Nyheter

Värme, el och fiber kräver tillsyn

Nyheter När vi andra njuter av ledighet finns de som har beredskap/jour

Kjell Stork, Joacim Olsson och Fredrik Oskarsson

Vaggeryds energi har ständigt personal i beredskap, dels för värmeverket men också för elnätet och fiber. Det är viktiga samhällsfunktioner som kan orsaka störningar i samhället för såväl företag som privatpersoner och annat runt omkring.

Vaggeryds energi – värmeverket

– För oss på värmeverket har vi jour måndag till måndag, säger Joacim Olsson och berättar att de har beredskap var femte vecka.

Även om det inte händer något så innebär beredskapen att de behöver vara på anläggningarna i Skillingaryd och Vaggeryd två gånger/dag. Dels för att kolla läget men framförallt för att fylla på bränsle i pannorna. Skulle det komma något larma så har de 30 minuter på sig för at vara på plats.

– Vi jobbar framförallt med biobränsle vid värmeverken och i den pelletspanna vi har i Skillingaryd, talar Joakim om och fortsätter med att Vaggeryds kommun är bland de bästa i landet när det gäller att använda biobränsle som står för knappt 98% av bränslet för fjärrvärmen. I Vaggeryd finns det tre reservpannor som är oljeeldade, men det ska mycket till innan de tas in i produktionen.

Miljöaspekterna för fjärrvärmen blir allt viktigare för varje år och de värmer returvatten med hjälp av rökgaskondensering då gaserna tvättas och ut ur skorstenen är det till stor del vattenånga som stiger mot skyn.

Vaggeryds energi – elnät och fiber

– För oss som jobbar med elnät och fiber är det sällan stora störningar, säger Kjell Storck och säger att det oftast handlar om automatlarm och att någon säkring löst ut.

– Jag jobbar mera med fibernätet, säger Fredrik Oskarsson och menar att fibersidan blir allt mera viktig men att de jobbar tillsammans för att lösa de eventuella fel som inträffar.

De säger också att de är till stor del väderberoende som snöoväder och stormar. Vid åskväder är det inte tillåtet för dem att gå ut för att lösa problemen förrän åskovädret dragit vidare.

Efter stormarna Gudrun och Per är alltmer av elnätet nedgrävt och inte så utsatt längre, men fel kan ju uppstå även om nätet ligger i backen.

– Mardrömmen just nu vore om det blir en fiberstörning på nyårsafton när många äldre sitter ensamma på kvällen med TV som sällskap, säger Fredrik.

De som jobbar med el och fiber har beredskap torsdag – torsdag var sjätte vecka och om de blir larmade ska felsökning påbörjas inom 30 minuter. På fibernätet åker de bara ut på fel som drabbar flertalet abonnenter.

– Många kan tycka att det är ett påhäng med beredskap, säger Kjell men menar att det vet man ingår i jobbet.

Taggar

Dela


1 reaktion på Värme, el och fiber kräver tillsyn

Vardagshjältar!

Tack för era insatser, känns tryggt med värme, el och fiber från Vaggeryds Energi.

Ska skänka er en tanke när nyårs-groggen landar i magen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *