Nyheter

Vi vill bevara viktiga naturvärden

Nyheter Gnosjö och Vaggeryds kommun har haft myndighetssamråd med vindkraftsbolaget Galileo som vill etablera 13 verk med en maximal totalhöjd om 300 meter i området kring Ingarp som gränsar till Vaggeryds kommun.

Gert Jonsson, Jörgen Johansson, Camilla Karlsson, Kristine Hästmark, Kent Williamsson och Stefan Lundell

Båda Gnosjö och Vaggeryds kommun har lämnat ett tydligt besked till vindkraftsbolaget att man inte kommer tillstyrka byggnation av vindkraftsverk i detta område. Det finns ingen majoritet för vindkraft i Gnosjö kommun som är den kommun som har vetorätt i avgörandet av byggnation. Även Vaggeryds kommun kommer som remissinstans meddela att man inte tillstyrker vindkraft i det aktuella området.

Området är ett av länets fyra ”tysta” områden med ett rikt friluftsliv och naturliv. Smålandsleden löper genom den tilltänkta vindkraftsparken och det skulle störa stora, viktiga naturvärden för såväl boenden som besökare.

Gnosjö kommun är med sju verk den kommun i länet som idag har flest verk/invånare i länet. De vindkraftsverk som redan finns är kommunen fortsatt positiva till men man vill dock behålla nuvarande höjd om 126m.

För Gnosjö Kommun                                        För Vaggeryds kommun
Kristine Hästmark (M)                                     Kent Williamsson (S)
Kommunstyrelsens ordförande                     Kommunstyrelsens ordförande

Stefan Lundell (KD)                                          Gert Jonsson (M)
Kommunstyrelsens 1:e vice ordförande      Kommunstyrelsens 1:e vice ordförande

Camilla Karlsson (S)                                          Jörgen Johansson (C)
Kommunstyrelsens 2:e vice ordförande      Kommunstyrelsens 2:e vice ordförande

Källa: Pressmeddelande

Taggar

Dela


3 reaktioner på Vi vill bevara viktiga naturvärden

Fantastiskt beslut! Nu kan vi bo kvar i vår tysta fina natur utan konstant oro. Turistverksamheten som senaste året tvärstoppat alla investeringar kan nu börja se framåt igen. Ett mycket välkommet besked!
Vi ser fram mot att området skrivs in som tysta områden även i översiktsplanen och är tydligt markerat som icke lämpligt i kommande vindbruksplan, så det blir ett långsiktigt beslut.

Hur ställer sig C i Vaggeryds kommun till vindkraft denna gång, med Mörkhultet i färskt minne?

Instämmer helt och fullt med att vindkraft ska vara där den inte förstör för grannar alternativt fullt kompenserar för vetlsamhets och värdeförluster.
Nu är det på sin plats att få klarhet i vilken sorts påverkan som ledde till att precis samma politiker inte på något sätt tvekade när de raserade petantboendeförutsättningar och fastighetsvärden i Ekesås och Mörkhultet. Kan det möjligen vara den slumpartade tillämpningen iden helt unika Gert Jonssons ”likabehandlingsprincipen” som slagit till?
Vad motiverade kommundirektören att frångå direktiven vad gäller överklagande och utelämna hänvisningen till kommunalt veto?

Är det möjligen så att det är olika exploatörer med olika sätt att påverka och uppmuntra beslutsgången eller var i består nu skillnaden?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *