Nyheter

Vattenanalys visar farligt ämne vid skola

Nyheter Nyligen tagna vattenprover visar att det finns cancerframkallande ämne i bäcken vid Sörgårdsskolan i Skillingaryd, ett ämne som förbjöds inom industrin för över 30 år sedan. ”Man rör inte området, spränger eller gräver, så länge man inte vet källan” menar sakkunnig i ämnet 

Rapporten av den nyligen genomförda vattenanalys vid bäcken

Strax intill nybyggda Sörgårdsskolan i Skillingaryd rinner en bäck. I bäcken finns två rör där vatten rinner ut från dränering/berg. Vattenprover har tagits vid mynningen av vardera rör där analysresultatet visar att det från det ena röret visar förekomst av Dikloreten som är i samma ”familj” som Trikloreten. Provtagningen har gjorts av en privatperson som vill vara anonym då risken för reprisalier är för stor. Vi har tagit del av analysrapporten. 

Provet gjordes i början av juni och skickades till laboratorium. Analyserna påbörjades 10 juni och var klart 24 juni. Vattnet hade en temperatur på 20 grader vid provtagning och resultatet visar förekomst av Trikloreten med 4,6 och Dikloreten 6,5. 

Vi på redaktionen tog kontakt med sakkunnig person som har erfarenhet från liknande verksamhet, för att förstå och få det förklarat för oss hur/varför det farliga ämnet finns i vår bygd. Han berättar:

– Föroreningen kommer från lösningsmedel och är helt omöjligt att stänga ute. Det är en av de värsta miljögifter som vi har idag. 

– Vi har tidigare haft miljöbelastande verksamheter på Eksområdet. Tri används som avfettning och rengöring. Ämnet förbjöds i början av 90-talet. Generellt sett är Eksområdet och Sörgårdsområdet i Skillingaryd inte ett område man ska riva i, inte gräva och inte spränga. 

Bäcken där vattenprover tagits

Kan du berätta om ämnet tri och dess avarter?
– Tri har en densitet på 1,47 och de här kemikalierna är tyngre än vatten. I berget samlas kemikalierna i facken. Kokpunkten ligger på 85 grader och det är ganska stabilt när det är kallt. Vid 25 grader börjar den att ”sticka iväg”. Ämnet finns i grundvattnet. Svårt att mäta eftersom vatten är i rörelse. Enda material som kan ”hålla inne” ämnet är rostfritt stål, men exempelvis plaströr tränger ämnet igenom. Miljöbelastad verksamhet på området hade tillstånd för att nyttja 30 ton per år. Man värmde upp bad i kar och hade kolfilter som renade ångan. Ångan blev i vätskeform och taket fungerade som ett stort uppsamlingsställe. När det regnade hamnade vätskan i stuprör och ner i dagvattnet. Mätvärden inne i fabrik visar på tri,  ångan har stigit och gått ut på taket. Kommunen vet om det här. Så länge det finns vattenflöden kan man inte mäta. Står det still så kan man mäta värden. Mäter man i strömmande vatten måste det vara stora volymer. Vi vet att ämnet finns i hela Sörgårds- och Eksområdet men att utspridningsområdet inte är klargjort och så fort man börjar röra i det här, och ändrar grundvattnets flöde, sprider det sig.

– Ämnet tri försvinner aldrig utan enda hanteringsalternativet är att gräva upp. Dikloreten som finns på analysrapporten är en form av tri. När man förbjöd ämnet på 90-talet ersattes det med fosfat och då blev det övergödning i stället. I tvättbaden fick man plötsligt tungmetaller och man släppte det till reningsverket. Det finns flera avarter på Trikloreten. Men så länge det ligger still och man inte ändrar vattenflödet blir det inte påverkat och är det stabilt. När det börjar röra sig är Tri ett ämne som rör sig fort i vatten.

– Jag känner att det krävs högre kompetens än kommunanställda för att göra provanalyser innan man bygger något på Eks- eller Sörgårdsområdet. Det bör vara någon från SGU eller annan extern verksamhet som är specialiserad. Att bygga en ny skola på området är helt otroligt hanterat. Det finns inga kända tätskikt som kan skydda mot att tri tränger in i byggnader. Det här inget man ska in och rota i innan man inte vet var källan är.

– Om man inte gjort prover, tester, borrningar och tagit reda på hur det ligger till med vilka volymer det kan finnas av tri i markområden så behöver man säkerställa förekomsten. Man rör inte området, spränger eller gräver så länge man inte vet källan. Men man kommer att hitta källan om man letar. Vi har sprickor i berget, det är inte massivt, källan kanske inte ligger ytligt utan runnit ner 30 meter ned. Det kan inte vara så svårt att reda ut varifrån det kommer, man ser hur dagledningarna är kopplade. Innan man gjort en riktig geologisk undersökning om vilka volymer av ämnet vi pratar om ska man inte rör marken och påverka vattenflödet.

– Kort summerat rör det här sig om en miljöskada. Vi kan konstatera att det ligger en avsevärd mängd tri i området. Tidigare verksamheterna har följt lagar och regler men inte tänkt på att ämnet har gett ånga på taket. Lösningsmedel kan man bränna upp, men det finns en avart som inte går att bränna och det är tri. Om jag hade bott i området hade jag aldrig tillåtit att man lägger ner plastslangar i min trädgård. Jag vet att man hittat överskridande gränsvärden i närheten av skolans byggnad. Ett prov räcker inte. Man måste ta flera, när det är varmt, kallt, regn. Allt påverkar vid för ett provresultat. Bäst resultat får man när man gör prover i olika form, densiteten på tri förändrar sig vilken temperatur det är ute. Hur ser värdena ut när vattentemperaturen är högre, ytan är varmare medan grundtemperaturen i bergen kanske är 4-8 grader?

– Tri är ett cancerframkallande ämne. Det ger skador i nervsystem och fosgen bildas vid upphettning, avrundar vår sakkunnige. 

På SGU:s, Sveriges geologiska undersökning, hemsida finns följande information: 

Vissa klorerande kolväten har eller har haft särskilt stor användning som lösnings-, avfettningsmedel inom industri, verkstad och kemtvätt, däribland tri- och tetrakloreten som är bland de mest uppmärksammade organiska föroreningar i grundvatten och dricksvatten. Klorerade lösningsmedel, däribland tri- och tetrakloreten, kan klassas som så kallande DNAPL (reds anm; denne non-aqueous phase liquids).

Sådana ämnen har en högre densitet än vatten och samtidigt en begränsad vattenlöslighet och kan efter utsläpp spridas som fri vätskefas i mark- och grundvattenmiljö och sjunka till stora djup. Föroreningar löser sig då delvis i grundvattnet och kan också transporteras vidare i löst fas. Det är en process som kan fortsätta en lång tid efter att ett utsläpp upphört, eftersom föroreningarna länge kan finnas kvar i fri vätskefas och vara absorberande till markpartiklar i både den mättade och omättade zonen. 

I mark- och grundvatten bryts exempelvis tri- och tetrakloreten ner till 1,2-dikloreten som ofta finns i grundvatten i närheten av tri- och tetrakloreten. 1,2-dikloreten bryts i sin tur ner till kloreten (vinylklorid) och eten.

Flera klorerande lösningsmedel är dessutom flyktiga, vilket leder till att de finns i porgas och kan spridas i gasfas och utgöra en risk vid inandning. Runt punktkällor bildas en så kallad föroreningsplym, i och med att föroreningarna kontinuerligt transporteras med grundvattenflödet och kan nå långt ifrån ursprungskällan. Toxiciteten varierar bland halogenerade lösningsmedel.

Flera av dem kan orsaka leverskador eller öka risken för cancer, däribland trikloreten, tetrakloreten, vinylklorid, 1,2-dikloretan, 1,2-dikloreten, diklormetan och tetraklometan. Lösningsmedlen kan också vara skadliga för vattenlevande organismer och flera av ämnen regleras med gränsvärden enligt Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter.

På Naturvårdsverkets hemsida finns följande information: 

1,2-dikloretan förekommer inte naturligt i miljön men sprids till miljön vid produktion och användning i kemisk industri samt avfallsströmmar. 1,2-dikloretan är ett klorerat lösningsmedel och hör till ämnesgruppen flyktiga organiska föroreningar, kallas också etylendiklorid och är en klar, lättflyktig vätska med sötaktig lukt som är mycket brandfarlig. Spridning av ämnet sker främst genom diffusa utsläpp till luft. I luft bryts ämnet ned fotokemiskt och efter några månader, men kan dessförinnan, transporteras långa sträckor i luften. Vid utsläpp till vatten och mark avdunstar 1,2-dikloretan till stor del snabbt till luften. Vid stora utsläpp till mark kan en större mängd 1,2-dikloretan ta sig ned till grundvattnet och kontaminera dricksvattnet. 

Strax nedanför nybyggda skolan rinner bäcken där proverna tagits

Taggar

Dela


19 reaktioner på Vattenanalys visar farligt ämne vid skola

Jag blev förvånad när jag läste detta grudnat på en hemlig persons miljöundersökning. Vattnet och bäcken som undersökts rinner nämligen genom min tomt nedanför Sörgårdskolan och i den ser vi levande djur som småyngel, grodor och även små kräftor.

Min första tanke efter ha läst artikeln att här är det något annat än skolbarnens miljö som är utgångspunkten.

Efter flera kommentarer ser jag nu att jag hade rätt. Istället för miljö så är det översiktsplanen som faktiskt redan är fastställd som verkar vara bakgrunden.

Jag har förstått att några kommuninvånare hängt upp sig på det beslutet och nu försöker använda skolbarnens miljö för att svartmåla kommunen och den framtid.

Jag acceptera demokratiskt fattade beslut och ser inga påhittade miljöbovar utan ser bäcken som min härliga miljöplats i livet. Jag vet att många barn gör det också.

Framtiden för Skillingaryd och hela kommunen är ljus men det gäller att slå positiv vakt om miljön och demokratin

Så du Bo anser att det som står i artikeln är ett påhitt och ingen fara för lekande barn och naturen runt om? Blir helt förvirrad….

Bosse, den som skriver om översiktsplanen i den här tråden är jag och jag kallar mig alltid det jag heter, inte Maja Gräddnos eller något annat som exempelvis ”Nyfiken” eller ”Orolig” så du kan direktadressera.
Förra gången du pekade på mig då var det trafikleden som översiktsplaneansvarig hade lagt ut tillsammans med M som ett i full kontrast mycket tunt ljusblått streck rakt siktat från Örerydsvägen till exakt mitt i punkten där vi senast sprängde loss bergmaterial i vår sedan drygt 20 år tillståndsgivna verksamhet, M och tjänstepersonerna kallade det ”stråk” i en efterförklaring. Det finns och fanns inga som underlag eller utredningar för detta ”stråk” för en ny länsväg, det fanns bara avsikten att få en begränsning i min verksamhet, annars hade det inte behövt veckor av arbetstid, utedningskostnader av juridisk expertis och sakkunniga när kommunstyrelsen lätt som en plätt kunde ha konstaterat;
”Detta blev ju fel”. Nej Bäste Bosse
Den demokratiska ordning du förespråkar skriver i stället brev från sin privata epost och angriper min anlitade juridiska expertis och gör sedan en ny handling med ett annat utförande som diarieförs tre månader senare

Exakt samma gäller ”Det särskilda utedningsområdet för förorening”. Det finns inga som helst utredningsunderlag annat än en enskilds tjänstpersons avsikt att sänka allt ekonomiskt intresse att utveckla Stenvadet till vad som var avsikten ”Sörgårdens Trädgårdar”.
En nu av utomstående juridisk expertis i förvaltningsrätt översiktligt bedömd klar jävssituation. Bosse du har rätt och precis som artikeln säger i strömmande vatten blir koncentration så låg så den är inte mätbar, grodor och barn kan gott leva respektive leka i vattnet. 2019 mätte man i borrhål för tänkt bergvärme vid Bullerbyn som Göran Lemke skriver, också med sitt rätta namn, så avbröt man borrning när det stank av lösningsmedel, mätningen i hålet visade, 2019, trikloreten, dikloreten och vinylklorid. Man mätte samtidigt i bäcken som visade precis som artikeln säger; inga mätbara värden.
Den här kommunen fungerar så att precis vad som helst i syfte att skada någon som har avvikande åsikter kan och förekommer beslutat i kommunstyrelse och kommunfullmäktige i vår översiktsplan trots utredningar, sakkunniga utredningar för kostnadsbelopp i nivån halvmiljonen. I andra sammanhang läser vi nu att din partibroder i ”Sann demokratisk anda” drar klubban i bordet skriket och gapar i brist på argument (ett aningen otidsenligt ledarskap). Den som har gjort mätningarna har all anledning att inte framträda.

PS-Trots omfattande utredningar och konstaterat stora mängder lösningsmedel som man (kommunen) borde ha försökt lokalisera så skrivs det mindre om detta område i den nya ÖP än Stenvadet som förutsätter att vatten rinner uppåt, lättflyktiga ångor tar sig mot vinden och djuren som gått där och betat har utfodras med tungmetaller (och skitit ut dessa) för att området objektivt sett ska utmärkas som särskilt utredningsområde innan objektiva utredningar i detaljplanearbetet visar detta. I den sanna demokratins anda……

Eftersom vi ändå är inne på hur M och ditt parti, Bosse, utövar demokratin i strid mot rättsutredningar och sakkunnigutlåtanden, utövar sin demokratiskt givna makt dessutom i ett näst intill förbehållslöst stöd från kommunrevisionen så låt mig ge ett bildexempel och ett historiskt exempel.

I en annan del av Skillingaryd så diskuteras Gunnar i Bissefäll-samlingen och den unika historiebeskrivningen som hans verk utgör av vår bygds utveckling, skeenden och tongivande profiler som medverkat i den. En kniv, kan precis som demokratin, i rätta välmenande händer skapa något som är en fröjd för ögat samtidigt som den i andra maktfullkomliga händer och med betoning på makt, den yttersta makten, makten över liv och död bli till splittring död och familjers förödelse.
För nu cirka 2024 år sedan inträffade en mycket i såväl juridisk som politiskt hänseende intressant händelse och ett klassiskt exempel på hur demokratin utnyttjades.

Precis som det nu i Vaggeryds kommuns norra del reser sig upp personer som ser vad som pågår bakom maktens fullkomliga förlåt (här i meningen gardinen) så hade det i ett område i östra delen av Medelhavet gått runt en person som menade att den politiska maktens utövande stod inte rätt till i förhållande till urkunder och människors bästa.
Den politiska makten bestod av två partier på var sin ytterkant, Skriftlärde och Fariseer, de högsta företrädarna för respektive parti såg att den här personen som kommit upp sig i anseende måste bort och man (från båda sidor) lyckades underminera hans, ”upprosmakarens”, anhängare i form av en Judas som visade sig gå majoritetens ärenden och rapporterade vad som vad på gång och förde en egen förhandling.

Dock gällde fortfarande ändå att den juridiska rättvisan skulle på något sätt åtminstone till synes måste ha sin gång så efter ett ”snyggt” ränksmideri där upprorsmakarens och folkets egentliga röst blev tillfångatagen, folkets röst tillspillogiven av Judas verk, så fördes ”Upprorsmakaren inför den juridiska domaren samtidigt enade sig de båda politiska partiernas företrädare i att uppvigla sina respektive anhängare och resten är som nog bekant historia. Den juridiska makten frikände upprorsmakaren och överlämnade till den riggade demokratin att rösta och ett frikännande gick till ett dödsstraff i den Sanna demokratins andes namn.

Demokratin kan utnyttjas.

Viktigt att ansvariga på kommunen ger oss personal på Sörgårdsskolan och på förskolan information med det snaraste kring hur vi ska förhålla oss.

Artikeln är väl skriven och ger goda insikter i TCE natur, men missar att ge läsaren insikt i de toxikologiska referensvärden därmed blir artikeln alarmistisk och verkar vilja göra en höna av en fjäder. Provsvaret är ju långt under WHO:s gränsvärde för dricksvatten. Läs Naturvårdsverkets rapport ”Översyn av toxikologiska för PCE och TCE” från 2021 länk: https://www.naturvardsverket.se/4ac445/globalassets/vagledning/fororenade-omraden/riktvarden/oversyn-toxikologiska-referensvarden-pce-och-tce.pdf om du vill få bättre förståelse för faran med detta ämne.

Tack Robin för ett lugnande klargörande.
Med detta så blir det också väldigt tydligt att kommunledningskontoret och majoritetens stämpling av Stenvadet och det som kunde ha blivit Sörgårdens Trädgårdar som ”Särskilt utredningsområde för förorening” av översiktsplaneansvarig inte är något annat ren illvilja.
Varken rinner inte uppåt i andra kommuner och lättflyktiga ångor tar sig inte heller mot vinden i andra kommuner. Den halter av förorening på Stenvadet det skulle kunna vara fråga om är rena hälsodrycken.
Tack!

Rör sig den här typen av föroreningar uppåt och mot vatten och vind eller nedåt med vatten och vind?

Att området är förorenat är känt sedan många år! Det har varit förbjudet att borra exempelvis för bergvärme och det är riskklassat på Länsstyrelsens som förorenat, detta kan ses på EBH kartan i SGI.
Kommunen fick trots detta påbörja och sedan avbryta borrning för bergvärme vid uppförandet av Förskolan för några år sedan, det avbröts för att trilukt strömmade upp.
Sweco gjorde markanalys i nov 2020 inför den nya Sörgårdsskolan vilket påvisades klorväten som översteg riskvärdet.
Efter stora sprängningar för denna skola står nu en ny skola på platsen.
Kommunen är mycket medveten om denna miljöskandal där våra barn skall utbildas och växa upp!

Då borde det väl vara hög tid att skolan tar ett vuxenansvar och se till att det blir förbjudet för skolbarnen att leka vid/i bäcken. Detta har ifrågasatts under många år från vårdnadshavare hur man kan tillåter det. Så nu om något borde det vara hög tid att agera.,

Det står att provsvaren kommit i juni, hur kommer det sig att personalen vid skolan inte informerats tidigare?! Så att man kunde undvikit att våra barn lekt vid, vadat och haft sina händer i bäcken under hela sommaren? Det står även att inget kan stoppa ämnet från att tränga in i omkringliggande byggnader, hur ska detta kontrolleras?

Tydligen en knepig situation där olika myndigheter har lämnat klartecken tidigare. Det känns märkligt att det nu kommer in en okänd ”sakkunnig person som har erfarenhet från liknande verksamhet”. Vore intressant att veta vilken kompetens hen besitter.

Vad innebär detta för dricksvattnet tex och för barnen som leker vid skolan?
Vad skall man tänka på- en rekommendation hur de nära boende skall förhålla sig till detta vore nog bra. Tack för en viktig artikel.

Troligen finns någon som vet om det grävts eller hällts ut tri någonstans i området för längesedan
All information till kommunen måste ju vara viktig för människor, djur och inte minst barnen som leker vid bäcken.

Vad jag läst mig till i artikeln så har hanteringen av de miljöfarliga ämnena hanterats rätt av fabrikerna förr. Dock har man inte förstått att ämnet stigit upp till taken och därmed vid regn kunnat rinna ner i marken på så vis.

Det har grävts och sprängts mycket där senaste åren i samband med utbyggnad och ombyggnad av förskola och mellanstadiet. Konstigt att den rekommendationen kommer nu om att avstå från dessa arbeten. Kan man få en förklaring från någon ansvarig? Om det finns någon förstås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *