Ishockey

Skoglund: Är lokalhockeyns glans återuppstånden?

Ishockey Hockeyn i våra kommuner har under ett längre tag fört en tynande tillvaro. Men hösten har visat att det finns fog för att tro på en ljus framtid.

Bild från tidigare möte mellan SIS och VGIK. Foto: Per Bunnstad och David Alin

Om man vill göra sig populär och intressant på fest så ska man knappast dra fram kortet ”Hockeyn i Vaggeryd/Värnamo”. Under flera flera år så har issporten på dessa breddgrader fört en anonym tillvaro och det har varit svårt att finna ens fragment av hopp till bättring.

Jag brukar alltid påstå att Värnamo har potential att ha ett lag i Hockeyettan. Dels med befolkningsunderlaget, men också med den stora mängden företag som finns runtomkring med möjligheten att kunna kräma ur sponsorpengar med mera.

Skulle kunna bygga något starkt

Småland är ett urstarkt hockeydistrikt och med närheten till Ljungby (Troja) och Växjö skulle det finnas stora möjligheter för VGIK att kunna inleda frodiga samarbeten på spelarsidan som skulle kunna ge frukt sportsligt. Men då måste man upp på Hockeyettannivå. Det förutsätter ju såklart också att Troja kliver upp ett snäpp och etablerar sig på allsvensk nivå.

Nåväl. Där är vi inte ännu och det är väl oklart om vi någonsin kommer hamna där. Men nog finns det fog för optimism i närtid i alla fall. Förväntad framgång som kanske kan ge en effekt på längre sikt.

För både Skillingaryd och Värnamo har gjort finfina sportsliga resultat under hösten och kvalificerade sig tidigt för alltrean. Vad som också är glädjande är att de båda toppade publikligan när deras grundserie gjorde bokslut. VGIK och SIS var förövrigt de enda lagen i serien som lockade över 200 personer i snitt på sina hemmamatcher. Givetvis var de hjälpta av två derbymatcher på hemmaplan när de dels mötte varandra, men också Rydaholm.

Nu väntar en ny serie med start på söndag och med fortsatt sportslig framgång så lär publiken komma tillbaka gång efter gång och det finns all anledning att tro på höga tabellplaceringar för både VGIK och SIS. Men, man ska ha klart för sig att det kommer bli tufft och tajt om det hela. Jag har roat mig med att på olika sätt vikta de åtta lagen mot varandra och jag tror på en ytterst jämn serie.

Så här slutar Alltrean Södra B

8. Falköping

Är det laget i denna serie som har den lägsta snittpoängen med sig från grundserien och undantar man deras 24 mål mot slagpåsen Hawks så har de inte ett för nivån särskilt imponerande målsnitt heller.

7. Skärblacka

Lirade grundserien tillsammans med Tibro och Falköping och i mitt tycke så är det en av de svagare grundserierna generellt i söder. Lever mycket på poängkungen Filip Stensson och stabile målvakten Philip Lundh.

Det ska också adderas att Skärblacka under säsongen visat upp ett starkt försvarsspel, men frågan är om de inte blir synade i den här starkare serien.

6. Tibro

Trots att de går in i serien med näst bäst poängsnitt från grundserien så är jag liksom deras nyss avhandlade kollegor ytterst tveksam till hur de kommer räcka till i denna betydligt starkare uppsättning av motståndare.

5. Olofström

Har haft svårigheter att hitta en jämn nivå under säsongen och det var först i den sista omgången av grundserien som de lyckades bli klara för spel i Alltrean efter en rysarmatch mot Osby.

En stor del av att det svajat betänkligt är att man inte fått igång sitt spel i vare sig numerärt över- och underläge. Hittar man formeln där så kommer man troligtvis landa högre upp i serien än vad jag tippar dem. Möjligt att det kommer släppa nu när man har synnerligen rutinerade Victor Löfstedt i laguppställningen. 36-åringen har ett gediget förflutet med spel på allsvensk nivå för Oskarshamn.

4. Skillingaryd

SIS har imponerat storligen under grundserien och har vräkt in mål. Men samtidigt ska man komma ihåg att de bara tog fyra av tolv möjliga poäng mot toppkonkurrenterna Värnamo och Åseda. Så frågan är hur man står sig gentemot liknande motstånd i nästan varje match hädanefter.

Man har levt väldigt mycket på ett skickligt målvaktsspel samt offensiv sprängkraft i duon Theodor Curmark och Martin Nilsen. Lägg därtill att man efter jul kommer få förstärkning av dynamiske Nils Gunnarsson så tror jag ändå att SIS står så pass väl rustat att man kommer greja en direktplats till kvalserien. Men det hänger lite på vilket humör Olofström bestämmer sig för att vara i den här serien.

3. Åseda

Åseda med sylvasse Simon Dahl i spetsen går aldrig att räkna bort. Det här är faktiskt det mest svårtippade laget i den här serien och man vet aldrig vart man har Åseda.

2. Värnamo

VGIK har från start gett intrycket av att vara en väloljad maskin som är stabila både framåt och bakåt. Både Alexander Johansson och Alfred Skoglund har visat upp ett förtroendeingivande målvaktsspel och försvaret framför dem uppträder stabilt och tryggt.

Man har ett målsnitt bakåt på imponerande 1,64 per match och för den här nivån är det väldigt bra. Man har lyckats vinna de jämna matcherna i serien och det är en styrka i sig.

Ska man höja ett varningens finger så är det att VGIK:s statistik gällande målproduktion framåt i spel med lika numerär på banan är bland de sämre i serien. Gällande samma kategori men med insläppta mål så är de sämst.

En styrka dock att spel i numerärt under- och överläge fungerar hur bra som helst. Men ska man vara med och utmana i en kvalserie framåt våren så bör man nog även få fart på fem mot fem-spelat.

1. Glimma

34-årige Fredrik Hansson hade förmodligen kunnat se tillbaka på en hyfsad SHL-karriär om bara polletten trillat ner för honom tidigare. En inställningsfråga om vad som egentligen krävs i träningsmängd för att nå den yttersta eliten höll honom tillbaka länge i karriären.

När han väl kom till insikt så genererade det i två starka allsvenska säsonger för Kristianstad innan han inför fjolåret övergav elitsatsningen och istället körde med Tyringe i division 2

Men i år är det Glimma i trean som gäller för spelgeniet och med sig har han de gamla Kristianstadspolarna Christopher Lindholm och Fredrik Lindblom. Ett synnerligen tungt garde på den här nivån som var och en för sig ensamma kan vinna matcher för sitt lag.

Men det är inte bara dessa tre som gör Glimma bra, utan det finns en hel del andra ytterst kompetenta spelare som håller en väldigt hög nivå.

***

De fyra främsta kommer få spela kvalserie upp mot division 2 och dit tror jag som sagt att både VGIK och SIS tar sig. Det är för tidigt att sia om eventuella chanser till avancemang. Men i nuläget tror jag på goda chanser för VGIK och för SIS del så kan man definitivt bli en obehaglig överraskning för många lag i kvalet. En joker som kan räcka mycket långt, speciellt med den rutin

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *