Fotboll

Vill inte ha en stängd superliga

Fotboll Sveriges regering deltar vid muntlig förhand­ling vid EU-domstolen i ett mål avseende en begäran om förhands­avgörande från en spansk domstol. Målet handlar om en tolkning av EU-rätten vad gäller FIFA/UEFA:s åtgärder med anled­ning av bildandet av superligan. Intresset för målet är mycket stort och över 20 länder deltar vid förhand­lingen.

Anders Ygeman och Björn Eriksson. Arkivbild

Sveriges anförande utgör ett tydligt stöd för principen om ett förbund per idrott och därmed FIFA:s och UEFA:s rätt att agera mot klubbar som inte respek­terar förbundens roll att organi­sera fotbollens tävlings­verk­samhet.

Stängda ligor – där samma lag spelar mot varandra år efter år – kan enligt regeringen inte anses ligga i linje med fotbollens grundtanke om att varje klubb ska kunna tävla sig till toppen. Stängda ligor vars ekono­miska överskott primärt stannar hos de klubbar som grundat ligan vore också skadligt för fotbollens framtid.

Förbunden måste ha möjlig­het att skydda sin idrott och inte minst de intäkter som matcherna genererar. Regeringen under­stryker dock att detta förut­sätter att förbunden är demo­kratiska, trans­parenta och ansvars­tagande. De ekono­miska över­skotten från de europeiska cuperna ska också fördelas av UEFA för den samlade fotbollens bästa. Över­skotten ska gå till att utveckla såväl elit- som bredd­fotboll, och inte minst till barn- och ungdoms­verksamhet.

– Det här målet är mycket viktigt för att skydda den europeiska fotbollen och hela den europeiska idrotts­modellen. Det massiva motstånd som planerna på Super­ligan mötte från den fotbolls­intresserade allmän­heten är ett tydligt tecken på det, säger idrotts­minister Anders Ygeman.

Superligan plane­rades som en egen liga för, i första hand, de tolv fotbolls­klubbar som grundat ligan. Principen om öppna ligor, som i stort är rådande inom europeisk idrott, är en viktig aspekt när regeringen nu värnar om idrottens själv­bestäm­mande­rätt.

Taggar

Dela


Lämna ett svar