Friidrott

Axelina stöter i Bottnaryd på midsommardagen

Friidrott Hagaforsbördiga Axelina Johansson är en av fyra svenska olympier som kommer att kasta Bottnarydskastet i midsommarhelgen.

Hagaforsbördiga Axelina Johansson tävlar i Bottnarydskastet. Bild: Pressbild

På lördag gör den svenska rekordhållerskan i kula, Axelina Johansson, sin första tävling på svensk mark denna säsong. Hon har i år stött kulan 18,82 meter och hennes svenska rekord mäter 19,54. För huvudmotståndet står Spårvägen Sara Lennman, åtta på EM i Rom och med ett nysatt personbästa på 18,39.

Lördagseftermiddagen bjuder också på en förnämlig kvinnlig diskustävling där 55,05 är det kortaste årsbästat bland de åtta deltagarna. Längst har OS-uttagna Vanessa Kamga kastat som slängde diskusen 62,71 men som efter en märklig domarinsats fick sin femteplats omvandlad till en niondeplats. Vanessa brukar alltid kasta bra i Bottnaryd, men hon bjuds på hårt motstånd i form av EM-deltagarna Caisa Marie Lindfors från Uppsala och Emma Ljungberg från Spårvägen samt den danska rekordhållerskan Lisa Brix Pedersen.

Malmös 21-åriga Thea Löfman har haft en explosionsartad utveckling 2024. Denna säsong har hon under tränare Stellan Kjellanders ledning gått från 66,95 till det nya svenska rekordet på 73,31, som gav en biljett till OS i Paris. Det svenska rekordet satte Thea när hon vann den internationella tävlingen i tyska Halle efter en gastkramande duell med en annan svenska, Rebecka Hallerth. Den sistnämnda hade i kastet före förbättrat svenska rekordet till 72,62. Thea och Rebecka drabbar på söndag samman i en duell på Bottnaryds IP, där Rebecka jagar en olympisk biljett.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *