Williamsson (S): Säkerhet och sammanhållning är viktigaste i EU
Nyheter I dag är det tolfte avsnittet ur ”Kvartalskollen” med våra politiker i kommunfullmäktige. Första kvartalet gäller Natomedlemskap, viktigaste frågan i EU-valet, framtidens energikällor och vargrevir…
Världen:
Natointräde, din kommentar?
– Alliansfriheten var ett verktyg som fungerade i många år och som gynnat Sverige på många sätt. Den har gagnat avspänning, fredlig utveckling och den har gjort att vi själva kunnat forma vår utrikespolitik.
– Kriget mellan Ryssland och Ukraina och Rysslands vilja att lägga under sig nya territorium har dock förändrat den säkerhetspolitiska situationen. Detta har gjort att Sverige och Finland gått med i Nato vilket jag tycker är såväl klokt som nödvändigt för Sveriges och Svenska folkets säkerhet. Anser också att vi behöver utveckla vårt nordiska säkerhetssamarbete och att EU måste bli starkare säkerhetspolitiskt.
Europa:
Vilken/vilka frågor tycker du är viktigaste i EU-valet?
– Säkerhet och sammanhållning. Att EU blir en kraft som verkar för ökad säkerhet och sammanhållning i Europa för att skydda oss mot en allt farligare och mer omvärld.
Nationellt:
Vilken/vilka energikällor har Sverige om 10 år?
– Vattenkraften kommer vara störst om 10 år och solenergin kommer öka mest. Kraftvärmen kommer ligga kvar på samma nivå ungefär liksom kärnkraften, vindkraften kommer öka, framförallt den havsbaserade. Men vi kommer också kunna sälja elöverskott från exempelvis elbilar in till elnäten som kan användas för att klara toppar i nätet- en teknik som gör att vi kan använda elen på ett mer hållbart sätt. Att lagra el i batterier för att användas när behovet är stort kommer också vara väldigt vanligt.
Kommunen:
Vargreviret Mossjön har etablerat sig, vad tycker du om det?
– Förstår att det kan skapa oro om man är djurägare och framförallt om man har får eller hund. Har ingen aning om det är en lämplig eller olämplig plats för vargen men det är en skyddad art enligt Bernkonventionen och därför hanterar länderna den enligt ett specifikt regelverk. Har man framförallt får så får man stöd från länsstyrelsen eller jordbruksverket för att sätta upp rovdjursstängsel och det är bra sätt för att minska risken för att vargen ska komma in i hagen. Det är viktigt att staten ser till att det finns skydd att sätta upp för att skydda tamdjuren och att djurägare får ekonomiskt stöd för att göra detta, summerar Kenth Williamsson (S) ledamot i kommunfullmäktige.
Missförstår jag detta med batterilagring? Här är ett dagsfärskt exempel. Man vill ersätta ett kärnkraftverk som producerade 1,4 gigawatt med batteri som lagrar 1600 megawatttimmar och som kan ge ifrån sig max 800 megawatt. Hur många begriper innebörden? 1,4 gigawatt = 1400 megawatt. Batteriet kan ge ifrån sig max 800 megawatt, men det går väl då bara under två (2) timmar, och sedan är batteriet urladdat. Kärnkraftverket däremot gav ifrån sig den nästan dubbla mängden ström konstant timme efter timme efter timme. Då är som jag ser det batteriet väldigt obetydligt och kan bara användas för att buffra små elmängder när vindkraften svajar, men knappast vara av betydelse som ersättning de dagar det inte blåser.
Rätta mig gärna om jag har fel, men jag ser siffrorna som ett taffligt försök att slå blå dunster i ögonen på de godtrogna. Inte mer än så. Men gigawatt och megawatt och 1,4 jämfört med 1600 – begriper alla det fullt ut?
Detta är väl bara ett bländverk från vindkraftskramare?
https://www.nyteknik.se/energi/planen-riv-karnkraftverket-och-bygg-jattebatteri/4224345?fbclid=IwAR0QhRB-88EIWvMn20cK4Ssd1KNmIAbXkNbDd8C1-GtlXvxO-t5MlT1WMTg_aem_AZGi6FORtRhDKaDcyXCsQwHZMnvszt6UayB8lQAtxp8ETtfiKyVapiLVJKXACx7wqS1ZnpspsRmutF4ocJt2NU2z