Nyheter

”Vid större händelser står man starkare”

Nyheter Ett nytt samarbete inom en större geografisk yta ska samordna räddningstjänsterna som ska serva 800 000 invånare, där kommunens räddningstjänst får en ledande roll.

Fredrik Björnberg är räddningschef. Arkivbild

En statlig utredning tillsattes 2017 med uppgift att se över vissa delar av lagstiftningen. Efter skogsbränderna 2018 gavs ett uppdrag att utvärdera de operativa insatserna. Regeringen förberedde förslagen och lämnade för ett år sedan över en förändring i lagen om skydd mot olyckor.

Gert Jonsson (M) berättar mer;

– Egentligen föddes tanken den torra sommaren 2018. Man såg ett behov av att samordna resurserna. Regeringen har skärpt reglerna för att kommunen ska ha bättre förmåga. Vi jobbar redan i ett fantastiskt samarbete gällande F-samverkan, men utökar det här ytterligare. Vi politiker har fått en dragning av det här. Vi stärker oss och vi jobbar i ett större geografiskt område, då vi blir starka när det behövs stora räddningsinsatser. Vi får nu vara med och leda detta arbete med en mer regionsövergripande del. Det blir en kostnadseffektiv lösning och jag tror att det landade på 14 kronor per invånare. Det är en väldigt stor försäkring kan man se det som, berättar kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M).

Oppositionsrådet Kenth Williamsson (S) kommenterar;

– Det blir en bra lösning, ekonomiskt sett. Vi ser att vi blir starkare vid större händelser. Det är också mycket bra ur räddningstjänstens perspektiv; det blir mer intressanta arbetsuppgifter och det blir mer intressant att jobba inom räddningstjänsten. Alla gör ett fantastiskt arbete och det här har utvecklats till en enorm kraft och tillgång, menar Kenth Williamsson (S).

I det nya samarbetsavtalet ingår räddningstjänsterna i Aneby, Eksjö, Gislaved, Gnosjö, Habo, Höglandet, Jönköping, Mullsjö, Tranås, Vaggeryd, Värnamo, Ydre, Sävsjö, Hultsfred, Vimmerby, Västervik, Ljungby, Markaryd, Värends, Älmhult, Östra Kronoberg, Västra samt Östra Blekinge. Samarbetsavtalet syftar till att åstadkomma gemensamt ledningssystem och en ökad förmåga att leda kommunal räddningstjänst utifrån kommunernas ansvar, enligt den nya lagen om skydd mot olyckor. Gällande driften ska parterna inom RäddSam-F tillse att det dygnet runt kan utövas övergripande ledning.

Avtalet som snart ska tecknas ska träda i kraft den 1 januari nästa år och sträcka sig i fem år. Avtalet kommer att serva drygt 800 000 invånare i ovan nämnda områden.

Räddningstjänsten i vår kommun förväntas att aktivt bidra in i systemet med bemanning som vakthavande räddningschef samt vakthavande befäl.

Taggar

Dela


Lämna ett svar