Fotboll

Jonas Thern: OS – en upplevelse för livet

Fotboll Jonas Thern är en av bygdens få tidigare OS-deltagare och nu håller han tummarna för damlandslaget med bland andra Bredarydstjejen Anna Anvegård.

OS i Tokyo – avsnitt 2

– Mycket kul, en fantastisk upplevelse både fotboll och allt ikring, säger Jonas vid intervjun strax efter en träning med nuvarande A-laget i IFK Värnamo.

• Målskytt och utvisad
Jonas hade debuterat i det svenska landslaget mot Västtyskland den 14 oktober 1987. Hn blev sedermera uttagen i det svenska landslaget till OS i Seoul i Sydkorea 1988. I den inledande matchen mot Tunisien blev han faktiskt utvisad och fick stå över nästa match för att återkomma mot Italien där Sverige efter förlängning fick respass ur turneringen.

Jonas Thern i juli 2021.

– Tuniserna spelade fult, helt livsfarlig. En kille spottade mig i ansiktet och då visade domaren ut oss båda trots att jag inte hade gjort något, säger Jonas nu 33 år senare.
Sverige var det klart bättre laget men kom i underläge 0–2. Jonas reducerade till 1–2 och sedan kvitterade Janne Hellström.
I nästa match vann Sverige med 2–0 mot Kina följt av 2–1 mot Västtyskland. Sedan blev det kvartsfinal mot Italien.
– OS var en fantastisk upplevelse. Vi kunde gå och tiyta på vad vi ville och själv valde jag mest friidrott och tennis, Det var kul att komma nära och på plats i den svenska OS-truppen fanns bland andra Värnamobrottaren Lasse Gustafson.
Till Lasse återkommer vi i ett annat avsnitt kring OS.

Lars-Åke Lagrell, fotbollsboss, Michel ”Pillo” Svensson, landslagsspelare från Skillingaryd och Jonas Thern, en av svensk fotbolls främsta spelare alla tider. Bilden är från april 2011 när alla tre medverkade vid ett stort evenemang i Skillingaryd. Fast fjärran från ett OS....

Jonas har flera minnen från friidrotten som när han såg Sergej Bubka vinna stavhoppet. Även Jackie Joyner-Kersee var imponerande. Hon vann både sjukamp och längdhopp

• Stor och liten
– Det var gemensamma frukostar i förläggningen och intill kunde man se en basketspelare på 205–210 centimeter och en gymnast som bara var 150 centimeter. Det var kontraster men samtidigt hade alla en sak gemensamt, de var specialiserade fysiskt på sin idrott.

Invigning och avslutning fick inte Jonas deltaga i. Det var bara någon enstaka ledare och aktiv från laget som fick medverka.

Fotbollen hade inte samma status vid OS då som den har i dag:
– Det var ändå riktigt roligt, säger Jonas som 1988 var blott 21 år och han var i början på sin internationella karriär.

Herrarna är inte med i OS i Tokyo som inleds om några dagar. Däremot är det svenska damlandslaget med.

– Damerna har genomgått en fantastiskt utveckling och håller i dag mycket hög klass, berömmer Jonas.

• Mot USA på onsdag
Han håller givetvis tummarna för damlandslaget som inleder gruppspelet mot värsta tänkbara motståndaren, USA på onsdag klockan 10.30 svensk tid. Tre dagar senare väntar Australien samma tid och den 27 juli klockan 10.00 Nya Zeeland.
De tolv deltagande nationerna är indelade i tre grupper där de två främsta samt de två bästa treorna avancerar till kvartsfinalerna.

Jonas Therns liv är fyllt av fotboll än i dag som tränare för IFK Värnamo där han delar huvudansvaret med Robin Asterhed. Det blir dock tid för lite annat som hemma på Herrestad utanför Värnamo. Han kikar också mycket på fotboll på tv och även en del på golf.

Under OS kommer han att försöka följa det svenska damlandslaget och det blir nog en del friidrott också.

Anna Anvegård vid VM för ganska precis ett år sedan.

Taggar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *