Fotboll

Annika – en Värnamotjej i OS-fotbollen 1996

Fotboll Annika Nessvold är IFK Värnamos främsta damspelare genom tiderna och för 25 år sedan var hon minst sagt i ropet.

OS i Tokyo – avsnitt 4

Annika Nessvold när det begav sig i landslaget och OS. Foto: Sveriges Olympiska Kommitté

– Sverige favoriter! Bara att fortsätta med sitt mod, mentala styrka, självförtroende och effektivitet, säger Annika inför måndagens OS-semifinal Sverige – Australien.

Annika är fostrad i IFK Värnamo och man hade ett härligt damlag då. Det är nog ungefär som nu men den skillnaden att man då hade ett par spelare som gick till högsta damserien. Förutom Annika Nessvold var det Anika Boziecevic.

– Malmö FF började satsa på bra spelare, säger Annika Nessvold som direkt trivdes i Skåneklubben.

Det var 1991 som Annika som 20-åring gick till MFF och något år senare följde Anika Bozicevic med. Anika Bozicevic fick chansen två gånger i landslaget

• Sexistisk matchdräkt
1995 blev båda Värnamotjejerna mycket uppmärksammade i samband med lansering av Malmö FF:s nya dräkt. Det var en konsthandlare som ville sponsra MFF med en miljon kronor om året under fem år om hans designade matchdräkt skulle antas. Denna sexistiska dräkt sågades emellertid men först sedan den presenterats av spelare från MFF.
Det var andra tider då men den antogs ändå inte, den stora penningsumman till trots.
Annika Nessvold säger att i dag hade det varit otänkbart att ens komma på tanken med en sådan matchdräkt.

Annika Nessvold. Privatbild

• Till USA
Kronan på verket för Annika Nessvold var OS i Atlanta i USA 1996. Det var första gången som damfotboll fanns på OS-programmet och det uppmärksammades mycket världen över. Sverige fick i gruppspelet ta sig an Kina, USA och Danmark.

– Det var härligt med OS, det var svårt att fatta hur stort det var, säger Annika nu 25 år efteråt.
Bland det mer häftiga var att få möta världsstjärnor som i OS-byn.

• Spelade alla matcher
Matcherna var givetvis det allra största. Annika var med i alla tre matcherna.
Sveriges resultat blev Kina 0–2, USA 1–2 och Danmark 3–1. Matcherna spelades i Florida.
Sverige missade därmed att gå vidare men fick trösta sig med att de två finallagen i turneringen blev USA och Kina från den svenska gruppen. USA vann med 2–1.
Det var fullsatt på läktaren mot ett USA som var stor favorit.
– Men vi stod upp bra även om USA var bättre. Riktigt roligt att det nu under pågående OS i Japan blev seger över USA med 3–0, säger Annika som givetvis följer det svenska damlandslaget,
– Fantastisk svensk insats, nog det bästa jag sett, säger hon om matchen mot USA i Japan.

Annika Nessvold är numera mäklare och bosatt utanför Malmö

• Slutade efter 1997
Annika själv fortsatte att spela även efter OS men 1997 bestämde hon sig för att avsluta karriären. På den tiden hade man jobb vid sidan om och det var tufft att förena yrkesliv och fotbollen. Det var lite svårt med motivationen efter många år i elitfotbollen. Det hann bli 35 landskamper och hela sex mål för försvararen Annika. Hon förklarar målen med att hon ofta var straffsparksläggare i landslaget.

• I modersmjölken
Själv hade hon fotbollen närmast i modersmjölken. Stora delar av familjen var på ett eller annat sätt engagerade i fotbollen.
Själv blev hon senare som ledare i fotbollsklubben Limhamn Bunkeflo där sonen Jonathan spelat även om han avslutat karriären nu, främst på grund av skador. Annars var han en ett tag en lovande spelare i Malmö FF:s akademi.

Annika bor numera i Limhamn utanför Malmö med sin Lars och familj. Själv jobbar hon som fastighetsmäklare, men fotbollsintresset är fortfarande stort. Hon följer givetvis OS i Japan med bland andra Anna Anvegård som är uppvuxen i Bredaryd utanför Värnamo och som fick debutera i sista gruppspelsmatchen mot Nya Zeeland. Anna gjorde för övrigt 1–0 till Sverige i denna match.

Spelarna i OS-laget 1996

Sveriges OS-deltagare med matcher och mål vid OS 1996 var Ulrika Karlsson, Bälinge, 1 match, Annelie Nilsson, Sunnanå, 3. Kristin Bengtsson, Hammarby, 3, Åsa Jakobsson, Gideonsberg, 3, Cecilia Sandell, Älvsjö, 3, Pia Sundhage, Hammarby, 3, Camilla Svensson, Jitex/JG 93, 2, Malin Andersson, Älvsjö 3, Annika Nessvold, Malmö 3, Anna Pohjanen, Sunnanå 2, Malin Swedberg, Älvsjö 3 – 2 mål. Julia Carlsson, Älvsjö, 1, Ulrika Kalte, Älvsjö, 3, Maria Kun, Gideonsberg, 3, Lena Videkull, Malmö, 3 – 2 mål, Hanna Ljungberg, Sunnanå, 2,
Förbundskapten: Bengt Simonsson.

Taggar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *