Nyheter

Waggeryds Atletklubb tvingades stänga – politikerna kritiska till hanteringen

Nyheter Interpellationen som var inskickad till kommunstyrelsens ordförande gällande hur kommunen behandlat den ideella föreningen, som hyr i kommunal lokal, tog snurr och kanske fick sitt svar under gårdagskvällens kommunfullmäktige där kritik hur det hanterades kom från alla håll. ”Rädd att föreningen inte finns kvar om inte ekonomiskt stöd utbetalas”

Arkivbild

Annelie Borgström (S), som är författaren av interpellationen, startar kvällens kommunfullmäktige;
– Vi har fått ett svar (reds anm; finns längst ner i artikeln). Men en fråga som vi ställde var hur skall kommunen och ideella föreningar samverka? Det ska ske en dialog, här fanns ingen dialog. Det är beklagligt och kontakt borde tas innan beslut tas. Kan också konstatera att skolan gick in och sa att gymmet inte fick vara öppet på dagtid för elevernas skull. Vi har en bra dialog med kultur- och fritidsförvaltning. Gällande beslutet som är fattat i regionen så hade Jönköping öppnat upp för gym, då hänvisade man att man gjorde så i Gislaved. I den här tolkningen man gjort från Folkhälsomyndigheten är gym en idrott och det är spännande för mig att läsa detta. När man öppnade upp för 05:or och 02:or fick föreningen återigen trycka på. Då sa man att det här inte var en idrott. Att man följer den kommunala likställigheten, vet inte vad jag tycker om det här. Jag är fullt medveten om att det är en pandemi, men att vi gemensamt skulle hjälpas åt att minska smittspridningen och det som hände i vår kommun, att vi går på gym, blev konsekvensen att vi gick på andra gym. Då har man inte lyckats att hindra en smittspridning. Föreningen kan ansöka om ekonomiskt stöd, men sammanfattningsvis hoppas jag att vi menar att man på allvar för en dialog med föreningarna om man nu säger att man menar att dessa är viktiga. När föreningen kommer med förslag, så får man svar om handtag på en dörr, om det nu är detta är ett problem. Hur agerar vi mot en ideell förening?

Marino Corkovic (S);
– Jag vill påpeka några saker, under pandemin har det inte gjorts mycket för våra föreningar. Om Waggeryds Atletklubb kunde ha sin verksamhet med maximalt åtta personer inne i lokalen samtidigt. Jag är rädd för att föreningen inte finns kvar om konkreta lösningar görs.

Sverker Bernhardsson (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden förklarar sin nämnds agerande;
– Det mesta är redan sagt i det här. Det har varit så att man har haft möjlighet att öppna upp kommunens anläggningar. Vi har valt att stänga ned verksamheten för smittspridningen skull. Ersättningen för föreningar gällande pandemin är det så att vi kommer att vänta till alla föreningar kommer in med ansökningar och därefter tas beslut när vi ser hur mycket vi har i kassan. Det här är inget vi kan värja oss mot.

Gert Jonsson (M);
– Det här är ingen lätt resa och det har pågått länge. Vilka regelverk som styr har vi jobbat med under hela tiden. Olika riktningar och regelverk har gjort det lite rörigt. När man sagt något i Stockholm har det gått ut i landet och sedan fick vi en lagstiftning att navigera rätt. När det kommer från riks så har länsstyrelserna på sig att se till att detta följs. Hur ska man resonera när det är olika smittspridning i regioner? Samordnat och samverkat, det går inte att vi har olika restriktioner, man har lagt en ribba gemensamt. Det är ingen lätt avvägning. Man kan tycka det är konstigt, men det är det här regelverket som gäller. Vi har följt det som vi kommit överens om länsgemensamt. Nyttan med det här är att förhindra smittan, då har verksamhet i våra lokaler fått anpassa sig. Det är det här som gäller. När det gäller andra frågor så finns det möjlighet att dialogen kan bli bättre och ekonomiskt stöd kan sökas.

Annelie Borgström (S);
– Vet inte vad du har fått för information, men du sa att privata kan man inte stänga ute från de kommunala verksamheter. När jag pratar om Jönköping är det en privat som hyr kommunal lokal. Hade Folkhälsomyndigheten stängt alla gym, okej då är det så. Men återigen är det en osund konkurrens gällande privat eller kommunal verksamhet. Det här har ingen varit med om innan, men då är det väl viktigare än någonsin att prata med varandra. Vi stänger en ideell förening, men behåller privata anläggningar? Den dialogen hade varit intressant att höra, eller åtminstone fått ett svar. Jag hoppas i en framtid, återigen, att vi måste ha en dialog. Vi kan inte stänga ute de ideella föreningarna jämfört med de privata.

Marijo Corkovic (C);
– Hur skulle ni göra om det var en privat förening som hyrde kommunens lokaler?

Gert Jonsson (M);
– Vi följer de riktlinjer som finns. Allt vi kan göra har vi gjort. Om det haft någon nytta eller inte är svårt att svara på och den kommer nog att bli obesvarad. Länets smitta har varit stor och kommunens smitta är fortsatt hög. Visst jag är orolig, pandemin har slagit sönder mycket, men vi måste göra det som vi har verktyg till. Skulle vi köra eget race, nej vi håller oss till länets riktlinjer.

Kenth Williamsson (S);
– Att detta skulle minska smittspridningen håller jag inte med om. Det har varit färre gym som varit öppna och då samlas fler. Man måste förstå vad det handlar om. Att man gör det för att ha så likartade regler.

Annelie Borgström (S):
– Hur eller hur så är Waggeryds Atletklubb en ideell förening. Det var en stor frustration i föreningen om man ska stanna kvar i kommunens lokaler. Det finns en tanke med skolan och jag lovar att kommunen inte har råd att ha ett gym i kommunal regi. Det får man också ta i beaktande och inte göra detta igen. Det är klart man ska bli fullt kompenserad för detta.

Sverker Bernhardsson (C);
– Vi har hamnat i den situationen, vissa beslut är bättre och andra sämre. Det gäller att ta akt på detta om det händer fler sådana här saker, att man tar lärdom av detta och justerar detta om det kommer fler gånger. Hela tiden har det varit med omtanke om kommunens invånare och riktlinjer ovanifrån.

Atcha Adinda (L);
– Annelie har sagt det jag ville säga. Jag hoppas att föreningen får kompensation så att klubben kan leva vidare. Det är betydelsefullt för hela kommunen.

Jörgen Johansson (C);
– Smittan tar inte hänsyn till om det är en privat eller föreningsverksamhet. Man har oftast gjort en enklare variant och jag tror man gjort det här också. Jag förstår Annelies frustration.

Arkivbild

Svar på Interpellation från Annelie Borgström S. 20210415

Tack för din interpellation. Min bedömning är att frågorna härrör sig mycket till kultur- och fritidsnämndens verksamhet och ansvarsområde. Mot bakgrund av det så låter jag nämndens ordförande Sverker Bernhardsson (C) svara på interpellationen, svaren är markerade i fet stil. 

Waggeryds Atletklubb har varit verksam sedan 1975 och bedrivs som ideell förening. Föreningen har i dag 500 medlemmar i alla åldrar allt från den vanliga motionären till tävlings satsningar i starke man, fitness, lyftare och allt där emellan unga som äldre. Föreningen har som målsättning sen start att alla skall ha möjlighet att träna allt utifrån deras egna förutsättningar både när det gäller fysik och ekonomi.

Föreningen har ett gott samarbete med skolans idrott och hälsa och ser detta som en viktig del i verksamheten att få bidra till kommunens unga att vara aktiva. Föreningen har även ett gott samarbete både med andra idrottsföreningar, kriminalvård, PRO, SPF, ensamkommande med flera.

Den 21 december informeras föreningen om att gymmet kommer stängas med hänvisning till pandemilagen och en överenskommelse i Jönköpings län detta utan någon som helst förvarning eller dialog med föreningen. Föreningen har genom e-post och telefon varit i kontakt med kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson och kultur- och fritidschefen David Norrfjärd ett antal gånger med ett flertal frågeställningar. Den 15 februari bjöd föreningen ner David och Gert till WAK:s lokaler för att visa de åtgärder som gjorts i enligt med rekommendationer gällande pandemilag. Föreningens förhoppning var att få till en dialog i det orimliga beslut som fattats. Endas ett svar har givits det är att man följer överenskommelsen i Länet. Fortfarande kvarstår följande frågeställningar.

1. Avser kommunen att i detta ärende kompensera WAK (Waggeryds atletklubb) för intäktsbortfall kostnader för exempelvis städ, bredband och förlorade medlemsintäkter samt även ge föreningen möjlighet att återbetala medlemsavgift?

Svar: Samtliga föreningar har haft och har fortsatt möjlighet att inkomma till kultur- och fritidsnämnden med önskemål om ekonomiskt stöd med anledning av pandemin. WAK har också inkommit med ett sådant önskemål som behandlas i kultur- och fritidsnämnden.

2. Hur skall kommunen och ideella föreningar samverka även under en pandemi?

Svar: I Vaggeryds kommuns fullmäktigemål anges att ”Vaggeryds kommun ska vara en plats med en hög kunskapsnivå, en aktiv fritid och ett rikt kulturliv – för en god hälsa”. Vikten av den här målsättningen har aldrig varit tydligare. För att uppnå det har föreningslivet en avgörande roll. Kultur- och fritidsnämnden har uppdraget att utveckla dialogen och stödet till ideella krafter. Samverkan sker i dialog och genom att bygga relationer.

3. Vår grannkommun Jönköping har hanterat denna typ av fråga om föreningar och andra aktörer som hyr in sig i av kommunen förhyrda lokaler på annat sätt. Om jag förstår det rätt har tolkningen av vad som är kommunal verksamhet tolkats helt olika, varför?

Svar: När det gäller föreningsdrivna gym i kommunala lokaler har kommunerna i länet enats om att se dem som idrott, precis som exempelvis innebandy eller gymnastik. Därmed har WAK behandlats likadant som övriga föreningar och haft att förhålla sig till att under en period har träning inomhus endast varit tillgänglig för ungdomar, först födda tidigast 05 och senare 02. Hur sedan andra kommuner efterlevt detta gemensamma förhållningssätt är upp till respektive kommun att svara på.

3. Anser du att kommunens agerande mot en verksamhet och en ideell förening är i överensstämmelse med den kommunala likställighetsprincipen?

Svar: Huruvida hittills fattade beslut varit rätt eller fel är svårt att svara på. Uppenbart är att tillämpningen av nationella riktlinjer i vissa fall konkretiserats på ett sätt som inte tar hänsyn till alla tänkbara aspekter. Så är fallet när det blivit så att ett föreningsdrivet gym i kommunala lokaler inte har möjlighet att erbjuda träning för samtliga medlemmar, medan ett gym i andra lokaler har det.

Om problemet borde lösts genom att stänga alla gym eller låta alla gym vara öppna låter jag vara osagt. Så länge vi befinner oss i en pandemi där hittills två och en halv miljon människor avlidit tror jag att vi även fortsatt behöver vara beredda på att ställas inför uppoffringar och beslut som kan slå orättvist. Detta för att nå det övergripande målet om att minska smittspridningen och kunna blicka mot en tid efter pandemin. Under tiden behöver vi fortsätta våra samtal och enas mot den gemensamma fiende som coronaviruset utgör.

4. Vill kommunen att Waggeryds Atletklubb lämnar kommunens lokaler?

Svar: Nej. I Vaggeryds kommun har WAK tillsammans med övriga föreningar en viktig roll för glädje, sammanhang och folkhälsa både nu och i framtiden.

5. Ser kommunstyrelseordförande att man kunnat agerat på något annat sätt.

Svar: Se svar på fråga 3.

Gert Jonsson, kommunstyrelsens ordförande (M)
Sverker Bernhardsson, kultur- och fritidsnämndens ordförande (C)

Taggar

Dela


2 reaktioner på Waggeryds Atletklubb tvingades stänga – politikerna kritiska till hanteringen

Kommunen har gått in och beslutat att stänga våran verksamhet under 3 månader till följd av att intäkterna försvinner vilket inte var rättvist då man inte stängde Trim i skillingaryds sporthall som också hyr av kommunen.
Waggeryds Atletklubb har inte lyft ett bidrag ifrån kommunen under de 30 åren jag varit verksam även att vi har rätt till det.
Så svaret är ganska glasklart att vi ska få kompensation för deras beslut.

Har de inte medlemsavgift som kan gå till hyra och andra saker? Vi har kommunalskatt för kommunens alla byggen, gatuomläggningar och byggen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *