Nyheter

Vi frågade partierna inför valet

Nyheter I veckan har vi redovisat de frågor som vi ställde till partierna som vill in i kommunfullmäktige och nu redovisar vi svaren på samtliga frågor.

Vi skickade ut frågorna till partiernas förstanamn på valsedeln till kommunfullmäktige. Tyvärr har vi inte fått svar från Vänsterpartiet.

Eftersom vi inte är blockbildare eller har andra baktankar har vi valt att redovisa svaren i bokstavsordning.

Fråga ett:

Vill ni ha en gång- och cykelbro över Hjortsjön?

Centerpartiet:

Nej, det har aldrig varit aktuellt för centerpartiet

Empartiet:

Nej. Vi vill inte ha någon bro över Hjortsjön då det inte är till någon samhällsnytta och framförallt får vi inte riskera vår fina vattentäkt på Östra strand.

Kristdemokraterna:

Nej. Det finns andra viktigare investeringar att prioritera just nu som upprustning och nybyggnation av skolor.

Kristna Värdepartiet:

Nej. Som Västra Vaggeryd ser ut idag och fördelar mot nackdelar så säger vi nej till Brobygge.

En gång och cykelbro över Hjortsjön blir inte en stor engångskostnad, utan även underhåll och skötsel av den vid vinter med snö och halka samt dumpade saker från bron som utgör en miljöpåverkan. Så att korta ner gångvägen runt södra änden till ca 400 meter över en gångbro när vi samtidigt ser trenden av att människor och framförallt barn och ungdomar rör sig mindre allt mer.

Liberalerna:

Nej. Tanken är god, det skulle bli ett lyft, men med de investeringar kommunen står inför just nu så får det vänta.

Miljöpartiet:

Nej.

Moderaterna:

Nej. I nuläget prioriterar vi annat som är viktigt att investera i som skolor och äldreboenden. Så bro är ej aktuellt nästa mandatperiod.

Socialdemokraterna:

Ja. Vi vill göra Hjortsjön mer tillgänglig för alla genom att skapa en funktionshinderanpassad promenadslinga på 4 km som går från badplatsen på östra sidan till Tränget på västra sidan. Promenaden ska sedan avslutas med en gång och cykelbro över Hjortsjön. På så sätt krymper även avståndet från Västra strand till Centrum. Däremot är vi emot en bilbro, som andra har uttalat sig för.

Sverigedemokraterna:

Nej till en bro över Hjortsjön. Vi menar att sjöns norra del, med sin karaktär av skogs- och natursjö ska bevaras. Det  är också viktigt att behålla en obruten strandlinje vid eventuell byggnation på Östra strand. 

Fråga två:

Ska det införas P-vakter permanent i kommunen?

Centerpartiet:

Nej. Tanken var att skapa bättre ordning i framförallt Vaggeryds centrum, men blir fel när man jagar p-syndare för småsaker i småorterna och i villakvarteren.

Empartiet:

Nej!  

Kristdemokraterna:

Vi anser att nuvarande avtal bör omförhandlas till periodisk övervakning med fokus på de centrala delarna i kommunen. Övervakning i orternas ytterområden och grönområden bör inte ingå i uppdraget.

Kristna Värdepartiet:

Vi ser inte ett behov av att införa p-vakt i kommunen, det finns andra behov som är viktigare. Om vi respekterar varandra och respekterar lagar och regler som är till för att samhället ska fungera. Då fungerar det utan permanent p-vakt, det finns viktigare prioriteringar där det behövs bättre.

Liberalerna:

Vi vill behålla P-vakten som den är, det vill säga att vi köper in de timmar vi anser oss ha behov av.

Miljöpartiet:

Nej. Vi tror handeln i Vaggeryds centrum påverkas negativt av alltför strikta parkeringsregler. Det är viktigt att behålla de affärer och den service som finns.

Moderaterna:

Nej. Om vi får alla till bättre följa föreskrifter och skyltar så skulle vi inte behöva det. Vi måste underlätta handel och service och hitta bättre centrum och parkeringslösningar.

Socialdemokraterna:

Nej bara om det finns ett behov. Vi socialdemokrater tycker att det är viktigt att trafikreglerna följs så att invånarna kan känna sig trygga. Detta gäller inte minst för funktionshindrade och andra med särskilda behov.

Sverigedemokraterna:

Nej.

Fråga tre:

Hur vill ni utveckla äldreomsorgen?

Centerpartiet:

Äldreomsorgen ska utformas så att brukarna får delaktighet i verksamheten. Det kan handla om bättre möjligheter att bo kvar hemma via utvecklad hemtjänst för en bra äldrevård oavsett var i kommunen du bor. Men vi vill också se över möjligheten till en satsning på trygghetsboende, vilket ger de äldre möjlighet till ett starkt socialt liv med tillgång till ”värdinnor”, samlingssalar, men framför allt närheten till äldrevård i flera bemärkelser.

Dessutom måste vi utveckla och använda modern teknik inom äldreomsorgen..

Empartiet:

Korttidsboende på Talludden som då skulle skapa och frigöra platser på Furugården.

Och börja planera för en utbyggnad av Furugården

Kristdemokraterna:

Kristdemokraterna vill att de över 85 ska få plats på äldreboende utan behovsprövning. Det kommer behövas byggas fler olika former av boende för äldre och på olika orter i vår kommun tex trygghetsboenden.

Kristna Värdepartiet:

Vi vill att det ska vara en värdig ålderdom, där personal känner att de hinner med att göra ett bra jobb därför behövs fler. Många äldre lider av ensamhet och utanförskap att stimulera civilsamhället föreningsverksamheten som är bra men kan bli bättre på att få med människor i olika aktiviteter som skapar livskvalité vilket i sin tur ger färre långtids sjuka.

Liberalerna:

Vi avvaktar med att utveckla äldreomsorgen tills Mejeriet är klart.

Dock skulle vi vilja se fler händer på avdelningarna för enklare göromål.

Miljöpartiet:

Vi behöver avsätta resurser nu för att stärka åldringsvården och möta den oro de äldre känner inför åldrandet. Vi behöver ta till vara ny teknik – inte för att ersätta vårdpersonal men för att komplettera den. Vi behöver tänka utanför ramarna och planera alternativa former av boenden, t ex i form av större villor med trädgårdar och grönområden. De äldre ska ha rätt till daglig utevistelse och mänsklig kontakt i den mån de önskar. Maten ska vara god, lagad på plats och näringsrik.

Moderaterna:

Att fortsätta bygga ut hemtjänsten och hemsjukvården. Använda digitala möjligheter, större service och kvalité på mat, att ha kvalificerade vårdplatser, mera öppen verksamhet och samverkan med anhöriga och pensionärsorganisationerna.

Socialdemokraterna:

Socialdemokraterna har under mandatperioden tillfört ungefär tio miljoner kronr i statsbidrag för ökad bemanning. Vi vill fortsätta med att utveckla äldreomsorgen genom att skapa bättre villkor för de anställda genom konkurrenskraftiga löner, erbjuda heltid och arbeta bort delade turer men också genom satsningar på utbildning och ett stort inflytande över det egna arbetet. På så sätt knyter vi bra arbetskraft till oss men vi ökar också  kontinuiteten för de äldre. Vi vill också utveckla demensvården och genom det beslutade vård- och omsorgsboendet i Skillingaryd får vi även en bra kvalitet på våra boenden över lag. Vi vill inte lägga ut tillagningen av mat för våra gamla till en privat näringsidkare.

Sverigedemokraterna:

Vi anser att en ökad bemanning är det absolut viktigaste för en bra och välfungerande äldreomsorg. För detta har vi avsatt 2.7 miljoner i vårt budgetförslag.

Fråga fyra:

Vad vill ni göra för att kunna få bebyggelse vid skjutfältet?

Centerpartiet:

Centerpartiet har inga invändningar mot verksamheten på Skillingaryds skjutfält. Denna verksamhet stör inte alltför mycket. Möjligen i tätorterna, men landsbygden öster och väster om skjutfältet har inga problem.Vi anser däremot att ”de teoretiska bullerberäkningarna” är fel. Bostads- och verksamhetsbyggnation skall vara tillåtet både öster och väster om skjutfältsgränsen.

Centerpartiet tror att en lösning kan vara bullerservitut vid varje enskild byggnation. Denna lösning kan även gälla tätorterna, som har minst lika stort buller.

Empartiet:

Fokusera på att bullerzonen måste anpassas till samhället och då framförallt så att Skillingaryd har möjligheten att utvecklas österut.

Kristdemokraterna:

Vi välkomnar alla förslag som möjliggör byggnation inom bullerzonen.

Kristna Värdepartiet:

Att få loss militär mark för till exempel bebyggelse i Södra Skillingaryd kan ske till viss del, men försiktighet måste tas med tanke på slätten och det militära kulturarv som det utgör och den 100åriga marknadsplats samt det föreningsliv som finns

Liberalerna:

Med all respekt för militären och dess uppgift, men på ställen där det redan finns bostadsbebyggelse borde det vara ok att förtäta och bygga mer bostäder, man skulle kunna avtala bort bullerproblemen.

Miljöpartiet:

Genom att fortsätta dialogen med myndigheterna. Att hårddra diskussionen och ställa ultimatum gynnar inte de boendes sak, eftersom Försvarsmakten har nuvarande regelverk på sin sida.

Moderaterna:

Få en ändrad bygglagstiftning och miljöprövning som inte omöjliggör boende utanför området. Land ska byggas utav lagar som fungerar och är begripliga.

Socialdemokraterna:

Fortsätta uppvakta statliga myndigheter och politiker samt arbeta fram ett nytt förslag till översiktsplan.

Sverigedemokraterna:

Vi har inga konkreta förslag i denna fråga. Vi har förståelse för militärens behov, men tycker  samtidigt att de närboendes intressen och behov också måste beaktas. Det är inte helt okomplicerat när lokalbefolkningens intressen ställs mot ett riksintresse. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar