Friidrott

Axelina är redo för VM

Friidrott 32 aktiva hade fått VM-klartecken av förbundskapten Kajsa Bergqvist til lVM i fridrott och en av dem är Axelina Johansson från Hagafors i Vaggeryds kommun.

Foto: Magnus Carlsson

Sveriges trupp till Budapest är den största sedan hemma-VM 1995.

På VM i Göteborg stod Sverige för 38 starter. 28 år senare åker förbundskapten Kajsa Bergqvist till Budapest med historiens näst största blågula VM-trupp.

När VM avgjordes i Göteborg för 28 år sedan var inte Axeilina född, hon föddes först år 2000.
Efter en lysande start på säsongen med svenska rekordet 19.54 i kulstötning har Axelina haft en skadefylld sommar och det har länge varit osäkert om det blir medverkan i VM.

Det var i början av juli som det offentliggjordes att hon under en träning hade fått en lårskada.
Nu är hon mycket bättre och berättar för vår tidning att hon reser till Budapest där VM avgörs

– Det går framåt. Jag har fått börja stöta fulla stötar nu och ökar belastningen lite vecka för vecka så förhoppningsvis är jag redo när jag ska tävla på VM, berättar Axelina.

En del av det svenska gänget har klarat de officiella VM-kvalgränserna, andra tog sig in via ranking. Och i vanlig ordning innehåller truppen aktiva med mycket skiftande förväntningar och förhoppningar. Laget rymmer etablerade världsstjärnor och aktiva som befinner sig i början av sina internationella karriärer.

– Sammantaget har vi fyra givna medaljchanser. Perseus Karlström har mycket goda möjligheter på både 20 och 35 kilometer och sedan har vi Mondo Duplantis och Daniel Ståhl som också är tydliga medaljaspiranter, säger Kajsa Bergqvist som menar att ett rimligt utfall är 2–3 medaljer.

– Fyra givna medaljchanser är inte synonymt med fyra garanterade medaljer. Jag säger att 2-3 medaljer känns realistiskt. Sedan ska vi inte alls utesluta att någon annan i truppen överraskar och blandar sig i fajten om en pallplats oavsett vad statistiken sade på förhand. Men det är viktigt att ha det historiska perspektivet klart för sig. Bara en gång i VM-historien har vi tagit fler än tre medaljer, det var i Paris 2003.

18 världsmästerskap har arrangerats sedan Helsingfors 1983. Sju gånger har Sverige blivit utan medalj och lika många gånger har de blågula fått nöja sig med en. Två gånger, i Doha 2019 och Edmonton 2001, blev det två svenska VM-medaljer. 2005 i Helsingfors fick tre svenskar kliva upp på pallen och så var det jackpotten i Paris där det slutade med hela fem svenska medaljer.

– Internt i laget pratar vi mer om prestationsmål än om resultatmål. Alla svenskar som startar i Budapest ska ha så bra förutsättningar som möjligt att prestera på toppen av sin förmåga. Alla vill maximera sin prestation, ge sitt yttersta och samtidigt passa på att njuta av ett stort ögonblick i livet. Vissa kan ta medalj, vissa avancerar till final eller tar sig vidare en omgång, andra persar eller besegrar statistiskt vassare konkurrenter, säger Kajsa som tror och hoppas på stora framgångar, på olika nivåer.

– Jag tror stenhårt på den här truppen! Det är ett gäng där alla tävlar individuellt, men det är samtidigt ett lag med en grym energi, där alla stöttar och inspirerar varandra.

Kvinnor
200 meter Julia Henriksson, Malmö AI
1500 meter Hanna Hermansson, Turebergs FK
10 000 meter Sarah Lahti, Hässelby SK
400 meter häck Moa Granat, Vallentuna FK
Stav Michaela Meijer, Örgryte IS
Längd Tilde Johansson, Falkenbergs IK, Khaddi Sagnia, Ullevi FK och Maja Åskag, Råby-Rekarne FIF
Tresteg Maja Åskag, Råby-Rekarne FIF
Kula Axelina Johansson, Hässelby SK, Sara Lennman,Spårvägens FK och Fanny Roos, Malmö AI
Diskus Vanessa Kamga, Hässelby SK och Caisa-Marie Lindfors, Upsala IF
Slägga Grete Ahlberg, Hammarby IF

Män
100 meter Henrik Larsson, IF Göta Karlstad
400 meter Carl Bengtström, Örgryte IS
800 meter Andreas Kramer, Ullevi FK
1500 meter Emil Danielsson, Spårvägens FK
5000 meter Emil Danielsson, Spårvägens FK och Andreas Almgren, Turebergs FK
3000 meter hinder Emil Blomberg, Hässelby SK, Vidar Johansson, Ullevi FK och Simon Sundström, IFK Lidingö
110 meter häck Joel Bengtsson, Malmö AI och Max Hrelja, Malmö AI
Stav Armand Duplantis, Upsala IF
Längd Thobias Montler, Ullevi FK
Diskus Simon Pettersson, Hässelby SK och Daniel Ståhl , Spårvägens FK
Slägga Ragnar Carlsson, Hässelby SK
Spjut Jakob Samuelsson, Hässelby SK
Tiokamp Marcus Nilsson, Högby IF
20 kilometer gång Perseus Karlström, Eskilstuna FI
35 kilometer gång Perseus Karlström, Eskilstuna FI

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *