Ishockey

”En av de som ska visa vägen i år”

Ishockey Under fredagen drar klassiska TV-puckens kvalspel igång. För Småland är det revanschläge som gäller och en av spelarna som ska leda laget är Leia Appelqvist från Vaggeryd.

Leia Appelqvist. Foto: Henrik Skoglund

På flicksidan har Småland under flera år varit en kraft att räkna med i TV-puckssammanhang. Men ifjol tog de sig inte ens vidare från kvalspelet.
– Målet är såklart att gå vidare och ta oss till finalspelet, berättar Leia Appelqvist.

Kan ni vinna hela turneringen?
– Ja, det kan vi göra.

Linnéa Engstrand är tränare för Småland.
– Först måste vi ta oss igenom kvalet och sedan får vi sätta ett nytt mål inför finalspelet. Men det är alltid kul att vinna TV-pucken. Det är det stora målet, säger hon.

Hur är Leia Appelqvist som spelare och vad är det tänkt att hon ska bidra med?
– Hon är en av våra spelare som var med förra året också. Hon är en av de som ska vara med och leda det här laget framåt. Hon är oerhört skridskostark, väldigt puckskicklig och har en bra speluppfattning samt bra skott. Hon är en av de som ska visa vägen i år.

Slutat med fotbollen

Leia Appelqvist spelade hockey både för Skillingaryds IS och HV 71 som yngre. Men till slut var hon tvungen att välja.
– Då valde jag att spela med tjejerna i HV.

15-åringen är redan nu en av de ledande spelarna i HV:s juniorlag. Men hon är också en talangfull fotbollsspelare och har under säsongen frekvent varit en del av Waggeryd IK:s a-lagstrupp. Men för några veckor sedan lade hon av.
– Jag kände att det blev för mycket och det är hockeyn jag prioriterar i första hand.

 

Leia Appelqvist i en match med WIK:s a-lag. Foto: Henrik Skoglund

Hur ser dina mål inom hockeyn ut?
– Just nu är målet att ta sig vidare till slutspelet i Väsby med Smålandslaget. Personliga mål: Det skulle vara jättekul att få spela för Sverige någongång. Jag ska försöka göra det bästa jag kan.

Hur är känslan inför helgen?
– Det är såklart nervöst. Men det ska bli jättekul.

Blekinge, Göteborg, Skåne och Västergötland står för motståndet i kvalgruppen som avgörs i Kallinge. Med i truppen finns också målvakten Moa Carmström, född 2010, alltså ett år yngre än de äldsta i turneringen. Även hon inledde sin bana i SIS.
– Moa är en målvakt som har oerhört mycket potential. Hon är lättränad och vill väldigt mycket. Så det finns en bra framtid för henne. I denna turneringen startar hon som tredjemålvakt, säger Linnéa Engstrand.

Moa Carmström. Foto: Henrik Skoglund

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *