Friidrott

Bragdguldet till Daniel Ståhl

Friidrott Spårvägens diskuskung Daniel Ståhl tilldelas Bragdguldet 2023. – Det känns oerhört stort, säger Daniel Ståhl.

Daniel Ståhl. Arkivbild

Under tisdagen sammanträdde Svenska Dagbladets guldmedaljnämnd och någon timme senare meddelades beslutet: Daniel Ståhl stod för den största svenska idrottsliga bragden 2023 och belönas därför med Bragdguldet.

När beskedet meddelades läste sportkrönikör Anders Lindblad upp följande motivering:

”För ett VM-guld efter mirakulöst avgörande, med urstark kontroll och nerver av stål.”

I intervjun omedelbart efteråt berättade Daniel Ståhl om sina känslor:
– Det är oerhört stort. Bragdguldet grundades 1925 och det har varit med länge och nu är man med i den riktiga ligan så att säga. Jag är otroligt stolt.

Daniel fick också minnas tillbaka till finalen i Budapest:
– Jag var ganska nervös i första omgången sedan blev det bättre och bättre för varje omgång. Sedan inför sista kastet gällde det att försöka ladda om så mycket som möjligt mentalt. Och bara liksom vara så stor som möjligt i rörelserna, inte ge upp och bara sikta på att trycka på med stora rörelser. Och det blev ju ett historiskt kast, verkligen. Jag har upplevt det flera gånger innan, att man blir lite för ivrig, kanske kastar i nätet eller gör ett övertramp. Nu tänkte jag tvärtom så det blev ett historiskt kast till slut. Det var otroligt häftigt!

– Jag kände mig som en orangutang därinne, med stora armar och en stridsvagn till ben, så det var bara att ta i för kung och fosterland och försöka ta det där guldet, sa Daniel som passade på att hylla alla som stöttar runtomkring:

–  Vi har otroligt kul här i Malmö! Vi tränar på otroligt hårt. Det har varit en riktigt rolig resa och min nya tränare Staffan Jönsson, jag kommer aldrig att glömma vad han har gjort i år. Jag vill tacka alla här i Malmö och speciellt Staffan som varit här varenda dag.

Daniel Ståhl blir den 20:e friidrottaren  som föräras bragdguldet, men det är tidigare bara en kastare som fått utmärkelsen. 1934 tilldelades diskuskastare Harald Andersson medaljen efter att ha vunnit EM-guld och samma år satt världsrekord i Oslo med 52.42.

Bragden i Budapest

Två manliga diskuskastare stod i en klass för sig säsongen 2023: Den 24-årige slovenen Kristjan Ceh och den sju år äldre Daniel Ståhl. Inför säsongens huvudmål, VM i Ungern stod det denna sommar 4–3 i inbördes möten till Cehs fördel. Allt var upplagt för en häftig duell, och den här varma kvällen i Budapest kom verkligheten att överträffa dikten.

I den fjärde omgången slog Daniel till med fantastiska 69.37 och övertog ledningen från Ceh, som angett tonen med 69.27 i sitt andra kast. I sista omgången kontrade slovenen med 70.02 och väldigt många inne på National Athletics Center tänkte att guldstriden var avgjord.

Men, Daniel hade andra planer. I tävlingens allra sista kast slog svensken till med 71.46, bara 40 centimeter från det personliga rekordet – inne i en vindstilla stadiongryta.

VM-guldet var bärgat och publiken hade just bevittnat en av svensk friidrotts främsta mästerskapsprestationer någonsin. En fysisk topprestation, ett VM-rekord och full leverans i ett knivskarpt läge där VM-guldet precis höll på att ryckas ur Daniels hand.

Den mentala styrka som han visade upp den här kvällen i Budapest är svår att beskriva med ord men vi minns det som Bragden i Budapest.

Peder Fredricson är en av dem som ingick idet svenska hopplandslaget. Pressbild

Detta sekels tidigare mottagare av priset:
2000 Lars Frölander, simning
2001 Per Elofsson, längdåkning
2002 Susanne Ljungskog, cykel
2003 Carolina Klüft, friidrott
2004 Stefan Holm, friidrott
2005 Kajsa Bergqvist, friidrott
2006 Anja Pärson, alpin skidsport
2007 Anja Pärson, alpin skidsport
2008 Jonas Jacobsson, sportskytte (handikappidrott)
2009 Helena Ekholm, skidskytte
2010 Svenska herrstafettlaget, längdskidåkning (Daniel Richardsson, Johan Olsson, Anders Södergren, Marcus Hellner)
2011 Therese Alshammar, simning
2012 Lisa Nordén, triathlon
2013 Johan Olsson, längdskidåkning
2014 Svenska damstafettlaget, längdskidåkning (Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag, Charlotte Kalla)
2015 Sarah Sjöström, simning
2016 Henrik Stenson, golf
2017 Sarah Sjöström, simning
2018 Hanna Öberg, skidskytte
2019 Tove Alexandersson, orientering
2020 Armand Duplantis, friidrott
2022 Hopplandslaget, ridsport
2023 Daniel Stål, friidrott

Taggar

Dela


Lämna ett svar