Nyheter

Vindkraftsbolag fick rätt i domstol

Nyheter Eolus, som ska bygga vindkraftspark i östra delen av kommunen, överklagade Länsstyrelsens beslut gällande beslut om att inte godkänna ändringen där bland annat vägdragningen fanns med. I går beslutades att vindkraftsbolaget fått rätt till den mindre vägändringen som gjorts.

Arkivfoto

Med mark- och miljödomstolens dom som lämnades under gårdagen upphävs Länsstyrelsens beslut om förbud. 

Den 30 oktober 2019 fick Eolus tillstånd enligt miljöbalken att uppföra och drifta vindkraft inom fastigheterna Tofteryds-Torp och Mörhult. Tillståndet omfattade maximalt fyra vindkraftsverk med en totalhöjd om max 200 meter. 

Detta tillståndsbeslut överklagades till mark- och miljödomstolen som avslog överklagandet den 30 mars 2020. Domen överklagades till mark- och miljööverdomstolen som senare i maj samma år inte meddelande prövningstillstånd och tidigare miljöprövningsbeslut vann således laga kraft. 

I april 2021 lämnade vindkraftsbolaget in ett förslag till slutlig placering av vindkraftverk och vägar med mera för samråd med Länsstyrelsen i Jönköpings län. Den 24 juni beslutade Länsstyrelsen att förbjuda bolaget att, utan tillstånd anlägga vindkraftsparken utifrån den vägdragning som bolaget skickade in tidigare under våren. Vindkraftsbolaget överklagade.

Efter att vindkraftsbolaget den 16 juli lämnat in en anmälan om ändring av tillståndspliktig verksamhet beslutade Länsstyrelsen den 25 augusti 2021 att förbjuda bolaget, att utan tillstånd anlägga vindkraftsparken utifrån den vägdragning som bolaget lämnade in till Länsstyrelsen 16 juli 2021. Vindkraftsbolaget överklagade Länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen. 

En av punkterna som vindkraftsbolaget trycker på är att vägdragningen inte ska tillståndsprövas och att det är sakligt omotiverat. Det är bolagets uppfattning att transportvägar genom produktionsskog under normala förhållanden aldrig tillståndsprövas. En tillståndsprövan är inte heller påkallad för anläggande och nyttjande av sådana vägar, varken av miljöskäl eller i övrigt. Och att det torde istället vara tillräckligt med en anmälan för samråd enligt skogsvårdslagen. Förslaget om vägdragning, menar vindkraftsbolaget, är delvis ny, rakar och kortare väg som anläggs inom verksamhetsområdet. 

Vindkraftsbolaget har gett in dels vägdragning för samtliga ansökta vindkraft (13 från ursprungliga ansökan), dels reviderad vägdragning för sju vindkraftverk men inte någon anpassad vägdragning för de fyra vindkraftverk som beslutats om senast. 

I domen finns att läsa att de enskilda boende vid vägen, som skulle påverkas vid arbeten och transporter, är negativa till att vägen används. Med anledning av Länsstyrelsens bedömning kan vindkraftsbolaget ha viss förståelse för att det initialt upplevs som en betydande skillnad att anlägga 3,75 kilometer ny väg istället för 1 kilometer ny väg. Vindkraftsbolaget uppfattar dock att breddningen av vägen är i behov av breddning, förstärkning och avverkning. Frågan som nu beslutats om gäller åtgärder som påverkar ett område inom angivit lokaliseringsområde. Och även om ingreppet inte kommer att skilja väsentligt från vad som tillståndsprövat vare sig kvalitativt eller kvantitativt, med undantag för viss tillfällig störning för enskilda som istället undviks helt och det finns inga omständigheter som talar för att tillståndsprövningen av vägdragningen skulle vara motiverat med hänsyn till miljön eller andra intressen som berörs.

I domen är det beslutat att vägdragningen enligt bolagets anmälan. Har utretts avseende effekter på människors hälsa och miljö och kommer som framgått ovan, inte innebära betydande olägenhet i något sammanhang. Således finns inte grund för att betrakta den slutliga vägdragningen enligt vindkraftsbolagets anmälan som en tillståndspliktig ändring. 

Skiss från handlingarna

Den slutliga vägdragningen är väl anpassad för att inom lokaliseringsområdet tillgodose vindkraftsparkens transportbehov. Arbetet med att anlägga vägarna samt vägarnas utformning kommer att i huvudsak överensstämma med vad som beskrivits. Vissa anpassningar till följd av längre och tyngre transporter blir nödvändiga oavsett om vägdragningen följer kartorna som getts in i tillståndsmålet eller bolagets aktuella förslag. Mark- och miljödomstolen anger att de kompletterande inventeringarna som vindkraftsbolaget låtit göra i området för nya vägar, bekräftar att förutsättningarna och värdena i området för vägdragningen väsentligen inte avviker från de områden som inventerades vid tillståndsprövningen. Mot denna bakgrund är det inte en rimlig tolkning att tillståndet utesluter en justerad vägdragning enbart på grund av att den inte följer de kartor som lämnats in. Eftersom ändringarna ryms inom tillståndet och kan prövas genom en anmälan, samt är utredd, lämplig och miljömässigt godtagbar, ska Länsstyrelsens beslut om förbud upphävas.

Länsstyrelsen har bestritt överklagandet och vidhåller sitt beslut. Länsstyrelsen har inga invändningar mot att bolaget betraktar vägdragningen och transporter som så kallat följdföretag till vindkraften. Länsstyrelsen konstaterar att Naturvårdsverket anger att vägdragning och transporter utgör följdverksamhet till vindkraften som behöver beskrivas i ansökan om tillstånd. Naturvårdsverket anger att vägdragningen i många fall utgör ett större ingrepp än den som plats som krävs för verken.

Domskälet anges vara att mark- och miljödomstolen i detta mål haft att bedöma huruvida den av bolaget anmälda ändringen av vägdragningen avviker så pass mycket från tillståndsbeslutet att ändringen inte kan bedömas inom ramen för en anmälan.

Det aktuella som gäller nu är; annan vägdragning än den som angavs som exempel i ansökan om tillstånd. Enligt ansökan om tillstånd skulle planen för vägar innebära anläggande av cirka 3,4 kilometer ny väg samt förstärkning av cirka 8,9 kilometer befintlig väg. Den nu aktuella vägsträckningen innebär cirka 3,75 kilometer ny väg samt ungefär 250 meter befintlig väg som behöver förstärkas. Större kranplatser än vad som angavs som exempel i ansökan om tillstånd. Kranplatserna kommer att vara cirka 4 000 kvadratmeter till skillnad från 1 500 – 3 000 kvadratmeter vilket uppgavs i ansökan om tillstånd. Uppställningsytan kommer att vara cirka 2 700 kvadratmeter stor och placeras vid infartsvägen. Ett temporärt platskontor kommer att byggas på en yta som placeras längs infartsvägen. I ansökan uppgavs att ytan skulle vara cirka 6 000 kvadratmeter och placeras centralt i området.

Tidigare i år beslutade en enig kommunstyrelse att använda vetot och säga nej till vindkraftsbolagets ändringsansökan och det förhållandet beaktas inte av domstolen i detta mål.

Taggar

Dela


11 reaktioner på Vindkraftsbolag fick rätt i domstol

Förutsätter väl att politikerna i Vaggeryds kommun nu fortsätter att stå enade och överklaga beslutet. Att göra vindbruksplaner som Eolus inte respekterar vare sig med avstånd, bullernivåer eller i slutändan bygga betydligt kraftfullare verk än vad som avsågs från början. Att de bara förväntar sig att det ska släppas till betydligt större mark till uppställningsytor och att de ska hugga ner skog och bygga jättevägar. Nej, lär de där storbolagen att de får hålla sig till spelreglerna som alla andra. Så måtte ni politiker nu fullfölja och överklaga domen.

Det här är ytterligare vindsnurror som socialdemokrater, miljöpartister och centerpartister vill ha. Titta bara hur de fördärvat den norrländska naturen. Skam på torra land.

Hur miljövänligt blir detta från början till slut? Ingen miljöpåverkan för att bygga vindkraftverken, ingen miljöpåverkan att bereda väg och bygga upp allt runtomkring? Vi får ta all miljöpåverkan och andra länder får elen.

Overkligt att något sånt här kan kan hända i modern tid. Att enskilda individer ska behöva betala med sin egen hälsa och ekonomi utan ersättning för att någon annan ska tjäna stora pengar utomlands. Nu gäller det återigen för våra politiker att ta reda på vad mer som går att göras för att stoppa dessa galenskap. Var i vår kommun planeras det mer vindkraftverk? Vilka drabbade finns mer som kanske idag är helt ovetandes om vilka planer som smids utan deras vetskap? Dags att visa att alla i våran kommun är lika mycket värda!

Jag hoppas nu att kommunen överklagar det här beslutet. Med sitt enhälliga nej till ändringsansökan i ryggen som innebar precis detta med ny väg och större uppställningsytor. Ett väldigt liknande fall från Västervik finns där kommunen överklagade mmd beslut och fick rätt.

Dags att kommunen ser över sin vindkraftsplan. Verkligheten idag är är en helt annan än när planen antogs.

SD röstade som enda parti NEJ redan då, och nu äntligen tycks fler partiet vågat tänka om.

Frågan är var energin ska produceras. Förstår dig som representerar ett parti som är ivrig förespråkare för kärnkraft. Kanske bättre att bygga minikärnkraftsverk i stället för vindkraft? Avfallet är ju inte vår generations problem.
Vi ska bara ha el men hur och var ska den produceras? Överallt men inte i min närhet är svaret.
Tyvärr blir det alltid människor som i mer eller mindre grad påverkas precis som vid vägdragningar, järnvägsdragningar och så vidare.

Manne – Dags att du börjar sätta dig in i hur de nya kärnkraftverken fungerar genom att använda ”utbränt avfall” som drivmedel. För övrigt håller EU just på att godkänna kärnkraft som fossilfri el.

Starta upp våra verk som ligger i malpåse tills vi hunnit bygga upp den nya generationens produktion så kanske vi slipper importerad fulel, oljeeldning i Karlshamn och miljöofarliga vindkraftverk.

Gör gärna ett studiebesök i någon av de vindparker som finns så kanske du vaknar till och börjar fundera vad som händer.

Lider med dom som får bo med detta eländet, man ska inte ge lillfingret till företag när det kommer till pengar.
Detta är ett stort bakslag, el kommer säljas till länder som betalar bäst alltså ej Sverige, och vi står för det fula, dvs vindkraftverken i våra fina skogar.
Alla som bosatt sig för att just bo avskilt ut med naturen.
Politiker bör inte röra saker utan ett demokratiskt beslut, folket bestämmer, kom ihåg det.

Lämna ett svar