Nyheter

Viltskadorna har dubblerats på sex år

Nyheter I somras presenterade SCB en rapport som visar att skördeskadorna från vilt är dubbelt så stora nu som för sex år sedan. Förra året förstörde vildsvin, hjortar och fåglar 165 000 ton spannmål. Det motsvarar 330 miljoner limpor som aldrig når brödhyllan. Ett matsvinn som växt till ett samhällsproblem och som hotar svenskt jordbruks lönsamhet och fortsatta existens. Läs LRF:s pressmeddelande här

Anders Friberg, LRF

Viltet trampar ner, bökar runt och äter upp grödorna. Kända sedan en längre tid är de skador vildsvinen orsakar. De är det största vilthotet mot livsmedelsproduktionen, och ökar lavinartat i antal. Vildsvinen uppskattas till mellan 300 000 och 450 – 500 000 beroende på vem som uttalar sig. Nytt är också att de drar sig allt längre norrut och nya delar av landet drabbas. Utvecklingen går att vända, bland annat genom kraftigt ökad jakt.

 En bubblare i södra halvan av Sverige är dovhjorten. Lantbrukare varnar för att djuret och dess skador ökar. SCB:s siffror visar att oron är motiverad, dovhjorten ökar rejält i flera delar av landet och i flera grödor.

Viltskadorna i lantbruket är ett samhällsproblem eftersom de i praktiken innebär ett massivt matsvinn. För lantbrukarna själva handlar det om ett stort inkomstbortfall och många funderar på att helt lägga ner sin odling, detta påverkar också den långsiktiga hållbarheten i Sveriges försörjningstrygghet när det gäller livsmedel, säger Anders Friberg, ordförande LRF Jönköpings län.

I Götalands skogsbygder som Småland tillhör har vi 82 975 ton viltskadad slåttervall år 2020 som kan jämföras med 42 821 ton år 2014.

 LRF jobbar internt med att underlätta jakt genom att uppmuntra markägare att se till att man har formella, skriftliga, jaktavtal. Makten över jakten är viktig i sammanhanget eftersom livsmedelsproduktionen är överordnad jägarnas intressen.

 LRF uppmanar också markägare att skaffa faktaunderlag genom att montera upp burar på markerna för att få synliga bevis på hur en yta som inte betas av vilt ser ut. Det gör det lättare att få en bild av skördebortfallet genom viltskador.

Det krävs också insatser från politiken och myndigheterna. Regeringen måste i första hand tillsätta en ny jaktlagsutredning. Vi behöver en modern lagstiftning som är anpassad till dagens viltpopulationer och förutsättningar. Gällande jaktlag syftar till att skydda vilt och att motverka jakt som skulle kunna minska viltskadorna, fortsätter Anders.

LRF vill:

  • Tillstånd för drönare med kamera och viss användning av fordon vid jakt på vildsvin, så att jakten blir mer effektiv.
  • Generella regler för skyddsjakt på vildsvin på hela den fastighet som har skador, inte bara exakt på den del av fastigheten som skadas.
  • Slopad generell fredning av vildsvinssuggor som åtföljs av smågris. Det ska inte vara ett jaktbrott att av misstag fälla en förande sugga.
  • Ändrade regler för fångst av vildsvin så att även vuxna vildsvin får fångas.
  • Samordnade jakttider så att fler viltarter kan jagas vid samma tidpunkt.
  • Tillstånd för hjälpmedel som rörlig belysning och mörkerriktmedel för fler arter än vildsvin, som hjortdjuren.
  • Möjlighet för jägare att sälja vildsvinskött direkt till konsumenter. Livsmedelsverkets förslag till åtgärder måste bli verklighet.
  • Tvingande beslut av länsstyrelserna om jakt när markägare och jägare inte kan eller inte vill begränsa skadegörande vilt.
  • En premie för vildsvin som lämnas till vilthanteringsanläggning.

 

Taggar
LRF

Dela


9 reaktioner på Viltskadorna har dubblerats på sex år

Om du tror att jägare jagar för en trofè att hänga på väggen är du helt okunnig i området. Det jagas gris men stammen förökar sig mycket då de kan få flera kullar per år. Snälla ta reda på fakta innan du skriver. Folk kan ta det du skriver för sanning.

Suck. Jag kanske var otydlig. Men jag tror att de flesta jägare jagar för att vistas i naturen och den sociala samvaron. Visst finns det de som jagar endast för troféer men de är nog få. Så varför skall vi ha stora viltstammar som blir ett problem för tredje person. Det är inte bara jord och skogsbruk som får problem. Viltolyckor i trafiken kostar samhället och den enskilde åtskilligt. Vad beträffar hur många kullar en sugga kan föda per år så stöttar jag mig på den fakta du kan hitta under den bifogade länken. Har du några andra uppgifter så delger mig gärna det. Jag fortsätter gärna diskussionen i trevlig ton under den här tråden med dig. Men inte när du uppträder med anonym signatur.
Så förökar sig vildsvin, Svensk Jakt

Det är inte alls ovanligt att jordbrukare har upp till 30 procent skördeförluster på grund av allt förstora vildsvin eller dovhjortstammar. Oftast beror de stora stammar på att det bedrivits utfodring och eller illegalt utsättning. Kan de som bedriver sådan verksamhet hålla viltet de utfodrar på sin mark så är det inget problem. Det är inte rimligt att grannen som bedriver livsmedelsproduktion skall ta konsekvenserna när man tappar kontrollen över de här viltstammarna.
Vildsvinens utbredning i våra bygder beror till stor del att man låtit stammen växa på flera lokala ställen med hjälp av utfodring och som sedan spridit sig okontrollerat. Vi kommer att få liknande scenarier om vi låter dovhjorten växa lika okontrollerat. Vi ser vad som händer i Sörmland och norra Kalmar län. Skall vi komma tillrätta med att få ner de här viltstammarna till rimliga nivåer så krävs det åtgärder som LRF föreslår. Jag är också jägare och vill ha vilt på mina jaktmarker. Och jag fundera ofta på vad som är viktigast med jakten upplevelsen eller resultatet. Skottillfället är självklart en bonus. Men naturupplevelse, social samvaro med mera är nog för de flesta jägare minst lika viktig eller viktigare.

Men snälla! Jakt med hjälp av drönare? Skjuta ifrån bil va är de frågan om? Snacka om att spela jaktaktivister rätt så dem får ännu mer förvirrade åsikter om hur jakt bedrivs.

Mer kött ut i handeln/skola/äldre omsorg och rejäl avkastning, det skall löna sig bättre att beskatta stammen.

”Tvingande beslut av länsstyrelserna om jakt när markägare och jägare inte kan eller inte vill begränsa skadegörande vilt”
Har man något problem om inte markägaren vill begränsa en viltstam? LRF pratar ofta om hur viktig äganderätten är, tydligen inte i detta fallet..
Jaga med hjälp av drönare och fordon, använda sig av mörkersikten för att skjuta hjortdjur, LRF förnekar inte sin viltfientliga agenda!

/ Snart en före detta Lrf-medlem

”Tvingande beslut av länsstyrelserna om jakt när markägare och jägare inte kan eller inte vill begränsa skadegörande vilt.” Ska man tvinga jägaren/markägaren att jaga när de uppenbart inte hinner med? Jägare har väl också ett liv utanför jakten med familj, jobb med mera som måste skötas. Vildsvin är ju också ett nattaktivt djur så vakjakt sker ju nattetid.

”Slopad generell fredning av vildsvinssuggor som åtföljs av smågris. Det ska inte vara ett jaktbrott att av misstag fälla en förande sugga.” Av misstag fälla en förande sugga? Då kanske man ska avstå skottet eller sikta lite bättre om man ” råkar skjuta suggan” i stället för smågris.

Lämna ett svar