Nyheter

Vill ha alternativ inom omsorger

Vill ha alternativ inom omsorger

Nyheter Stefan Ottosson presenterar ett medborgarförslag till kvällens kommunfullmäktige där han föreslår alternativ inom barnomsorg och äldreomsorg.

Stefan har i många år varit en av delande kd-politikerna.

Hans medborgarförslag lyder så här:

Fler alternativa driftsformer inom barn- och äldreomsorg!

Stefan Ottosson

Socialstyrelsen gör sedan 2007 öppna jämförelser av äldreomsorgen i Sverige. Resultaten publiceras årligen i en rapport som finns tillgänglig på Socialstyrelsens hemsida.

Undersökningen från 2017 visar att de boenden som drivs av fristående aktörer får bättre resultat på i stort sätt alla områden jämfört med kommunala boenden.

I Vaggeryds kommun drivs samtliga äldreboenden i kommunal regi. Drivkrafterna för att förbättra omsorgen om de äldre och arbetsmiljön för personalen blir därmed mindre jämfört med verksamheter i kommuner med större valfrihet och alternativa driftsformer. Kostnaderna för att utföra omsorgen blir också oftast högre.

Inom barnomsorgen finns det idag fyra förskolor som drivs i alternativ regi. Räknat på antalet avdelningar driver dock kommunen 86% av all barnomsorg i kommunen. Även här finns utrymme för att ta in fler aktörer och skapa mer mångfald. Något som utvecklar både de kommunala och fristående förskolorna.

En bra och kostnadseffektiv omsorg om våra barn och äldre måste vara ett prioriterat område för en kommun som vill vara attraktiv.

Jag föreslår därför Vaggeryds kommun:
– att påbörja processen med att överlåta driften av ett av kommunens äldreboenden till en alternativ utförare.
– att påbörja processen med att överlåta driften av kommunala förskolor till en eller flera alternativa utförare så att en bättre balans uppnås mellan kommunal och alternativ drift.

Stefan Ottosson, Vaggeryd

Taggar

Dela


1 reaktion på Vill ha alternativ inom omsorger

Det är väl bara att starta. Hyr lokaler och erbjud tjänsterna för tusan. Entreprenörer finns det ju gott om och till slut kan de ju sälja till ett riskkapitalbolag.

Varför ska kommunen överlåta egna verksamheter? Vilka priser?

Är all privat verksamhet bättre än kommunal? Hmmm, John Bauers konkurs är väl inte ett föredöme. Aleris (Investor med Filippa och Göran i styrelsen) beslut om att lägga ner vårdcentralen i Rinkeby, Hermods lögner i Malmö där sfi var bristfällig och som nu renderar kraftiga böter, Thorengruppens sfi i Stockholm och Malmö är ytterligare ett exempel.

I din kommun fanns en privat vårdcentral som ”slog igen” och vårdcentralen i Vaggeryd fick ta ansvar för de flesta. Varför ville ingen privat aktör ta över?

Kommunerna måste vara förberedda på att de privata företagen, som tyvärr har växande riskkapital i ryggen, plötsligt bara säger hej då.

Hoppas ditt förslag kastas i papperskorgen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *