Fotboll

Genomgång: Klubbarna som krigar för att gå upp eller undvika degradering

Fotboll Det börjar sannerligen dra ihop sig i våra lokala fotbollsserier. För en del av våra lag handlar det nu om att knyta ihop säcken för att antingen kunna summera säsongen som succé eller i varje fall godkänd. Alla vill så klart undvika fiasko.

21 fotbollslag bevakar vi på Skillingaryd.nu/Värnamo.nu under säsongen. Nu börjar det närma sig slutet och en hel del av våra klubbar som vi satt luppen på befinner sig antingen i toppstrid eller i en bottenstrid med bara några få omgångar kvar.

Nedan får ni ta del av de klubbar som verkligen spelar med kniven mot strupen för att hänga kvar, eller de som har häng på avancemang. Vi försöker ge er förutsättningarna inför den rafflande avslutningen.

Toppstriderna

Bor/Rydaholm

14 omgångar ska avhandlas och som ni ser så har Bor/Rydaholm nio poäng tillgodo på tvåan Sunnerbo, det enda laget de förlorat mot under säsongen. Den uppmärksamme noterar också att Sunnerbo har två matcher tillgodo på Bor/Rydaholm. Dessutom möts de i den näst sista omgången 17 september.

Så det här är allt annat än klart för Bor/Rydaholm i serien där endast ettan flyttas upp en nivå i seriesystemet.

Återstående matcher:

10 sep: Ryssby (h)
17 sep: Sunnerbo (h)
25 sep: Alvesta (b)

Skoglund siar: Nyckelmatchen här är helt klart Sunnerbo hemma den 17 september. Alvesta har också en mikroskopisk chans att köra om, men då krävs det att både Bor/Rydaholm och Sunnerbo faller igenom fullständigt och det tror jag knappast händer.

Bor/Rydaholm har gått som tåget under säsongen och har gjort överlägset flest mål samt släppt in överlägset färst. Jag tror inte att de faller igenom nu på upploppet och jag är tämligen övertygad om att de tar de nödvändiga poängen som krävs för avancemang till division 3.


 

Bredaryd Lanna dam

Även här ska 14 omgångar avverkas och här är det Bredaryd Lanna som sitter lite på triumfen med tanke på att de har färre matcher spelade än övriga i toppkvartetten.

Är dessutom det enda laget som inte förlorat ännu på full tid.

Återstående matcher:

10 sep: Hestra/Grimsås (h)
17 sep: Smålandsstenar (h)
24 sep: Norrahammar (b)
1 okt: Hovslätt (h)

Skoglund siar: Bredaryd Lanna har två toppkonkurrenter kvar att möta, dessutom i de två sista omgångarna. De har även de två lag, Norrahammar och Hestra/Grimsås, kvar att möta som snott poäng av dem under säsongen.

Vad jag har förstått så har Norrahammar blivit starkare och starkare ju längre säsongen lidit. Dels av naturliga skäl, då de är uppstartade på nytt efter ett års uppehåll. Det tar ett tag att spela igång maskineriet. Men också då de förstärkt med bra spelare under säsongens gång.

Jag tror att Norrahammar tar hem spurten och Bredaryd Lanna får inrikta sig på fortsatt spel i division fyra även nästa säsong.


 

Bredaryd Lanna herr

Bredaryd Lanna bara öser på i sin division 5-serie och gör många mål samtidigt som de släpper in få. Men de har kryssat några gånger, vilket gör att de inte lyckats skaka av sig Torpa och Peking som jagar bakom.

Kvalplatsen är dock säkrad för Bredaryd Lanna.

Återstående matcher:

10 sep: Kånna (h)
18 sep: Guddarp (b)
24 sep: Torpa (h)
1 okt: Västboås (b)

Skoglund siar: Tufft återstående program där samtliga lag (förutom Västboås) krigar kring något av strecken. Så det kommer inte finnas några enkla poäng att hämta hem.

Samtidigt har man vunnit sex raka och är under säsongen obesegrade. Så, jodå… Det här reder Bredaryd Lanna ut tillslut.


 

Klevshult

Gick fram som en slåttermaskin under våren och tappade endast poäng i derbyt mot SIS. Förlorade sedan returmötet mot SIS samt tappade poäng mot Gislaved vilket satt dem i situationen att Skillingaryd kan få rejäl kontakt om de vinner sin hängmatch. Detsamma gäller Burseryd som har tre matcher färre spelade.

Återstående matcher:

17 sep: Burseryd (b)
25 sep: Hånger (h)

Skoglund siar: Klevshult har slagläge i tabellen men, beroende på hur det går för övriga, bör nog se till att ta sex poäng i dessa två matcher för att kunna fira avancemang. Jag tror Burseryd kan ställa till det rejält för KSK och i alla fall knipa en poäng. Det är inte säkert att det räcker för Klevshult för att redan den 25 september kunna fira ett avancemang.


 

Skillingaryds IS herr

Ruggigt formstarka och har inte förlorat ännu under säsongen. Dock ställer de fyra kryssen till den en aning och därför har man, trots en match mindre spelad än Klevshult, inte avgörandet i egna händer.

Återstående matcher:

11 sep: Hillerstorp (b)
18 sep: Bor (h)
25 sep: Gislaved (b)

Skoglund siar: Jag tvivlar inte på att SIS inte kommer gå rent här. För det lär de göra med tanke på formen de befinner sig i. Men det har inte avgörandet i egna händer och är beroende av att Burseryd eller Hånger kniper poäng mot Klevshult.

Risken/chansen är att detta kommer landa i en målskillnadsaffär. Om jag nu måste förutspå hur detta slutar så tror jag faktiskt SIS tar hem seriesegern till slut och Klevshult får kvala sig upp.


Både toppstrid och bottenstrid

Waggeryds IK dam

Här kan vi snacka om getingbo. Seriepyramiden inom damfotbollen görs om till kommande säsong är för WIK:s del innebär det att ettan i deras serie går direkt till kval uppåt. Den bästa tvåan inom distriktet får också en kvalplats uppåt. Lag tre och fyra spelar kvar i division tre och sedan står det följande i Smålands fotbollsförbunds tävlingsbestämmelser inför säsongen 2022:

”Erforderligt antal lag flyttas ned till div. 4 dam under övergångsåret 2022”.

Det är nog bäst för WIK att försöka hålla sig bland de fyra främsta för att vara säkra på spel i division 3 även nästa säsong.

Återstående matcher:

22 sep: Vrigstad (b)
25 sep: Hallby (b)
2 okt: Bankeryd (h)

Skoglund siar: WIK har bara en seger på de fyra senaste och har under den tiden inkasserat två förluster. Lägg därtill att man har topplaget Hallby kvar på bortaplan.

Det här lär bli en strid på kniven och jag tror faktiskt att det kan gå så illa som att WIK tappar ytterligare någon placering i den ruggigt jämna tabellen. Samtidigt tror jag inte de tappar så pass mycket så division 4 nästa säsong kommer bli verklighet. Det lär erbjudas ”friplatser” till division 3 nästa säsong.


Bottenstriderna

Forsheda

Har blandat och gett under säsongen och släpper in alldeles för mycket mål för att kunna vara med på allvar i alla matcher. Har fyra matcher kvar för att kunna rädda upp situationen och inte rasa ur två divisioner på lika många år.

Återstående matcher:

8 sep: Reftele (b)
16 sep: Kärda (h)
25 sep: Ryssby (b)
1 okt: Strömsnäsbruk (h)

Skoglund siar: För att undvika direkt degradering så bör man nog vinna mer än vad man förlorar på de återstående matcherna och även om man skulle göra det kommer det troligtvis inte räcka längre än till kval. Nej, detta kommer inte gå. Forsheda åker ur och spelar i division 6 nästa säsong.


 

Hook

Hade inför säsongen som målsättning att hänga kvar i femman. Som ni ser på tabellen så kommer det av allt att döma bli så att de kommer få chansen att uppnå målet genom kvalspel. I teorin kan de både klara sig undan kval eller åka ur direkt. Men i praktiken blir detta en omöjligt och Hook kommer få spela vidare efter grundseriens avslutning.

Återstående matcher:

11 sep: Stockaryd/Rörvik (b)
18 sep: Anneberg (b)
24 sep: Sävsjö (h)
1 okt: Lammhult (b)

Skoglund siar: Som ni ser redan i inledningen så har jag redan min åsikt klar. Det kommer bli kvalspel för Hook.


 

Värnamo Södra

Det skiljer alltså endast en ynka poäng mellan V-Södra på fast mark och Hovslätt på nedflyttningsplats. Värnamo med två raka segrar har dock förbättrat sitt läge avsevärt jämfört med för några veckor sedan.

Återstående matcher:

10 sep: Gnosjö (b)
17 sep: Taberg (h)
24 sep: Råslätt (b)
1 okt: Anderstorp (h)

Skoglund siar: Gnosjö har bara förlorat en match hemma, mot serieledande Haga och där lär nog V-Södra kamma noll. Men i resten av matcherna finns det goda poängchanser och med tanke på hur fruktansvärt jämnt det är i botten så borde sex poäng räcka. V-Södra klarar sig kvar.


 

Waggeryds IK herr

Har hittills under säsongen i mångt och mycket överträffat förväntningarna men har tappat i tabellen på senare tid då de förlorat mot lag runt dem i tabellen. Har bara en seger på de fyra senaste matcherna och ligger just nu på negativ kvalplats.

Återstående matcher:

10 sep: Zenith (b)
18 sep: Gislaved (h)
24 sep: Öckerö (b)
1 okt: Jönköpings BK (b)

Skoglund siar: Av de fyra topplagen så har WIK tre av dessa kvar på sitt återstående program. Gislaved kommer inte heller bli en lätt motståndare då de i skrivande stund parkerar strax ovanför kvalstrecket.

Jag tror programmet kommer bli för tufft och det bästa de kan hoppas på är en kvalplats. Ett måste är att de hittar tillbaka till vårformen.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *