Vill du använda en metallsökare
Nyheter Det är många som är intresserade av att söka efter saker i naturen och då vill använda en metallsökare. För att använda metallsökare måste du söka tillstånd hos länsstyrelsen.
Vem kan söka?
Tillstånd kan ges till en fysisk eller juridisk person. Tillstånd för en person som inte är namngiven kan inte lämnas. En förening med många medlemmar kan inte söka i en och samma ansökan. Länsstyrelsen kan dock undantagsvis ge tillstånd för tidsbegränsade event eller träffar för en förening (till exempel för ett par dagar) inom väl avgränsade områden, där samtliga deltagande är namngivna.
Generella tillstånd
Generella tillstånd för något längre sökperioder ges endast för yrkesverksamma där det är en förutsättning att man måste använda metallsökare för att kunna utföra sin verksamhet Detta kan exempelvis röra lokalisering av spik i timmer inom skogsbruket, lokalisering av under mark förekommande cisterner/tankar vid äldre och nedlagda bensinstationer som ska sanera förorenad mark eller liknande. Generella tillstånd kan även ges för sökning av skrot och vassa föremål på brädgårdar eller liknande, där oftast asfalterade ytor finns och inga kända fornlämningar förekommer. Generella tillstånd ges aldrig för allmänt sökande efter föremål på valfria ställen som länsstyrelsen inte känner till. Länsstyrelsen måste kunna bedöma risken om sökandet kommer i konflikt med kända fornlämningar eller områden där risken är överhängande att tidigare okända fornlämningar kan finnas.
Förutsättningar för att få tillstånd
Tänk på att om ansökan inte innehåller alla uppgifter som behövs så kan ansökan avvisas. Tillstånd ges inte för sökning på eller i närheten av fornlämning. Det är till exempel inte gångbart att söka tillstånd för att leta i ’tomrummet’ mellan ett järnåldersgravfält och en förhistorisk boplats.
Områden där tillstånd inte kan ges
Tillstånd att använda och medföra metallsökare ges inte om det finns hög risk för att fornfynd påträffas eller att fornlämning skadas. Inte heller om det är hög risk för att fornfynd hittats och att därmed skada på fornlämning kan uppstå. Finns när det i eller vid området kända fornlämningar eller om det är sannolikt att okända fornlämningar finns i eller vid området ges inte tillstånd. Bedömningen av om tillstånd ska ges bör vara restriktiv.
Övrigt
– Sökanden ansvarar för att metallsökningen sker på ett sätt som överensstämmer även med lagstiftningen i övrigt.
– För naturreservat och andra skyddsområden gäller särskilda föreskrifter. Det är exempelvis i regel förbjudet att gräva i naturreservat. Inom naturreservat och andra skyddsområden kan det krävas dispens enligt miljöbalken. Du kan använda länsstyrelsens kartjänst för att ta reda på om skyddsområden som till exempel naturreservat finns i ditt tilltänkta sökområde.
Källa: lansstyrelsen.se/jonkoping