Nyheter

Verksamheten på skolbiblioteken utvecklas

Verksamheten på skolbiblioteken utvecklas

Nyheter Barn- och utbildningsnämnden i Vaggeryds kommunen har antagit skolbiblioteksplan.

Anledningen att en sådan plan tagits fram är att skolbiblioteken numera är något mycket mer än vad de var förr då skolbibliotekariens roll i princip bestod i att låna ut böcker till eleverna. Nu ska riktlinjer och  resurser för verksamheten tydliggöras.
– Verksamheten på ett skolbibliotek handlar numera inte bara om böcker, andra särskilt viktiga delar är information och källkritik. Skolbibliotektet ska vara en mötesplats och en resurs både för pedagoger och elever, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Viktoria Önneby.
Bibliotekschef Lo Claesson och biträdande förvaltningschef Carina Sandberg har sammanställt planen. Dialog har också förts med ledningen för såväl Fågelforsskolan som Hjortsjöskolan för att förtydliga vad man kan vänta sig av skolbiblioteken och skolbibliotekarierna.
Tanken är att två befattningar som skolbibliotekarie ska skapas och att dessa ska arbeta tillsammans med it-pedagogerna och att i varje skolenhet ska finnas någon form av skolbiblioteksverksamhet med inte bara böcker utan också teknisk utrustning, även om det inte på alla skolor handlar om ett renodlat bibliotek.
”Barn-och utbildningsnämndens skolbiblioteksplan är ett övergripande
dokument för kommunens förskolor, förskoleklass, grundskolor, fritidshem,
särskola och gymnasieskola. Planens syfte är att garantera barn och elevers
tillgänglighet till likvärdiga skolbibliotek med en tilltalande och
inspirerande miljö samt utgöra en grund för varje skolbiblioteks handlingsplan”, heter det sammanfattningsvis.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *