naturskyddsföreningen anser att varg och lodjur äter oftast de svaga djur som kanske ändå inte skulle överleva, varg tar gärna älg och lodjur rådjur. De tillägger att det finns gott om älg och rådjur i länet. Det märks, inte minst på mängden trafikolyckor med vilt. De rester rovdjuren lämnar efter sig ger föda åt till exempel kungsörn och insekter med flera.

Varg och faktiskt också lodjur kan också angripa små vildsvinskultingar, och vildsvin är ju ett stort problem för markägare, tillägger Lisbeth Karlsson.

Naturskyddsföreningen arbetar inom flera områden men rovdjuren handlar mycket om den biologiska mångfalden, en mångfald av arter och naturtyper, som måste finnas för att de komplexa ekosystemen ska fungera i naturen. Där ingår också människan, som är en del av naturen. Fungerar inte dessa system i naturen kommer det i förlängningen även att drabba människan, enligt naturskyddsföreningen.

Skyddsjakt och licensjakt

Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt vid något tillfälle och det är något som får stöd av naturskyddsföreningen. Beslut om skyddsjakt på till exempel varg är något som fattas vid upprepade angrepp som kan bero på att enstaka individer fått ”smak” på tamdjur och som dessutom återkommer till samma besättning vid flera tillfällen.

– Vill givetvis inte att markägarnas djur ska skadas och stödjer skyddsjakt, säger Lisbeth Karlsson.
Däremot vänder de sig emot licensjakt då de anser att den jakten drabbar djur som inte gör någon skada och som är viktiga för naturen som helhet.
– Många människor uppskattar dessa och tycker det är en upplevelse att få se lodjur livs levande i naturen enligt naturskyddsföreningen.
Man trycker också på att både varg och lodjur är fridlysta.
– Enligt EU:s art- och habitatdirektiv är Sverige skyldigt att upprätthålla bevarandestatus för dessa djurarter konstaterar föreningen.

Taggar

Dela