Nyheter

Vsbo svarar på öppet brev

Nyheter Företrädare för Vsbo svarar på Hyresgästföreningens öppna brev.

Kjell Karlsson med flera svarar på Hyresgästföreningens öppna brev. Arkivbild: Per Bunnstad

Vi brukar inte besvara partsinlagor som detta. Men när det är så ensidigt och med så mycket felaktigheter i en fråga som berör många så måste vi komplettera med vår syn på saken.

Att det blir HMK för tredje året på raken kan inte bero på bara en part. Och det har bara hänt de tre senaste åren. Vår är heller troligtvis inte den enda förhandlingen som kommer att strandas.

Att vi haft endast fyra möten? Vi har haft ett stort antal inofficiella möten, fysiskt och digitalt, där vi diskuterat olika aspekter utan att kunna komma överens men vi har bara skrivit protokoll på fyra av dem, för att vi behöver åtminstone enas om att vi inte är överens.

Vsbo är ett allmännyttigt bolag med ett socialt ansvar. Ni borde veta detta. Men vi har, även om en del tycks anse det, ingen sedelpress att tillgå. HGF, Hyresgästföreningen, om någon, borde veta hur kostnaderna ökat och att vi inte har några andra inkomster än hyrorna. Så rimliga hyror borde motsvara våra kostnadsökningar. Framförallt slår räntorna hårt. Även i alla andra boendeformer men övriga får sina kostnader direkt, inte via en hyresvärd.

Det finns ingen ovilja att förhandla hos oss, men om det inte ger något oavsett hur många gånger vi har kontakt tröttnar man till sist. Vi har aviserat hyresförhandlingar väldigt tidigt de senaste tre åren, för att få hyrorna klara till aviseringen för januari. Det blir tungt för hyresgästerna att betala stora hyreshöjningar retroaktivt. Inte en enda gång har vi blivit klara i tid. HGF vill bara ha nya möten men de ger absolut ingenting mer än skjuter på ett avgörande. 

”Hyresgästerna kan inte betala hela hyresnotan”? Vem ska betala den? 

Förra året fick vi en hyreshöjning som täckte ungefär hälften av våra kostnadsökningar. Vi konmer att redovisa ett negativt resultat för innevarande år.

För att täcka tappet i år och kostnadsökningen nästa år skulle vi behöva höja hyran med drygt 20 procent. HGF hävdar att vi inte kan lägga hela hyresnotan på hyresgästerna.

De flesta hyresvärdar, även vi, inser att det är en för hög höjning. Vi kommer att få ett underskott nästa år också. Om HGF inte bar upptäckt det så är vårt yrkande lägre än de flesta andras.

Vi har absolut full förståelse för att många hyresgäster har det ansträngt ekonomiskt, men ett företag kan heller inte fortsätta med ett negativt resultat någon längre tid. Tråkigt att HGF är de som försöker knäcka hyresrätten jämfört med andra boendeformer. Hyresgästföreningens lösning är att inte underhålla. Samtidigt ska vi ”ta hänsyn till både sina nuvarande och framtida hyresgäster” Att skjuta ett underhållsberg framför sig är inte ett bra sätt att göra det på. Vi har inte orsakat den ekonomiska situationen och kan heller inte ta alla kostnader. Det finns ett socialt nätverk i samhället sam stöttar de som behöver det

Vi har alltid varit överens ors att vi inte förhandlar via pressen. Inte ens det tycks vi ha samsyn i längre.

Kjell Karsson, ordförande
Sven Samuelsson, vice ordförande

Satu Jonsson, vd

Taggar

Dela


Läs mer

Öppet brev till politikerna – någon behöver ta ansvar för hyresgästerna