Nyheter

Ville ha två justerare – fortsatt beslut om en

Nyheter Hos kommunstyrelsen har Thomas Axelsson (KD) väckt initiativärendet om att kommunens nämnder ska ha två justerare av protokoll istället för en. – Det är strid om påvens skägg, menar kommunstyrelsens ordförande 

Initiativärendet väcktes av Axelsson i april månad och fick nu svar vid augusti månads sammanträde. 

– Anledningen är att jag ville att det ska införas två justerare i styrelsen, en från oppositionen och en från majoriteten, sa Thomas Axelsson i våras och lämnade in ett ärende till kommunstyrelsen. 

Kommunledningskontoret gjorde en koll hur de andra kommunerna i länet hanterar detta och det visar sig att det är bara tre av 13 kommuner som fler än en justerare. Men att det formellt inte finns något hinder mot att ha en till justerare men att kommunen har utgått från SKR:s (reds anm; Sveriges kommuner och regioner) mall för reglemente där det är en justerare. 

Vid augustisammanträdet hos kommunstyrelsen gick frågan till votering innan det ett beslut togs.
Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande:
– Vi var överens om att en justerar våra protokoll, vi röstade och förslaget om en justerare vann med 7-6. 

Thomas Axelsson (KD) som lämnade förslaget var en av de sex som röstade emot majoriteten. Han berättar:
– Det finns ingen riktigt regel, ska det vara en eller två. Kommuner hanterar detta lite olika men jag tycker att vi borde haft två justerare. Det blir en bättre demokratisk kontroll då. 

Gert Jonsson (M);
– Vi lär oss allteftersom. Vi skriver ned vad någon har sagt. Det är nog där problemet är, vad är det vi har uppfattat. När vi väl justerar så har vi varit noggranna med att skriva ner allting på papper. Det pappret lämnar vi över till sekreteraren och på så vis är det inte aktuellt med två justerare. Vi har också diskuterat protokollsanteckning, det är jag som ordförande som bestämmer enhälligt för vad jag vill ha med i protokollet. Det är strid om påvens skägg det här. 

Thomas Axelsson (KD);
– Det blir bättre kvalité om det är två som justerar, det blir en kvalitetskontroll. Våra bolagsstyrelser har två justerare. 

Taggar

Dela


6 reaktioner på Ville ha två justerare – fortsatt beslut om en

Tack för en mycket klargörande artikel och det blir väldigt tydligt i näst sista stycket varför det behövs två protokollsjusterare.

Moderater i Vaggeryds kommun i synnerhet ni som befinner er i södra kommundelen!
Ta nu och läs vad Moderaternas representant uttrycker i näst sista meningen i näst sista stycket.

Finns det någon av Er mer än Mats Oskarsson som har ryggrad nog att se och försöka åtgärda maken till den här formen av antidemokratiskt uttalande och ledarskap?

Återkommer efter studier och vederbörlig handledning i helgen.
Under tiden hoppas jag att åtminstone de Moderater som gärna visar upp sig i välputsade sammanhang som normalt sett anses representera Sanningens Ande rannsakar sig själva och hittar ryggraden igen.

Mats Oskarsson försöker bland annat förklara för Gertstödjande Skillingarydsmoderater att ett enda framtida kommunalt bad och simhallshus kommet att hamna närmare Hok än Skillingaryd om Gert och Kenth får som de vill och samtidigt köra våra finaste företags expansionsmöjlighet på porten, men det är naturligtvis inte viktigt, eller?

Med tanke på hur naturlagar tolkas på vårt kommunledningskontor så förutsätts att även kommunallagen används i lagstiftarens motsatta mening. Det är andra gången på kort tid som behovet av mer än en justeringsperson blir belyst. Barn- och utbildningsnämndens justeringsperson hade ryggrad, tack.!!
Ledarstilen som är implementerad och även beskrevs i barn- och utbildningsnämndens arbete där ordförande dikterar, lägger till respektive utelämnar, är ingen nyhet. Dn finns återgiven i historien i andra länder och andra politiska system, det är inget vi ska fortsätta med i Vaggeryds kommun.

Just på grund av att arbetssättet är signifikativt för ett annat sätt att uppfatta ordet demokrati så är det upp till M att rycka upp sig, ansvaret för vår demokratiska ordning kan inte bara ligga på en person, Kommunfullmäktiges ordförande, nu måste övriga M rycka upp sig och ställa upp för vår kommun och ta ansvar..

PS, Post scriptum: Landsbygden tackar Mats Oskarsson och de som vågade ställa sig på Mats sida för att ytterligare övergrepp mot landsbygdsboende från kommunledningskontorets sida i fråga om vindkraft är för tillfället stoppat. Helt logiskt och med ordet demokrati tolkat på rätt sätt. Tack Mats och yack ni som vågade gå emot diktaturen.

Jag tror tyvärr inte att besluten blir bättre av två.
Politiker med svajande minnesbild kan säkert få använda diktafon för att bättra sin minnesbild.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *