Nyheter

”Viktigt att anarkin inte sprider sig”

”Viktigt att anarkin inte sprider sig”

Nyheter Flera kommuner i landet flaggar för att säga nej till flyktingmottagning eftersom det inte finns några bostäder.

Vaggeryds kommun tillhör inte denna grupp:
– Det är viktigt att anarkin inte sprider sig, säger kommunalrådet Gert Jonsson (M).
– Om regeringen har beslutat vad vi ska göra kan vi inte säga nej. I ett sådant läge går det inte att säga att man inte ställer upp. Någon måste ju ta ansvar för att dessa människor får husrum. Vi känner ett stort ansvar för detta.
Kommunstyrelsen godkände förslaget att ta emot 63 nyanlända invandrare under 2017. Något val fanns i praktiken inte.

Flyktingmottagningen har i skrivande stund tagit emot 82 nyanlända varav runt 40 är på anvisning och ingår i det gamla avtalet för 2016. Prognosen för hela året är att mottagningen kommer att ta emot cirka 110 nyanlända.

Bostadsfrågan är som sagt den stora flaskhalsen. Det finns ju i princip inga bostäder disponibla i kommunen sedan lång tid tillbaka.

En lösning kan vara att privatpersoner hyr ut delar av sina villor eller andra lämpliga byggnader som står tomma.

– Tidigare kunde man säga nej på grund av bostadsbristen men det är en parameter som nu är borta. Nu ska alla ta sitt ansvar, understryker oppositionsrådet Kenth Williamsson (S).

Jonsson och Williamsson pekar på att flyktingmottagningen skapar tillväxt i kommun och dessutom är värdefullt för Vaggeryd som industrikommun. De nämner erfarenheterna av flyktingströmmen från Balkan för 25 år sedan som blev en tillgång för näringslivet i kommunen.

Men det kommer krävas samverkan mellan kommun, näringsliv, arbetsförmedling samt flyktingmottagningen under arbetsmarknadsenheten.

Därtill kommer Migrationsverkets åtagande för Hapimag som boende för dem som söker asyl. Detta är som vi berättade om tidigare i veckan Migrationsverkets angelägenhet och inte kommunens. Om tio dagar anländer den första busslasten med asylsökande till Hapimag. Där kan man som mest ha 428 boende i väntan på asylprövningen.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *