Vilken rosé blev bäst i test?
Nyheter Som traditionen bjuder så har vi även i år testat något som hör sommaren till. Vilket rosé blev bäst i test...?

Sex flaskor inköptes...
Lagom till midsommar och semestern har vi på redaktionen provat ett antal roséviner.
På Systembolaget finns följande information om rosévin:
Rosé är ett låneord från franskan och betyder helt enkelt rosa. Färgmässigt skiftar vinerna från olika rosa nyanser till ljust röda och orange.
När man tillverkar rosévin krossas blå druvor och skalen får laka ur, macerera, i musten några timmar efter pressningen. Det är det som gör vinet rosa. För att få starkare färg och kraftfullare smak kan skalen också få jäsa med musten en kort stund.
Det finns flera sätt att göra rosévin, men några gemensamma drag vid tillverkningen är att:
- Roséviner jäser och lagras oftast på tank, inte på ekfat.
- Jäsningen sker vid samma temperatur som vita viner, mellan 15 och 20 grader.
- Jäsningen tar längre tid än vid rödvinstillverkning. Då bevaras frukt och fräschör.
- Rosévin buteljeras ungt och bör konsumeras ungt.
Olika typer av rosévin skiljer sig mycket åt, ibland också inom samma områden: från blekrosa och milt fruktiga till strukturerade och rödvinsliknande.
David Alin, Per Bunnstad, Martina Ojala, Jenny Almlöf och Sara Mejving provade några sorter rosé som finns på kommunens Systembolag. Sex utvalda provades. Betyg gavs: 1–5, där 5 är högst. Motivering till betyget lämnades också.
Nu kör vi!

Black Tower, Organic Pink Bubbly, 8,5%
Serveras vid cirka 8 grader som sällskapsdryck eller till sallader. Pris 79 kronor.
David: Oj. Det här är sommar på flaska. Farligt lättdrucken. Man får en känsla av persika till en början. En utmanare. Betyg: 4.
Jenny: Söt och bubblig och lättdrucken. Lite festlig också. Bubblet är ett plus. Betyg: 3,5.
Per: Luktlös. Ingen smak direkt. Snygg flaska som höjer upp poängen. Betyg: 1,5.
Martina: Tycker den är för söt för min smak. Lite bitter och bubblig. Betyg: 2
Sara: Lite mer bubbel i den här. Festlig. Ganska söt men helt okej för mig. Betyg: 4.
Snittbetyg: 3
På Systembolagets hemsida
Vill man göra en blek rosé pressar man druvorna och undviker helt skalkontakt. Musten blir bara lite lätt färgad av själva pressningen. Vissa varianter av dessa ljusa viner kallas för vin gris och är en specialitet från det franska distriktet Jura och Marocko.
En annan variant av blek rosé är amerikanska blush wines som fått sitt namn av att de ser ut att ”rodna” lite.
För mer färg låter man musten vara i kontakt med skalen en viss tid – allt från två till 20 timmar. De bleka rosévinerna från Provence får till exempel mycket kort skalkontakt. Temperaturen hålls låg för att jäsningen inte ska sätta igång.

Black Tower, Pinot Noir Rosé Club edition 12,5%
Serveras vid 8-10 grader som sällskapsdryck eller till rätter av fisk eller kyckling, gärna sallader. Pris 99 kronor.
David: Sträv och behaglig. Lagom fruktig. Betyg: 3.
Jenny: Det här är min smak. Jag tycker den är lite sträv och fräsch smak och lite bittert. Betyg: 4.
Per: Börjar på B och är tyskt, det är en fördel. Stark saft. Betyg: 2.
Martina: Fräscht och… fräscht som sagt. Lite dålig smak, inte så fyllig. Betyg: 3,5.
Sara: Doftar inte så mycket. Rätt god, saknar något sting som jag inte kan säga vad det är. Betyg: 3
Snittbetyg: 3,1
På Systembolagets hemsida
Vid metoden saignée tappar man helt enkelt av en del must från rödvinstanken efter en viss tid. Den must som är kvar får då större andel skal i förhållande till must vilket ger ett strävare, fylligare rödvin. Den must som tappats av blir ett rosévin.
Nackdelen för rosévinet i detta fall är att det blir en ”restprodukt”: druvorna har skördats när det bäst passar det röda vinet. Det är ofta för sent för att göra ett riktigt bra rosévin. En vanlig uppfattning är att druvorna till ett rosévin ofta bör skördas tidigare för att få en bra och frisk syra.
Ett kraftigt och mörkt rosévin som görs enligt saignéemetoden är clairet från Bordeaux. Det är ett vin med gamla anor – kanske var detta till och med det ursprungliga Bordeaux-vinet som det dracks före franska revolutionen: lätt och elegant.

Listel 12%
Serveras vid 8-10 grader som sällskapsdryck, till vegetariska rätter eller rätter av fisk eller kyckling, gärna sallader. Pris 89 kronor.
David: Slöseri med pengar. Betyg: 1.
Jenny: God först. Fräsch, men den talade inte så mycket till mig. Inte så smakfull, ingen favorit, men är luftig. Når inte riktigt upp till en 3:a i betyg men får det ändå. Betyg: 3.
Per: Åh fy vilken doft. På flaskan står det gris och det är ungefär vad jag känner. Betyg: 0,5
Martina: Den här talade till mig, haha. Väldigt smakrik, ganska mycket beska, torr och trevlig som jag tycker om. Betyg: 4.
Sara: Doftar gott. Smakar inget vidare, brrr… Betyg: 0,5
Snittbetyg: 1,8
På Systembolagets hemsida
Det är också tillåtet att med hjälp av aktivt kol avlägsna färgpigment från rött vin för att få en blekare färg.
Rosévin kan också framställas genom kolsyrejäsning, maceration carbonique, då hela druvklasar får jäsa i sluten tank. Ovanstående metoder kan varieras och kombineras på många sätt.

Sangré de Toro, alkoholfri
Serveras vid 8-10 grader som sällskapsdryck eller till vegetariska rätter och buffé. Pris 42 kronor för liten flaska.
David: Det är inte något som du frivilligt lägger pengar på för att inte dricka alkohol, det finns andra bättre alternativ. Betyg: 1,5.
Jenny: Wow, den här gillade jag. Den här får 4,5 av mig. Jättegod. Jag tar lite till. Mycket trevlig dryck och mycket smak. Betyg: 4,5
Per: Utmärkt på festen om barnen är med så kan de dricka det. Smakar som saft. Synd för jag tycker om Spanien egentligen. Betyg: 0,2.
Martina: Den är så syrlig så den drar i tungan. Känns som jordgubbssaft som man har spätt med vatten och sedan kolsyrat. (Häller ut Sangré de Toro i krukväxten bredvid). Betyg: 1,5.
Sara: Tycker den var ganska god även om det saknas alkohol. Betyg: 3.
Snittbetyg: 2,14
På Systembolagets hemsida
Kan man se på ett rosévin hur det smakar? Inte alltid. Det finns spanska rödvinsmörka roséviner med frisk mjuk smak, precis som det finns ljusrosa italienska roséer med både strävhet och kraft. Vinerna blir ofta mörkare, kraftigare och strävare när druvskalen får följa musten genom pressningen ända till jästankarna.
Rosévin som framställts genom kolsyrejäsning blir i allmänhet yppigt friskt och får en mjuk, saftig finish. Blush wine, där druvskalen enbart har fått ”blöda med” under pressningen, är bleka, aningen söta och lite spritsiga.
Det var i slutet av 1980-talet som vinhusen i Kalifornien drog fördel av vitvinstrenden och började namnge rosévin gjort av blå druvor med ”white” före druvnamnet. Det mest kända är white zinfandel.

Mulderbosch Rosé, 12,5%
Serveras vid 8-10 grader som sällskapsdryck eller till rätter av fisk eller kyckling, gärna sallader. Pris 99 kronor.
David: Fin arom. Hyfsad beska men jag vill säga att alkoholhalten tar ner lite i betyget, kanske lite för mycket alkohol, men den var fin ändå. Betyg: 3.
Jenny: Riktigt grym. Riktigt bra. Den var verkligen jättegod. Lever upp till sitt namn, de vill vara bra och ha fin kvalité. Outstandning. Betyg: 4,5.
Per: Härlig doft. Alkohol gör susen till denna. Kanske något sträv. 3 det är max för mig och det får den. Betyg: 3.
Martina: Mycket smak och väldigt god! Färgen är som mammas hemmagjorda jordgubbssaft. Riktigt bra. Betyg: 4,5.
Sara: Mycket god. Sommarens höjdpunkt. Betyg: 4,5
Snittbetyg: 3,9
På Systembolagets hemsida
Speciella rosédruvor finns inte, även om tibouren i Provence nästan bara används till rosé. Vilka druvor som helst kan användas och internationella sorter som syrah och cabernet sauvignon förekommer ofta på etiketterna. Grenache är en annan populär druva eftersom den ger mycket färg men inte så mycket strävhet.
Vilken druva man använder har betydelse för rosévinets karaktär, även om skalen inte är med så länge under framställningen.

Viva Valentina Rosé 12%
Serveras vid 8-10 grader som sällskapsdryck eller rätter av fisk eller kyckling, gärna sallader. Pris 99 kronor.
David: Falsk marknadsföring, som italienkännare skäms jag. Det står på flaskan att det ska finnas smak av jordgubb, hallon och persika. Då är de bra omogna i så fall. Betyg: 2.
Jenny: Inte min favorit. Betyg: 2,5.
Per: Roligt med italienskt vin, från Puglia. Har inte den där riktiga längtan efter den, det blir en 2:a. Italien brukar vara duktiga på att kicka boll men här fick man ingen kick. Betyg: 2.
Martina: Hua, ingen favorit. Det drog i undre käkbenet och jag tycker att den var ganska sur och besk. Betyg: 1.
Sara: Precis lagom för mig. En varm sommarkväll, en kall Viva Valentina och lite salta chips – då är det sommar! Betyg: 4
Snittbetyg: 2,3
På Systembolagets hemsida
Roséviner från varma odlingsländer är i regel fruktigare i smaken. Kraftfullare typer kommer oftast från Europa, där traditionen att göra rosé är äldre.
Alla vinproducerande länder gör i dag rosévin men Europa dominerar stort med 75 procent av produktionen. Frankrike ligger i topp som land – nästan en tredjedel av världens rosévin kommer därifrån.