Nyheter

Voterade om kommunal personlig assistans

Nyheter För exakt ett år sedan lämnade Socialdemokraterna in en motion om att ett återtagande av personlig assistans i kommunal regi. I kväll fick motionen ett slutligt besked

Arkivbild

I motionen finns att läsa att att det är nio år sedan dåvarande borgerliga majoriteten M, KD, L och C att personlig assistans skulle upphandlas när fullmäktige röstade för i minsta möjliga marginal med siffrorna 20–19. 

– Att följa upp och utvärdera vinstdrivande välfärdsverksamhet kan vara komplicerat och tar både tid och energi i anspråk. Att lägga ut verksamhet som rör en utsatt grupp människor innebär ett tyngre ansvar. Risken för försämrad arbetsvillkor för de anställda, sämre löneutveckling. Vi vill att kommunen ska ta över driften av personlig assistans när en brukare väljer kommunen som utförare, menade Kenth Williamsson och Thomas Strand som lämnade in motionen till kommunfullmäktige. 

Sedan dess har socialnämnden yttrat sig över motionen där förvaltningen noterat att uppfattningen är att brukare, i de fall upphandlad regi har förekommit, kan tillförsäkras goda levnadsvillkor samt at de ekonomiska konsekvenserna som ett återtagande av personlig assistans i egen regi bedöms vara oskäligt fördyrande mot den kvalitét som förväntas. Socialnämnden yrkade avslag på motionen där nämndens S-representanter reserverade sig till förmån för eget förslag. 

Under måndagskvällen var det dags för motionen att få ett slutligt besked av kommunfullmäktiges ledamöter. 

Kenth Williamsson (S);
– Den här motionen skrev vi i S när det var mycket avslöjande med oegentligheter i denna verksamhet. Vi kunde bara konstatera att vissa brukare inte fått den omsorgen de skulle fått. Vi bestämde oss för att skriva den här motionen. För oss är personlig assistans en väldigt viktig assistans. Vi vill att man ska få ha det kommunala valet, då det står är trygghet och säkerhet. Vi tycker att det är bra att den möjligheten finns. 

Gert Jonsson (M);
– Den här motionen har beretts av nämnden som hanterar dessa frågor. Det är klokt att behålla det här. Jag följer socialnämnden och yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag, alltså avslag på motionen. 

Mats Oskarsson (M) ordförande i kommunfullmäktige frågar om beslut och votering begärs. 

Nej till förslaget (som var avslag) röstade S, V och EMP = 14
Ja till avslag röstade M, KD, C, L och SD = 23

Kommunfullmäktiges beslut blev således avslag på motionen.  

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *