Nyheter

Williamsson (S): För en fungerande demokrati behövs politiker som står för sin åsikt

Nyheter I dag är det femte avsnittet ur ”Kvartalskollen” med våra politiker i kommunfullmäktige. Fjärde kvartalet gäller om internationella adoptioner, tullavgifter på elbilar, politiska klimatet efter "tomatattack" och hur man ser på landsbygdsskolornas framtid i kommunen  

Kenth Williamsson (S)

Williamsson (S) ledamot i kommunfullmäktige svarar på fjärde kvartalskollen:

Världen
Det pågår en diskussion om att Sverige ska förbjuda internationella adoptioner. Vad tycker du om det?

Man måsta göra adoptionerna säkra så att det inte missbrukas. Viktigt att alla kan känna sig trygga i att det sker frivilligt och att barnets föräldrar kan ge barnet en god och trygg uppväxt. Detta måste säkerställas genom fungerande regler och kontroll.

Europa
EU-länderna har sagt ja till permanenta tullavgifter på elbilar från Kina. Hur ser du på det beskedet?

Ett bra beslut! Viktigt att vår industri och annan verksamhet inte drabbas av att andra länder subventionerar sina egna företag. Det skulle kunna få stora konsekvenser för många.

Nationellt
Minister utsatt för tomatattack och debatt avbröts. Hur ser du på dagens politiska klimat?

Såväl politiker som anställda i offentliga organisationer är mer utsatta en tidigare av hat och hot. Politiker måste ta tydligt avstånd från användandet av ”trollfabriker” och ”lögnfabriker” och andra odemokratiska metoder. Tonen måste skruvas ned annars kan det leda till en rädsla för att fatta demokratiska såväl som objektiva, underbyggda beslut som är viktiga, inte minst för det allmänna. För att demokratin ska fungera behövs politiker och tjänstemän som kan stå upp för sin åsikt. Blir klimatet för tufft så finns risken att de som är lite mjukare väljer att inte blir politiker eller anställda i utsatta positioner – och att man påverkas att fatta beslut som man inte står bakom. Det vinner ingen på.

Lokalt
Hur ser du på landsbygdsskolornas framtid?

Planer för utveckling har gjorts i våra olika tätorter framförallt på nya bostadsområden men även på  områden för verksamhetsutveckling där intresse finns i olika omgångar. Även satsningar för att få till fiberlösningar har gjorts och lyckats. Sammantaget har det gjort att landsbygden i Vaggeryds kommun växer över tid vilket är fantastiskt bra – men ytterst beror frågan om landsbygdsskolorna på två faktorer – dels om det föds tillräckligt med barn på landsbygden och om man väljer att ”sätta” sina barn i skolan där man bor.

– Idag minskar födelsetalen kraftigt och 2023 var födelsetalet per kvinna det lägsta som någonsin uppmätts i Sverige:1,45. Sjunkande födelsetal är en trend i världen och i många länder är födelsetalen ännu lägre än i Sverige. Under perioden 2013 till 2023 ökade antalet barn i skolåldern i Sverige (SKR) med nästan 19%, nu beräknas de minska med 12,5 procent mellan 2023 till 2033. Det är en extrem förändring, menar Williamsson (S) ledamot i kommunfullmäktige.

 

Taggar

Dela


5 reaktioner på Williamsson (S): För en fungerande demokrati behövs politiker som står för sin åsikt

En sak är säker – utan skola kommer definitivt inte landsbygden att växa!
Ingen vet hur många barn som kommer att födas framöver, men i Bondstorp finns ingen nedåtgående trend. Så varför lägga ner en välfungerande skola?

Hej Per-Erik!
Kan konstatera att vi har en landsbygd som växer över tid i vår kommun vilket är väldigt glädjande och något som många kommuner inte har. Skolskjutsreglementet är fattade med enigt beslut i nämnden och i budgeten har vi lagt 10 miljoner kronor mer en oppositionen bara i år.

Fiber är historia sedan förra mandatperioden, i senaste fullmäktige så överensstämde inte tolkningarna om skolbudgeten inte nu heller.

När det gäller enigheten i barn- och utbildningsnämnden så framkom ju i samband med en protokolljustering att ordförande i nämnden skapar eniga beslut på samma, arbetssätt men framför allt samma ledarstil som Vårt sanna demokratiska kommunalråd,
På tal om Mats, den ende i majoriteten med ryggrad.

För övrigt så har skolförvaltningen med avsikten till skolskjutsreglemente och senast även förslaget till förstörelse av en trygg skolmiljö visar att möjligheten till omfattande effektivisering är förbluffande stort, som oppositionen menar. Förvaltningar som har sådan övertalighet att man kan använda handläggartid till sådan denna rent medborgarfientliga förslagsverksamhet har stora effektiviseringsmöjlighter.

Ett antal väldigt enkla faktorer som påverkar möjlighet till att det finns möjlighet att bo på landet.

Kommunikationer,
Under den S-ledda barn- och utybildningsnämnden så kom nya regler och förbud om kompisåkning med skolskjuts som slutade med att S-ledda barn- och utybildningsnämnden fick stoppa det med att ”bara” göra det lite jobbigare för föräldrarna om barnen ska träffa kompisar i tätorten eller viceversa.
Skolskjutsturerna har blivit längre, tiden mellan frukost hemma före 06.45 och lunch klockan 11-12 skulle många i arbetslivet inte acceptera och det påverkar skolresultat

Möjlighet att vara på fritids om man åker skolskjuts fanns tidigare inte, hur är det nu? Om en sexåring kom till skolan 07.30 med skolskjuts och tillsynsansvaret på skolan startar 07.45 så fick sexåringen stå på avlämningsstället.

Nyligen togs beslut om en ny översiktsplan
Där statuernas att det ska från S-ledningens sida skapas möjlighet att hela kommunen ska ges möjlighet till utveckling. Hur tänker du med exempel på förutsättningar för att folk ska investera i boende och familjebildning i hela kommunen?

Lämna ett svar