Nyheter

Vilket rosévin blev bäst i test?

Nyheter Vi på redaktionen, med våra respektive, testade några av sommarens roséviner

Ett urval av rosévin gjordes

På Systembolagets hemsida finns följande information:

Namnet rosé är ett låneord från franskan och betyder helt enkelt rosa. Färgmässigt skiftar rosévin från olika rosa nyanser till ljust röda och orange.

En vanlig missuppfattning är att rosévin framställs genom att blanda rött och vitt, men det sker bara i undantagsfall. Det vanligaste sättet är att krossa blå druvor och låta dem macerera kortare tid jämfört med rödvinstillverkning. Vinets färg blir då rosa. Macerera betyder att blå druvor krossas och skalen får laka ur.

Hur gör man rosévin?
Jäses och lagras oftast på tank, inte på ekfat. Jäsningen sker vid samma temperatur som vita viner, mellan 15 till 20 grader. Jäsningen tar längre tid än rödvinstillverkning. Då bevaras frukten och fräschör. Rosévin buteljeras ungt och bör konsumeras ungt.

Olika typer av rosévin skiljer sig mycket åt, ibland också inom samma områden, från blekrosa och milt fruktiga till strukturerade och rödvinsliknande.

Vill man göra en blek rosé, pressar man druvorna och undviker helt skalkontakt. Musten blir bara lite lätt färgad av själva pressningen. För mer färg låter man musten vara i kontakt med skalen i en viss tid, allt från två till 20 timmar. Vilken druva man använder har betydelse för rosévinets karaktär, även om skalen inte är med så länge under framställningen. Roséviner från varma odlingsländer är i regel fruktigare i smaken. Kraftfullare typer kommer oftast från Europa, där traditionen att göra rosé är äldre.

I dag görs rosévin av alla vinproducerande länder, men Europa dominerar stort med 75 procent av produktionen. Frankrike ligger i topp som land, nästan en tredjedel av världens rosévin kommer därifrån.

Av världsproduktionen är bara runt åtta procent rosévin, men andelen stiger. I Sverige femdubblades försäljningen av rosévin mellan 2006 och 2016. Majoriteten säljs under den varma delen av året, även om en viss utjämning har skett. En förklaring till det kan vara att rosévin börjar få en helt annat status som dryck till mat.

Nedan kommenterar vi på redaktionen, Per Bunnstad, Gert Olsson, David Alin, Martina Ojala och Sara Mejving, med respektive Marie, Lena, Henrik och Pontus hur rosévinet upplevs.

Priserna på nedan rosévin är mellan 49 och 95 kronor och finns på Systembolaget. Betygsättningen har varit 1–5, där 1 är lägst och 5 är högst.

Les Fumées Blanches

Les Fumées Blanches

Frankrike, 95 kronor, alkoholhalt 12 procent

David Alin – Färgen blek. Jag gillar citrus men inte svartvinbär. Betyg: 2

Gert Olsson –  Bra, hygglig, möjligen lite stel i färgen. Betyg: 3

Per Bunnstad – Fransmännen är bättre att få fram fotbollsspelare än vin. Betyg: 2

Lena Rylander – Lite sur. Betyg 1

Marie Olsson –  Femma, om det hade varit bättre färg. Betyg 4

Martina Ojala –  Lagom torr, jag gillar inte när det är för sött. Torr och lite besk. Betyg 3

Henrik Ojala –  Frisk fräsch och somrig. Jag gillar inte söta viner. Betyg 4

Pontus Mejving – Somrig och frisk. Betyg 3

Sara Mejving–  Fräsch, god, passar fint en sommarkväll. Betyg: 3

Redaktionspanelens snittbetyg 2,8

Vegansk Black Tower

Black Tower, vegansk

Ursprung EU, 69 kronor, alkoholhalt 8,5 procent

David Alin – Radiofavorit på denna: ”Stelt på måndag”. Betyg: –

Gert Olsson – Varför?  Betyg: –

Per Bunnstad – Saft? Betyg: 1

Lena Rylander – Smakar ingenting. Betyg 1

Marie Olsson – Lite onödig. Betyg 2

Martina Ojala – Inte för sött men det smakar inte så mycket. Betyg 2

Henrik Ojala – Inte för sur, inte för sött, men tyvärr inte mycket smak. Men kall och fräsch. Betyg 2

Pontus Mejving – Frisk, fräsch men meningslös. Betyg 3

Sara Mejving – Inga fel på den här, men inget jag kanske dricker fler gånger. Betyg: 3

Redaktionspanelens snittbetyg 1,6

Fick bäst betyg

Cuvée rosé

Sydafrika, 69 kronor, alkoholhalt 7 procent

David Alin – Passar bra till våren. Betyg: 3

Gert Olsson – Lättdrucket en sommardag, sällskapsdryck. Betyg: 4

Per Bunnstad – Tvåa i betyg tack vare fin flaska. Betyg: 2

Lena Rylander –  Gott. Betyg 4

Marie Olsson – Lite blek färg annars väldigt god. Betyg 4

Martina Ojala – Alldeles för sött för mig. Sliskig. Betyg 1.

Henrik Ojala – Fräscht men lite för söt. Fruntimmersdricka. Betyg 3

Pontus Mejving – Den var smasken. Betyg 3

Sara Mejving –  Frisk, smakar persika, mycket god. Betyg: 5

Redaktionspanelens snittbetyg: 3,2

Black Tower alkoholfri

Black Tower

Tyskland, 49 kronor, alkoholfri.

David Alin – Väldigt lättdrucket. Betyg: 4

Gert Olsson – Menlös meningslöst. Varför? Betyg: 1

Per Bunnstad – För kall och smaklös. Betyg: 1

Lena Rylander – Smaka för mycket saft. Betyg 1

Marie Olsson – Bubblig som ger festkänsla. Betyg 3

Martina Ojala – För att vara alkoholfri var det drickbart. Betyg 3

Henrik Ojala – Smakar konstgjord. Betyg 2

Pontus Mejving – Något bättre än vatten. Betyg 2

Sara Mejving – Tunn, ger ingen stuns. Betyg: 2

Redaktionspanelens snittbetyg: 2,1

Rosie var det ingen som tyckte om...

Rosie

Chile, 69 kronor, alkoholhalt 14 procent, klimatsmart förpackning

David Alin – Bra förpackning men uselt innehåll. Betyg: 1

Gert Olsson –  Spritig och kemiskt konserveringsmedelsaktig. Skeptiskt. Ogräsättika. Dock bra procent. Betyg: 2

Per Bunnstad –  Såg nästan ut som öl, men smakade dessvärre inte som det. Betyg: 1

Lena Rylander – Inte gott. För surt. Betyg 0

Marie Olsson – Konstig färg och ingen arom eller doft alls, mer doft i armhålan. Spritig. Kostar 69 kronor för mycket. Betyg 1

Martina Ojala –  Ingen vidare, beskt och eländigt. Betyg 1.

Henrik Ojala – Det här skulle jag inte ens bjuda mina ovänner på. Betyg 0.

Pontus Mejving – Bra för yrseln, i övrigt dåligt, hygglig YPK-faktor. Betyg 1.

Sara Mejving – Rejäl färg. Hemsk smak. Betyg: 0

Redaktionspanelens snittbetyg: 0,8

Summering av vårt test gjordes av chefen som påtalade efter provningen att ”Det här var första och sista gången jag drack rosévin”

Fotnot: Personalen vid Systembolaget har varit behjälplig att välja ut fem olika alternativ till oss.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Vilket rosévin blev bäst i test?

Det finns ju så många bättre roseviner än dessa, och rosa bubbel är ju en nymodighet. Jag håller mig till cava, prosecco och ibland dricker jag en riktig champagne. Just nu provar jag en sparkling wine av sauvignon blanc.

Lämna ett svar