Nyheter

Viktig omröstning för stöd till utsatta kvinnor och barn

Nyheter På fullmäktiges senaste möte behandlades Socialdemokraternas motion ”Kommunens ansvar för att stödja kvinnor och barn som drabbats av våld i nära relationer”. Läs S-debatten här.

I såväl socialnämnden som kommunstyrelsen röstade femklövern och SD ned förslaget om att stödja kvinnojouren med tio kronor per invånare. Detta trots att såväl borgerliga som S-politiker har uppfattat att det tidigare funnits en uppgörelse över kommungränserna kring detta. Som parti tycker vi också att det är en mer rimlig summa, då de andra kommunerna bidrar med betydligt mer.

I stället tyckte man att det räckte med 25 tusen kronor som är mindre än 2 kronor per invånare, vilket är betydligt mindre än vad lilla Gnosjö ger – trots att de stödjer två kvinnojourer, och mycket mindre än vad Värnamo ger.

Under debatten i kommunfullmäktige bytte flera ledamöter sida vilket gjorde att moderaterna återigen kördes över. Detta innebär att kvinnojouren nu får ett välbehövligt och högre stöd från Vaggeryd. Voteringen slutade 21-20.

SD, Empartiet och Moderaterna gick dock enhälligt emot en höjning av stödet vilket känns förvånande! Inte minst med tanke på hur mycket uppmärksamhet dessa jämställdhetsfrågor varit på senare år, Metoo och att vi lever och har levt i en pandemi som också gjort det svårare för utsatta grupper.

Med detta vill vi än en gång tacka invånarna för det stöd vi fått och som nu ger kvinnojouren bättre förutsättningar för att bedriva sin verksamhet.

P.S! Det kändes väldigt bra att se så många glada och lättade ansikten från olika partier efter beslutet.

För Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun

Kenth Williamsson, gruppledare
Annelie Borgström, ledamot i kommunstyrelsen

Taggar

Dela


3 reaktioner på Viktig omröstning för stöd till utsatta kvinnor och barn

För oss utsatta i GGVG-regionen är detta ett skämt. För i vår region/kommun så blundas det för relationsvåld. Kommunen hjälper inte till när brott sker. Kommunen hjälper på sin höjd till skyddat boende. Men sedan då? Nu döper kommunen om våldet till konflikt i hemmet. I den här kommunen så saknas det kunskap och intresse för att skydda den utsatta. I stället så riskerar den skyddade föräldern att barnen blir placerade med lagen om vård av unga. I Vaggeryds kommun kan man få samtalsstöd men inte hjälp att avbryta/förhindra nya brott. I Vaggeryds kommun så är det endast fysiskt våld som räknas.

I Vaggeryds kommun går det inte att fly ifrån våldet om man har barn. För att barnen ska bli kvar i våldsamt hem. I Vaggeryds kommun går det inte att få enskild vårdnad på grund av våld och eftervåldet. Jag känner bara en kvinna med barn som fick riktig hjälp från kommunen, men det var för 16 år sedan.

Orosanmälningarna kommer in men nämnden bryr sig inte. Nämnden vågar/vill inte ta ansvar för att hjälpa den utsatta.
I Vaggeryds kommun så hänvisas vi till medverkan. Varför står det inte om medverkan här? Varför har inte Vaggeryd en fungerande kvinnojour? Jag vill ta chansen att berätta att medverkan har havererat. De håller på att upphandla, nya avtal. Verksamheten finns kvar i en mindre skala. Dock har de ingen kunskap om eftervåldet och hjälp att dokumentera våldet etcetera. Den upplysningen fick jag av deras chef i Gnosjö.

Tacksam om debatten tar fart.

Att (M) och SD enhälligt röstade emot vårt förslag visar ju tydlig att det ekonomiska stödet till kvinnojouren inte är en prioriterad fråga för dessa partier. Motionen som vi skrev är väldigt viktig och rör en utsatt grupp som dessutom fått det ännu svårare i pandemin, enligt många bedömare. Att du Gert sedan upplever att kommunfullmäktiges beslut om hur man skulle hantera motionen i efterhand var felaktigt känns också som en följetong. Att en motion som har initierats av fullmäktigeledamot också avgörs i kommunfullmäktige är vad jag vet, dessutom praxis.

Svar till Kenth och Annelie.
Förstår att det föreligger ett stort intresse i att visa konfliktyta inom femklövern. Men i själva sakfrågan om motionens innehåll var alla överens. Konstigt annars eftersom det är en socialdemokratisk paradgren att lägga motioner i sådant som redan pågår och det vi alla är överens om.
Beloppets storlek var det som skilde och där kan man givetvis ha olika uppfattningar. Men den stora poängen är ju om kommunfullmäktige överhuvudtaget ska besluta om ett enskilt bidrags belopp storlek.
Vi har ju som exempel Bris, brottsofferjour, samordningsförbund, Tjernobylbarnen, internationella vänner etcetera. Ska även deras bidragsbelopp bestämmas av kommunfullmäktige?
Kommunfullmäktige har ju tidigare beslutat att respektive nämnder hanterar sina bidragsbelopp, varav kultur- och fritidsnämnd har flest på sitt bord.
Ska nu kommunfullmäktige köra över sina nämnder samtidigt som man har gett dem fullt ansvar att just hantera bidragsbelopp.
Kommunfullmäktige har ju ingen egen budget utan beslutar ju övergripande om vilken totalram respektive nämnd eller styrelse ska ha.
Så vill man skapa oordning och pyssla med symbolpolitik så är det okej. Vill man däremot att vi ska respektera tidigare fattad beslutsordning och respektera nämnder och styrelses ansvarsområde då förstår man bättre kommunstyrelsens förslag till beslut.
Gert Jonsson
Kommunstyrelsens ordförande (M)

Lämna ett svar