Nyheter

Vattennivån regleras negativ

Nyheter Rasjön ligger i Vaggeryds- och Gislaveds kommuner och ingår i Nissans huvudavrinningsområde. Sjön är ungefär 20 meter djur och ytan är på närmare fyra kvadratkilometer. I sjön finns gös, gädda och abborrar. Striden om vattennivån har nu varat i 20 år. Del 1.

Läsarbild från Rasjön

För två år sedan ansökte Gislaveds kommun, som stöttades av Vaggeryds kommun, om vattenverksamhet för att behålla vattnet i Rasjön och en medelnivå skulle fastställas, efter en polisanmälan om att olagligt höjt vattennivån i sjön. Ett år senare, i januari 2017, fick Gislaveds kommun nej av mark- och miljödomstolen att reglera vattenivån och domstolen trodde inte att Gislaveds kommun var rätt ute och stöttades av de boende runt sjön.

– De sökta åtgärderna skapar stora miljöproblem och kommunen reglerar sjön på ett negativt sätt, säger en boende vid Rasjön vi har träffat.

Under april månad förra året skickar Gislaveds kommun in en ny ansökan till mark- och miljödomstolen om att sänka vattennivån 8 centimeter. Kulminerande frågan från 1998 när domstolen avslog kommunens överklagan klargjordes och nu hamnade ärendet i Svea Hovrätt.

– Då ville de skicka ärendet tillbaka till mark- och miljödomstolen. Det nya förslaget är olagligt och kan i värsta fall rivas och Gislaved har betalat över två miljoner för att driva ärendet. Det nygamla förslaget, menar kommunen, är att minska tiderna med höga nivåer samt att det ska klara både dagens klimat och klimatförändringar, säger boende utmed sjön.

– Bakgrunden till problemet med reglerad vattennivå är syftet är att man vill säkerhetsställa mångfalden i ån och lekmöjligheter för fiskar. Det man inte beskriver är att det gamla dämmet var fullständigt fallfärdigt och det finns statliga pengar att hämta för den biologiska delen. Haken som finns där är att allt hamnade i tidsbrist då man inte har någon konstruktion eller dokumentation om dämmet. Nu byggde man en ny fördämning av betongkonstruktion. Jag med flera boende märkte att sjön steg och det var något som inte stämde. Den varierade mycket och det slog upp över gräskanten på tomten utanför mitt hus. Det skulle visa sig att de byggt den tre decimeter för hög, menar boende.

Läsarbild från Rasjön

– Nu minskade man utloppshastigheten och första larmet når Länsstyrelsen. Men inte förrän 2012 bestämde Länsstyrelsen att fiskvandringen inte har fungerat som den tidigare gjort och pekade med hela handen till Gislaveds kommun att söka tillstånd och ifrågasatte hur man hade kommit till den lösningen de gjort och kommunen körde då över den dåvarande konsulten. Det blir besök både i tingsrätten och sedermera mark- och miljödomstolen för ärendet. Vi undrade hur man kunde blåsa 3 miljoner utan att kommunpolitikerna i Gislaved kan ta beslut och hur kan man köra över en fackkonsult och sätta honom i den situationen de gjort och varför är man vårdslös med sanningen? Vaggeryds kommun är strandägare och har tillstyrkt Gislaveds kommuns ansökan om att åtgärderna ska göras. Verksamhetstillstånd för att tappa sjön gjordes och via domstolen söktes vidare om lagförklaring om det fanns andra alternativ för sjön. Fördämningen saknar tillstånd och nu är den också konstaterad olaglig och vem som helst kan begära rivning, säger boende.

Sedan 2014 har inte sjön höjts alls och den har stabiliserats. Som utloppet ser ut nu kan den accepteras men en önskan finns att sänka sjön en decimeter. Från fördämningen i Rasjön går vattnet ner i Radan och sedermera ut i sjön Rakalven och ner till Stengårshultsjön. Vid Rasjön har Vaggeryds kommun en badplats, för övrigt finns privata stränder, där tre decimeter lägre vattennivå motsvara ungefär fyra meters strand. Förr styrde man vattennivån manuellt.

Sågverket i Bondstorp ville ha en hög nivå och längs Radan låg tidigare en kvarn, de ville ha en jämn vattentillförsel. När kvarnen fanns cyklade mjölnaren upp till dämmet för att hissa upp luckan och när arbetsdagen var slut stängdes luckan. Regnade det mycket så höjde man luckan och alla var glada och nöjda. En vattendom från 1950 insisterades av industrierna nedströms men den drogs tillbaka och man har inte haft någon anledning till att göra någon vattendom därefter.

– Vi, utmed stranden, har egna märken där vi ser hur sjön sjunker och höjs medan Gislaveds kommun säger att sjön inte har höjts. Det är bara att komma ut hit i verkligheten och se med egna ögon, säger boende vid Rasjön.

Taggar

Dela


Lämna ett svar