Votering avgjorde kommunal ändring
Nyheter Den parlamentariska gruppens förslag om att minska antalet ledamöter och arvoden blev het debatt under kommunfullmäktige igår. Del 3 av 3.
– Jag yrkar bifall till (S) och det beror på demokratiska skäl. Att minska antalet ledamöter i en nämnd är inte bra ur demokratisk synvinkel. Vad kan jag göra för att mötet inte blir för långdraget? Den begränsade talartiden är det bra. Fler personer får mer syre i rummet och att ingen ska kunna köra uttröttningsmetoder, säger Martin Damberg (V).
– Egentligen är det meningslöst att hitta samsyn när vi inte gjort det här tidigare. Det blir ingen demokratistyrning att kommunstyrelsens arbetsutskott ska prata om tekniska frågor. Kommunstyrelsen är ursel på att driva verksamhet. Hur många år har jag inte pratar om att få en budget för underhåll. Än idag finns det inga underlag för fastighetsunderhållet. Kommunstyrelsen ska jobba med långsiktiga frågor. Vi måste löva av den här dagliga verksamheten, säger Ulf Abrahamsson (C).
– Det är inte PO vi skjuter på här, utan det är på kommunstyrelsens förslag, säger Roger Ödebrink (S).
– Jag är en av dom som har suttit med de här två åren, det har varit ett gediget arbete med att få enighet. Det är ingen som är helnöjd, för att vi har fått jämka. Samverkan mellan små och stora partier är bra, den samverkan vi haft i femklövern har varit väldigt givande för oss som är ett litet parti, säger Stig-Göran Hultsbo (MP).
– Det här att vi minskar ledamöter har vi varit enade om tidigare, vi som är ett litet parti är många som är oroliga. Kenth, tekniska frågor är inte politiska frågor, men samtidigt säger du att de ska beslutas i kommunstyrelsens högsta rum, säger PO Toftgård (C).
– Märklig replik, ni har gått upp här att det är kompromisser överallt. Vi har inte lagt något annat förslag. Jag höjer ett varningens finger att det kan slå tillbaka på de små partierna, säger Roger Ödebrink (S).
– Ni säger att femklövern tycker, men varje parti ska diskutera fram något. När vi haft tekniskt utskott så har vi sällan några politiska skillnader och det tror jag att du kan intyga, vi har samma åsikt som tidigare, varför ska vi ha en politisk nämnd, säger Kenth Williamsson (S).
– Jag har också suttit med i parlamentariska gruppen. Vi tänker att för det första har vi väldigt frikostiga regler. Frågan kom upp om vi tar bort arvoden får de som är pensionärer inget. Det var antalet ledamöter som var en stor kostnad. Det som vi inte gillar är justeringarna på posterna på barn- och utbildnings- och socialnämnd, säger Jan-Olof Svedberg (SD).
– Vi finns och verkar för så mycket, vi har fått förtroende från våra medborgare att vara här. När valet är gjort och röken har skingrats har vi ett ansvar för att vi ska göra det bästa och i det uppdraget ingår, såväl opposition och majoritet, är ett gemensamt ansvar. Frågan om långa möten är väl inte så konstigt då man har så många punkter, det är en ledarfråga. Jag tycker inte att andra delar heller är bra, så jag yrkar bifall till (S)-förslaget, säger Carina Ödebrink (S).
– Man kan fundera mycket över det förslaget som ligger. Vi är inne i en valprocess. Maktförskjutning och rädsla inger den skrivelsen. Vad är risk och konsekvensanalysen av ert förslag? Jag tittar ut över den här fantastiskt fina församlingen, var är återväxten? Är det att minska ersättare, som är en väg in i politiken? Vi säger hela tiden att politiken inte får kosta. Hade vi varit högavlönade hade fler stått på kö. Vi måste ha en återväxt, vi har en tuff verklighet i arbetslivet. Om vi tror på demokratin så tänk efter vilket förslag ni vill ha, säger Annelie Borgström (S).
Votering av parlamentariska förslaget blev enligt kommunstyrelsens förslag med siffrorna 24 – 16. Martin Damberg (V) samt hela (S)-gruppen reserverade sig mot det nyss tagna beslutet.