Nyheter

Vill att man hittar ny placering för simhallen

Nyheter Synpunkter om var den nya simhallen i Vaggeryd ska ligga fortsätter att komma in. Nu senast är det barn- och utbildningsnämnden som sagt sitt – en oenig nämnd kom slutligen fram till att man ska titta på andra placeringsalternativ.

De två placeringsalternativ som har funnits på bordet för de olika nämnderna att ta ställning till är antingen vid Vaggeryds IP eller den nuvarande placeringen. Efter mycket diskussion med en avslutande votering så beslutade man att föreslå till kommunstyrelsen att gå vidare och titta på andra lösningar.
– Det viktigaste är att man är överens mellan partierna för att hitta en hållbar lösning. Men det ska poängteras att detta inte utesluter de två alternativen som har funnits att ta ställning till, säger Robin Ahlnér (KD) som är andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

När BUN:s arbetsutskott hade sammanträde kom man fram till att leta ett tredje alternativ. Under nämndmötet kom förvaltningens förslag om placering vid Vaggeryds IP upp. Empartiet vill ha kvar simhallen där den ligger i dag.

I förvaltningens förslag trycker man på fyra punkter för att motivera en placering vid idrottsplatsen. Man menar att den lämpligaste platsen är där då flest barn förskoleklass till årskurs 3 kan ta sig då Yggen byggts i närheten. Man menar också att IP-alternativet möjliggör en extra yta för idrottsundervisning i nuvarande sim/sporthall.

Alternativet att placera simhallen där den ligger idag skulle ta mer yta i anspråk på Hjortsjöområdet. Samt kanske den viktigaste frågan av dem alla: Möjligheten att ta sig till simhallen.
– Redan i dag tar sig elever från mellanstadiet och högstadiet på Hjortsjöskolan till Vaggeryds IP utan buss när de har idrottsundervisning där. Övriga elever måste bussas oavsett placering, säger Per-Erik Lorentzon som är skolchef i Vaggeryds kommun.

Genrebild. Foto: Sara Mejving

Taggar

Dela


14 reaktioner på Vill att man hittar ny placering för simhallen

Det är något märkligt att omorganisation med alla 4-6 klasser på Fågelforsskolan som argument har att slippa all tidsspillan som går till att gå från Sörgårdsskolan till Fågelforsskolan för slöjd, simning och idrott. På Hjortsjöskolan och Götafors är tydligen kvaliteten så hög så att timtal i gångtid varje vecka mellan idrottsplats och skolor har ingen betydelse?

För övrigt så är det väl dokumenterat, även om det inte ingår i vare sig BUN:s ordförande medvetenhet eller förvaltningschefen att det är inte mer tidspillan och kostnader i lärarledda promenader som Hjortsjöskolan behöver. Hur länge ska dessa ha ersättning för dylikt värv?

Per-Erik Lorentsson har på sant förvaltningsmaner god känsla för den dagliga verksamheten. Som det är idag hinner barnen på högstadiet knappt ta sig till och från simhallen där den ligger idag på grund av de tätt packade schema man har, delvis på grund av att man utökad undervisningstiden i flera ämnen. Till idrottsplatsen tar man sig i regel bara för temadagar av något slag och det kan man inte ha fler av, till exempel för simning, eftersom Vaggeryd redan ligger på minimum av, eller i praktiken under, hur mycket undervisning man faktiskt är skyldig att ge barnen.

Kan de inte ersätta Hjortsjön med en gigantisk simhall? Det är ju populärt att fylla ut sjöar sedan ett bra tag tillbaka.

”På sikt” ska det bara finnas en simhall i kommunen läste jag någonstans.
Det innebär att alla elever från Skillingaryd måste börja transporteras. Då spelar alltså placeringen mindre roll. Det vill säga, Vaggerydsbarnen kan också transporteras då man ändå måste transportera Skillingarydsbarnen.
Mitt förslag är lite mer drastiskt och bygger på att Hjortsjöskolan är utdömd: flytta Hjortsjöskolan till Fenix.
Bygg ett nytt Fenix med sim- och sporthall vid nya värmeverket.
Inrätta en lokalbuss á la 500-bussen som går mellan Vaggeryd och Skillingaryd en gång i halvtimmen så kan man enkelt samordna vanliga resor med badresor och föräldrar har ett alternativ till att köra sina barn på kvällar.
Då ”förtätar” vi äntligen samhällena som de har gjort mellan Anderstorp och Gislaved och man får flera samordningsvinster med bemanning.

Om jag minns rätt finns det väl redan en ritning på Skillingaryds simhall men då fanns det inte pengar jag kan ha fel. Bygg den så centralt som möjligt det blir tryggare i samhället då allt runt omkring ligger nära skolan och till exempel brandstationen.

Nuvarande placering är utan tvekan bäst. Simhallen är primärt till för simundervisning på skoltid. Ska schemaläggare planera in 30 min håltimmar före och efter alla idrottslektioner så man hinner gå 1,5 kilometer för att sedan duscha och komma i ordning för simningen?

Det fanns ett mycket bra förslag till placering på Torsbo, där det tills nyligen låg ett enbostadshus.
Här har man närhet till flera skolor, nya bostadsområden (Fridhem, Yggen och Östra strand).
Dessutom allmänna kommunikationen alldeles i närheten.
Vart har detta förslag tagit vägen?

Gör iordning den befintliga simhallen.
– Bästa läget, behövs inte större.

Nytt läge innebär att man ändå måste göra något med befintliga eller hur tänker man.

Vid flytt blir kostnaderna mycket höga
– By simhall cirka 300 miljoner
– Renovering av befintlig 50 miljoner

Om man gör iordning den befintliga så erhåller man bra läge och kostnad ca 120 miljoner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *