Ishockey

Emil från Värnamo ska spela TV-pucken med Småland

Ishockey De senaste åren har hockeyspelare med Värnamo GIK som moderklubb varit exotiska inslag i  TV-puckssammanhang. Men i år blir Emil Strålberg den andre VGIK-produkten på åtta år att representera Småland i den klassiska turneringen. – Vi har ett starkt lag, berättar han.

Emil Strålberg i sin nya hemmaarena. Foto: Henrik Skoglund

Vi slår oss ner på träläktaren vid en av de fyra rinkarna som ligger i HV 71:s hemmaarena Husqvarna Garden.
– Det känns som en bra förening med en fin anläggning och sånt, säger Emil Strålberg och blickar ut över isparketten.

I somras tog 15-åringen steget att lämna hemstaden Värnamo för att utvecklas som ishockeyspelare vid Vätterns södra strand.
– Jag flyttade upp tidigare i augusti. Det har gått bra att komma in i det, jag känner ganska många här som visat mig runt.

Utvecklades i Ljungby

Under fjolårssäsongen tillhörde han Troja och pendlade mellan Värnamo och Ljungby. 29 mål och totalt 44 poäng blev det för klubbens U 16-lag. Under våren kom han med i Smålands lag till Aprilcupen och där blev det fyra mål på sex matcher i turneringen som hans lag vann.
– Jag utvecklades ganska mycket i Ljungby. Jag fick mycket istid och träningar där.

Daniel Eriksson är utvecklingschef i HV 71 och han säger så här om Emil Strålberg.
– Han är en väldigt skicklig spelare med bra skridskoteknik. Han har en målnäsa som gör att han ofta hamnar i bra lägen. Han är en tyst och bra person i omklädningsrummet och med lagkamraterna.

Daniel Eriksson fortsätter:
– Jag tror att han plockades ut till TV-pucken för sin ”gubben i lådan”-förmåga. Emil har en förmåga att kunna förändra en matchbild.

Redan testat på spel med juniorlaget

Emil Strålberg berättar att han tycker Småland har ett starkt lag till årets turnering. På frågan om vilka som är de bästa spelarna i Smålandslaget så framhåller han Max Isaksson och Malte Gustafsson.

Hur känns det att komma med i truppen?
– Det känns bra och kul. Jag hoppas att vi vinner.

Tanken är att Emil Strålberg ska spela för HV:s U 16-lag under säsongen, men han har redan fått representera klubbens J 18-lag i en träningsmatch och han hoppas på fler chanser där.
– Det skulle vara kul.

VGIK-produkten Nils Svensson var den näst senaste VGIK-produkten att spela TV-pucken, 2015. ”Torkan” stoppades dock ifjol då målvakten Maximilian Olofsson deltog. Utöver Emil Strålberg så finns även Elton Mildaeus med i årets turnering. Moderklubben är Värnamo, men han bor numera i Göteborg.

Kvalspelet drar igång nästa helg och för Smålands del är det Motala som är spelplats. Finalspelet avgörs i Gävle och Sandviken i november.

Fotnot: I en tidigare version av denna artikel så nämndes felaktigt att Nils Svensson var den senaste VGIK-produkten i TV-pucken. Målvakten Maximilian Olofsson deltog förra året.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *