Handboll

Björn från Vaggeryd om succén: ”Kan vara en ny era”

Handboll Som vi jublade framför tv-apparaterna igår när Sverige tog hem sitt första mästerskapsguld på 20 år. Vaggerydsbon Björn Ericsson har under större delen av sitt liv haft tunga uppdrag inom handbollen och han gläds över framgången. – Svensk handboll är riktigt fint på gång, berättar han för Skillingaryd.nu.

Björn Ericsson och ett jublande handbollslandslag. Foto: Lena Landén och Youtube.

Det var på 90-talet och i början av det nya millenniet som de svenska handbollsherrarna hade sin senaste storhetstid. ”Bengan boys” vann mellan 1990 och 2002 totalt sex VM- och EM-guld samt att man var i final vid totalt tolv tillfällen i OS, VM och EM under samma tidsperiod.

Men sedan dess har det gått betydligt tyngre. Men nu verkar man kunna skönja en ljusning. Ifjol var herrarna i VM-final och i år vann man em-guld. Damlandslaget charmade oss för någon månad sedan när de nådde kvartsfinal i VM.

Hittat konceptet

Vaggerydsbon Björn Ericsson har en lång gärning i handbollens tjänst. Just nu är han ordförande i Svenska Handbollförbundets domarkommitté. Han har tidigare suttit i förbundsstyrelsen och varit ordförande i Småland/Blekinge Handbollförbund. Han pekar på två personer som ska krediteras för att landslagshandbollen är på gång igen.
– Stefan Lövgren med sin stab omkring sig och vår generalsekreterare Robert Wedberg med sin styrelse och det folk som finns kring den. Vi har hittat ett koncept som just nu är väldigt väl bärande.

Vad går det konceptet ut på?
– Det innebär förtroende, lagarbete, att man gör sin arbetsuppgift och att man har en känsla för helheten.

Kan det bli ännu mera framgångar framöver?
– Det hoppas vi. Jag hoppas att detta kan vara en ny era som kan vara på gång. Men handbollen är en sport som ofantligt snabbt förändrar sig. Vi vet inte vart det bär med den nya regelboken i sommar. Den kan förändra hela utvecklingen på sporten, jag har ingen aning om hur följden av det blir.

Vad är det för nya regler som kommer då?
– Det kommer att öka upp snabbheten. Avkastregeln till exempel kommer att förändras kraftig så sex mot sju-spelet kommer nästan bli omöjligt. Palicka kommer att göra massor av mål i det läget om jag uttrycker mig så, säger Björn Ericsson och skrattar.

För den som hängde med under turneringen så vet man att den svenske målvakten Andreas Palicka utnyttjade lägena när motståndarna plockade ut målvakten genom att göra mål själv.

Jönköping värd för VM

Om ett år arrangerar Sverige tillsammans med Polen VM i handboll. I Sverige spelas turneringen på fem platser varav Jönköping är en av dessa. Där kommer det att spelas sex matcher och Björn Ericsson är ansvarig för gruppen i Jönköping.
– När tävlingen blir av så har jag ansvaret för att det ska fungera tävlingsmässigt. Att det ska fungera nere på golvet och att arenan ska vara i spelbart skick.

Han har haft samma roll vid tidigare mästerskap i Sverige.

Björn Ericsson följde så klart den så för svensk del lyckosamma EM-turneringen som avslutades i går.
– Det är en fantastisk saga för grabbarna. Vilket lag! Utbrister Björn Ericsson.

Vad är det med det här laget som stuckit ut?
– Den enorma lagkänslan, den enorma lagkänslan. Det finns liksom inte några barriärer för dem, utan det är ett gäng som allihopa jobbar tillsammans. Man går in och ur laget beroende på sjukdomar och skador, man plockar in och tillbaka, och det är ingen som gnäller för att den sitter på bänken.

Taggar

Dela


1 reaktion på Björn från Vaggeryd om succén: ”Kan vara en ny era”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *