Fotboll

IFK fick slita för avancemanget

Fotboll IFK Värnamo är klart för gruppspel i Svenska cupen till våren. Men, de vit-blå fick slita hårt för att få Torns IF på fall på skånska slätten mellan Lund och Eslöv. Det blev seger med 3–1 efter 120 minuters spel.

– Som förväntat då vi visste att det var ett bra lag, starka och vi fick verkligen fajtas, pustade Värnamos tränare Christian Järdler.

Ja, det blev nog tuffare än vad IFK-spelarna kunnat ana. Torns IF har inte förlorat någon match på Tornvallen i serien och de ville – förstås – få en riktig skalp på sitt konto.

Första halvlek dominerade hemmalaget totalt och så långt hade IFK inte haft ett enda avslut, varken på målen eller utanför målställningen. Torn hade några heta lägen, men efter cirka 20 minuter kom Värnamo in mer i matchen.

Då blev Johan Andersson skadad. Han låg på marken, klev upp, men lade sig igen. Hjälptes av plan och efter några minuter kom Tyler Lissette in i stället.

– Vi ville avvakta och se hur det var med Johan, men det var en huvudskada så då bytte vi. Pratade med Johan i pausen och då kände han sig klart bättre, berättar Järdler.

IFK tog över efter pausen och Liridon Silka var nära två gånger att ge gästerna ledningen. Först hade Silka en ribbträff sedan ett vasst avslut utanför.

Men, i 80:e minuten kom 0–1 och vilket mål, Brassen Paulo Marcelo fick på en ordentlig ”ärta”, riktigt vackert mål.

90 minuter passerades och matchen var inne på tilläggstid. Då, när över tre minuter gått, blev det en tilltrasslad situation i IFK:s straffområde. Vad som verkligen hände får stå oskrivet, men Torn fick straff och den slogs in på säkert sätt.

Förlängning

Därmed var det bara för spelarna att ställa in sig på 2×15 minuters förlängning. Inget mål under första kvarten men i 98:e blev det 1–2. IFK gjorde det via ett mycket fint anfall med flera spelare inblandade. Till slut var det Albin Seger som passade in framför mål då målvakten var ur spel och vid bortre stolpen mötte Marcelo och förpassade bollen i mål.

Torn stred för fullt, men i desperationen gick de bort sig och Gentrit Citaku kunde i 118:e minuten traska fram och rulla in den definitiva ”spiken”.

Det blev alltså en tuff, hård och kraftkrävande kväll för superettangänget från Apladalsstaden. Många spelare fick kämpa med kramp i benen på slutet.

Stort beröm att de så gjorde.

– Vi var här för att säkra avancemang i cupen och det gjorde vi, ansåg Järdler.

• Men, det blev kanske tuffare än beräknat?

– Vi försätter oss i svåra situationer med egna pass efter felbeslut. Men, det ordnade sig ju.

Tack för det och ska vi avrunda med lite extra beröm är det några spelare som ska nämnas. Inte minst Pilip Vaitsiakhovich i målet, Fredrik Lundgren och Tyler Lissette i backlinjen, Liridon Silka på mitten som var bäst av alla i IFK och lagkaptenen Pär Cederqvist som jobbade hårt både framåt och bakåt. Det var han som nickade undan Torns hörnor och vassa inlägg i slutet.

Tack vare det slapp vi straffläggning…

Matchfakta

Svenska cupen, omgång 2

Torns IF–IFK Värnamo

1–3 eft. förl. (1–1, 0–0)

Mål:0–1 (80) Paulo Marcelo, 1–1 (90+4) André Johansson, straff, 1–2 (108) Paulo Marcelo (Albin Seger), 1–3 (118) Gentrit Citaku.

Avslut på mål (90 min): 6–5 (3–0).

Avslut totalt (90 min): 10–7 (5–0).

Hörnor (90 min): 6–6 (4–1).

Varningar: Daniel Thulin, T (21), Masanobu Egawa, V (37), Felix Wieslander Andersson, V (98), André Johansson, T (101).

IFK:s lag: Pilip Vaitsiakhovich– Felix Wieslander Andersson, Fredrik Lundgren, Johan Andersson (32), Freddy Winsth– Masanobu Egawa, Otto Eriksson (57), Liridon Silka, Gentrit Citaku– Pär Cederqvist, Paulo Marcelo.

Avbytare: Tyler Lissette (36), Petar Petrovic (57), Albin Seger (69), Simon Nilsson, Melvin Frithzell, Adnan Kulovac,

Domare: Adi Aganovic, Kristianstad.

Publik: cirka 500.