Fotboll

”Ödesmatch” för IFK

Fotboll IFK Värnamo toppade superettan efter två omgångar. När tio ronder har spelats finns IFK på 14:e plats och möter i dag IK Frej som är på 15:e plats.

Det är dessvärre ett bottenmöte som nalkas på Finnvedsvallen. Att kalla det ödesmatch är kanske lite drastiskt då två tredjedelar av seriespelet återstår. Alla matcher är viktiga, men frågan är om inte denna är den hittills viktigaste för IFK. Med tanke på hur det gått.

IFK inledde som alla säkert minns med 4–0 mot Åtvidaberg och 5–2 mot Gefle. Då tyckte alla det var fantastiskt. I dag vet vi att de båda lagen är inblandade i bottenstriden och Gefle är tabelljumbo(!).

Efter fyra omgångar hade IFK nio poäng. Under därpå följande sex omgångar har det bara blivit en enda poäng (0–0 mot Varberg hemma).

IK Frej från Täby är inne på sin andra S1-säsong. Just andra året kan vara problematiskt. Frej är ett typiskt exempel på det.

För lag i botten är förstås varje poäng viktig, men framför allt de som kan erövras mot bottenkollegor. IFK parkerar på negativ kvalplats, Frej på nedflyttningsplats så visst är det något av ”ödesmatch”.

Fyra gånger har lagen mötts i superettan och det har varit fyra jämna bataljer. 2015 vann lagen sin hemmamatch medan båda duellerna i fjol slutade 1–1. Och, allt – eller mycket – tyder på att det blir tajt även den här gången.

Frej kommer till spel utan Pontus Åsbrink, som delar skyttetoppen i laget med tre mål. Åsbrink är avstängd efter tre varningar.

På IFK-fronten är ingen avstängd och truppen är i stort intakt.

IFK:s trupp: Tobias Andersson, Pilip Vaitsiakhovich– Viktor Nilsson, Fredrik Lundgren, Felix Wieslander Andersson, Tyler Lissette, Freddy Winsth, Johan Andersson– Oscar Johansson, Simon Nilsson, Archford Gutu, Albin Seger, Liridon Silka, Petar Petrovic, Otto Eriksson, Gentrit Citaku– Pär Cederqvist, Ellis Cullum, Melvin Frithzell.

 

Fakta inför matchen

Lagens tabellplaceringar: 14) IFK, 10 poäng (13–16, 15) Frej, 7 (11–18).

IFK:s fem senaste: Örgryte (b) 0–2, Norrby (h) 1–2, Dalkurd (b) 1–3, Varberg (h) 0–0, GAIS (b) 1–2.

Frejs fem senaste: Norrby (b) 0–3, Degerfors (h) 0–0, Trelleborg (b) 1–2, Helsingborg (b) 2–2, Örgryte (h) 2–2.

Tidigare möten: 2015: IFK–Frej 2–1, Frej–IFK 1–0. 2016: Frej–IFK 1–1, IFK–Frej 1–1.

Skytteligan: IFK: Pär Cederqvist 4, Melvin Frithzell 3, Petar Petrovic 3. Frej: Peter Nisma 3, Pontus Åsbrink 3.

Passningsliga: IFK: Petar Petrovic 4. Frej: Joakim Runnemo 3, Jakob Glasberg 2.

Målvaktsliga: IFK: Tobias Andersson 72% (16 insläppta/42 räddningar, 3 nollor). Frej: Ruben Åman 66% (13/25, 0).

IFK:s varningsliga: Simon Nilsson 5, Tyler Lissette 2, Fredrik Lundgren 2.

Taggar

Dela