Fotboll

IFK: ”Kommer ta till åtgärder”

Fotboll Det som skulle bli en fotbollsfest fick en sorglig efterklang när så kallade supportrar försökte bråka med varandra och även tog till våld mot ordningsmakten. – Vi ska alltid motverka såna här händelser, säger IFK Värnamos säkerhetsansvarige Joel Wallin.

Joel Wallin är säkerhetsansvarig hos IFK Värnamo. Foto: Pressbild och Krister Petersson

Polisen lyckades förhindra att supportrar till IFK Värnamo och Öster drabbade samman i samband med lördagens träningsmatch i Rydaholm. Däremot började en grupp IFK-supportrar bråka med poliserna på plats och en person slog en polisman. Något som resulterade att en polishund bet individen som fick uppsöka sjukhus.

Joel Wallin är säkerhetsansvarig i IFK Värnamo och under måndagen berättade han för Sporten hur man från klubbens sida går vidare nu.
– Vi går vidare med samma struktur och plan som vi alltid har vid arrangemang. Vi ska aldrig tillåta bråk eller ordningsstörningar vid våra arrangemang. Vi ska alltid motverka såna här händelser.

Vet ni vilka det rör sig om som var inblandade i bråket?
– Vi har haft en god dialog med polisen och har bra koll på vilka personer det rör sig om. Sedan kommer en utredning påbörjas både internt hos oss och hos polisen. Vilka som det gäller och vilka som har begått brott.
– Det är en mindre grupp personer som har begått brott och som kan tilldömas arrangörsavstängning från vår sida, alternativt ett tillträdesförbud från polisens sida.

En arrangörsavstängning innebär att föreningen kan stänga av individer från att ta del av deras arrangemang. De blir helt enkelt avstängda från alla hemma och bortamatcher som klubben spelar.
– Vi skickar sedan vidare en arrangörsavstängning till Svensk elitfotboll som gör att personen eller personerna ifråga inte kan besöka matcher inom elitfotbollen, berättar Joel Wallin och fortsätter:
– Ett tillträdesförbud är ett straff som polisen delar ut mot de här individerna som begår brott. Där kan det även innebära böter eller fängelse.

Har ni delat ut arrangörsavstängningar tidigare?
– Ja, vi har använt oss av det tidigare. Sedan har vi varit väldigt förskonade från allvarliga händelser i samband med våra matcher.

Blir man avstängd av arrangören så rör det sig om allt från tre månader till tre år.

Vet man hur många personer det rör sig om som var inblandade?
– Det rör sig om ett antal människor som är misstänkta för brott. Sedan kan inte jag gå in på exakt antal människor som är inblandade i detta. Det är något som vi tillsammans med polisen kommer lägga ett pussel för att se exakt hur många människor det rör sig om. Men de som blir misstänkta för brott kommer vi ta till åtgärder mot, berättar Joel Wallin.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *