Wänskapsklubben firade 100 år
Nyheter I lördags firade ännu en av Vaggeryds föreningar 100 år. Nyss var det Waggeryds IK, inom något år Vaggeryds Skid- och Orienteringsklubb och nu alltså Wänskapsklubben i Vaggeryd. Det finns ingen nu levande som kan ställas till svars för den märkliga stavningen så den får vi leva med.
Av tillgängliga handlingar i klubben framgår det att ett antal aktiva och engagerade herrar i kommunen träffades under informella förhållanden hösten 1922 på Vaggeryds Bokhandel med bokhandlare Ragnar Lindqvist som värd. Där bearbetades den uppkomna idén att bilda en klubb med ändamål för vänskapligt umgänge och utvecklande samvaro.
WK:s stiftare är:
Martin Engqvist, kontorist vid Munksjö Bruk
Ragnar Lindqvist, bokhandlare
Johan A. Norgren, arbetsledare Munksjö Bruk
C. Oscar Fredriksson, skräddare
Claes Rupprecht, Vasa Bröd
Gunnar Claesson, järnhandlare
Valter Svensson-Stamby, bankkamrer
Anton Lindbergh, lärare
Per-Emil Johansson, arbetsledare Munksjö bruk
Mottot för klubben och som står sig än idag är; Ärlig. Trofast. Vänskap.
Den första satsen i stadgarna lyder ”att bereda medlemmarna nöje och trevnad”. Det viktigaste forumet för att uppfylla detta mål har varit klubbens månadsmöten. Numera är mötesdagen i regel fredagar men ända fram till slutet av 1950-talet var det lördag eller söndag då lördagen var arbetsdag.
Wänskapsklubben, som, som sagt, ofta benämns med förkortningen WK, har alltså varit verksam i mer än ett hundra år. WK är således en del av den nuvarande norra kommundelens historia. En tidsperiod då Vaggeryds kommun utvecklades och expanderade bland annat genom kommunsammanslagningen 1971. Under perioden har det skett en omstrukturering av industri och sysselsättning samt förändring och utveckling av den gemensamma kommunala sektorn. Allt som berör detta har varit föremål för, ibland, livliga diskussioner enligt sparade protokoll.
Våren 1993 inträffade något i klubbens historia som var helt oförberett och som fått en stor positiv betydelse för Wänskapsklubbens utveckling och fortbestånd. Klubben fick nämligen motta en donation. Donationens ändamål är att ur avkastningen från erhållen egendom utdela stipendium till den eller de enskilda personer eller ideella föreningar som är verksamma inom Vaggeryd med omnejd och som gjort en uppmärksammad och förtjänstfull allmännyttig insats. Stipendiaten benämns WK:s Vaggerydsprofil. Sommaren 2023, i samband med Vaggerydsdagen, kommer stipendiet att delas ut för trettionde gången.
Hundraårsdagen firades med att medlemmar och respektive gjorde ett spännande och givande studiebesök på Hylthéns Industrimuseum i Gnosjö. Därefter intogs jubileumsmåltid på Hestravikens Värdshus. I samband med denna kåserade medlemmen Håkan Johansson med stor kunskap och talang om Vaggeryds utveckling och visade de faktorer som gav den utveckling där även Wänskapsklubben hade en roll.
Text: Mats Bergman
Foto: Marie Johansson
Tänkte precis samma som dig Ann. Vart är kvinnorna? Hallå det är år 2023 och inte 1850-talet
”ta med sina kvinnor dit”… som om de vore några fina ägodelar att visa upp? Frågan är väl varför inga kvinnor är invalda/medlemmar i föreningen? Pinsamt!
Inga damer?
Jo då, damerna var med vid jubiléet även om de de inte är med på bilden.