Nyheter

Votering avgjorde områdesnamn

Nyheter Nestors eller Götarps Hage? Nu har frågan avgjorts, efter votering, i kommunfullmäktige.

Lennart ”Charlie” Karlsson (EMP) lämnade in en motion i januari förra året om att nya bostadsområdet skulle heta Nestors och inte Götarps Hage. Några vändor har det blivit då kultur- och fritidsnämnden i maj 2018 tyckte att Nestors lät bra. Men efter Waggeryds museiförening, som alltid anlitas som remissinstans när det gäller gator och områden, uttalat sig i ärendet i november blev det Götarps hage och med bland annat Oskar Nestors väg. Föreningen hade vid tidigare konsultation utgått ifrån att områdesnamnet rent formellt redan var fastställt till Götarps Hage. Samma riktlinje har kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunstyrelsens lämnat. Igår kväll var det dags för fullmäktige att säga sitt.

– Jag har all respekt för vår museiförening, men i det här fallet tycker jag att de har fel. Nestors har ett begrepp. Nu har jag fått samtal från gamla Götaforsbor som har plockat blommor som barn på ängarna och varit bestörta över det här. Fanns ängarna på 1500-talet? Ängarna hade inte funnits idag om inte Nestors hade odlat. Min mormor var mjölkerska på gården så för mig kommer det alltid vara Nestors. Det är lite märkligt att man kallar Oskar Nestors väg då det faktiskt varit två generationer på platsen. Götarp finns i Gnosjö. Om nu beslutet blir Götarps Hage som ligger i Nestors, vill jag lägga till i så fall, säger Lennart Charlie Karlsson.

– Vi har önskat hjälp med namntillsättning för att få in goda förslag under en längre tid. Säkert jag med flera har sett att man hittat vackra namn såsom Himlabacken, Västra strand och Södra park. Vi vill erbjuda att bo på ett fint namn. Jag tycker att Götarps hage är ett vackert namn som håller i historien, säger Kenneth Åberg (S).

Namnbeslutet som fullmäktige skulle ta gick till votering. (V) avstod medan (S), (KD), (C), (M), (MP) och (L) röstade för Götarps Hage, som enligt tjänsteskrivelsen är starkt förankrat i historien.

Nej röstade (SD) och (EMP) som ville ha Nestors istället för nya bostadsområdet. Vann gjorde alltså Götarps Hage och reservation mot beslutet gjordes av (EMP). Röstsiffrorna blev 31–8.

Taggar

Dela


12 reaktioner på Votering avgjorde områdesnamn

Då har jag besökt min lilla mormor, 96 år gammal och dement, bor på ålderdomshem i jönköping, men född och uppväxt i Götafors, Tallbacken.
Visade bilden för mormor och frågade vad det var taget nånstans?

– Åhhhh men det är ju Nestors, utbrast gamla mormor förtjust!
– så det är inte Götarps hagar då? undrade jag
– Nej, absolut inte! Det där är Nestors…

Frågan avgjord!

Är man född 1923, i Götafors, Vaggeryd, dement, men ändå bestämt hävdar att det är Nestors, då är det Nestors! Punkt.

Säljande – är det inte lokal förankring som är säljande. Ej bläddra i en gammal historiebok och säga wow Götarps Hge låter bra. Känns så fel samt Nestors är välkänt i hela kommunen.

Lever vi fortfarande på 1800 talet, levde det inte en hel familj Nestors på den gården. Varför kallar man då gatan Oskar Nestors väg o inte bara Nestors väg.

Håller helt med, man förvånas över att ett så konservativt förslag kan få gehör i
i kommunala nämnder och styrelser 2019.
Klart att vägen ska heta Nestors.

Kom en liten tår !när man läser att
Nestors hagar inte är ett lika vackert namn
som Götarps hagar! Så dåligt för en framåt
strävande kommun att leta i gamla gömmor
på museum när det fanns Nestors i
folkmun, själv är jag uppvuxen på
Götarpsvägen innan bron, efter bron ligger
NESTORS VACKRA ÄNGAR!!!!

Nestors är nestors blanda inte in götarps hage fråga vem som helst i kommunen som är lite äldre var götarps hage ligger jag lovar ingen vet men säger man nestors så vet alla gammal som ung . Och varför döpa det till något som ingen kommer kalla det = bortkastade pengar. Så nestors .

Götarp finns i Gnosjö varför blanda in Gnosjö,Nestors vet alla var det ligger vi Vaggeryd kanske inte de i Skillingehus!

På vilket sätt är det bortkastade pengar? Rimligen är kostnaden för detta ej avhängigt namnet i sig utan enkom det faktum att området namngetts.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *