Ishockey

Skoglund: Varför ingen Smålandscup i hockeyn?

Ishockey Hockeynörd som jag är så sneglar jag avundsjukt mot fotbollen när det vankas cupmatcher och David får mäta sig med Goliat. Varför kan inte något sådant fixas till inom hockeyn?

Foto: Arkivbild, David Alin och Henrik Skoglund

Jag var på plats under gårdagen när Tabergs SK på sin idrottsplats tog emot IFK Värnamo i Smålandscupen. Över 600 personer hade letat sig ner till den gemytliga fotbollsplanen och grillen gick på högvarv. Folk kom dit med solstolar och hela tillställning osade av härlig idrottsromantik och grillrök. Extraläktare hade satts upp och radion var där.

I mitten av 00-talet höll Värnamo till i division ett och fick nöjet att två gånger ta emot klassikerklubben Hammarby på hemmaplan i Svenska cupen. Historien är full med matchlottningar där den lilla klubben i lingonserien får ta emot storklubbar. Samhället lever upp och det pratas om matchen med stort M flera veckor innan. Även veckor efter.

Dessa matcher brukar oftast inträffa under sommaren, i de inledande omgångarna av Svenska cupen, eller för den delen när de tyngre klubbarna kliver in i Smålandscupen. Som i går när IFK Värnamo, med sitt P 19-lag begav sig till Taberg. Just årstiden hjälper så klart till att det hela en extra dimension.

Det är här jag känner att hockeyn ligger långt efter fotbollen. Jag har i flera år efterlyst en variant av Svenska cupen inom sporten. Argumenten mot det hela är att hockeyn redan spelar tillräckligt många matcher och det går inte att säga emot. Med träningsmatcher, Champions, Hockey League, seriespel och ett långt slutspel kommer en SHL-klubb upp i cirka 90 matcher. De vill knappast ha fler, speciellt inte på bortaplan i typ Knäckebröhult där de inte får någon del av intäkterna.

Vi ska också komma ihåg att hockeyn är mer begränsad än fotbollen då de är beroende av att isen ligger i hallarna etcetera.

Men jag ger mig inte. Här har storklubbarna i svensk hockey verkligen chansen att ge tillbaka något till gräsrötterna. Tänk er om HV 71 i tredje omgången av cupen kommer till Movalla ishall för att möta SIS en fredag i slutet av augusti. Fullsatt, öltält på fotbollsplanen och grillar runt om på området.

En sådan match skulle kunna bli ett helt event med lottfärsäljning, artistframträdanden och andra punkter på det digra programmet. Själva matchen i sig blir bara en del av hela paketet.

Nu tog jag Skillingaryd som exempel, men tänk Växjö i Rydaholm. Tänk Troja i Värnamo…

Ett lyckat arrangemang skulle kunna säkra hela säsongens ekonomi för den lilla klubben.

Tidslogistiken till att få till något sådant här är som jag var inne lite på ovan väldigt tuff. Dels ska isen läggas i hallarna och det brukar på lägre nivå göras i augusti. Man kan inte begära att klubbarna i de två högsta serierna ska gå in redan i omgång 1. Kanske inte heller redan i omgång 2 eller 3. Men om vi ändå försöker med hjälp av fantasin att få till ett cupscenario.

För enkelhetens skull begränsar jag mig bara till Småland här och min egenkomponerade Smålandscup. Ett distriksmästerskap på seniornivå alltså, något som tyvärr inte finns i Småland. Vi kan börja så.

Första helgen i augusti: Omgång 1 – division 2, 3 och 4 kvalar genom gruppspel till omgång 2 (Inom parantes=divisionstillhörighet)

Grupp A

Alvesta (2)
Nässjö (2)
Lenhovda (3)
Virserum (3)

Grupp B

Boro/Vetlanda (2)
Värnamo (2)
Löfstad (3)
Åseda (3)

Grupp C

Gislaved (2)
Diö (3)
Rydaholm (3)
Black Wings (4)

Grupp D

HA 74 (2)
Eksjö (3)
Skillingaryd (3)

Gruppsegrarna samt de två bästa tvåorna går vidare till omgång två andra helgen i augusti som också avgörs genom gruppspel. Där kliver lagen från hockeyettan in.

Grupp A

Dalen (1)
Nybro (1)
Alvesta (2)
HA 74 (2)

Grupp B

Troja (1)
Tranås (1)
Boro/Vetlanda (2)
Nässjö (2)

Grupp C

Kalmar (1)
Vimmerby (1)
Gislaved (2)
Värnamo (2)

De tre gruppsegrarna går till kvartsfinal som avgörs den tredje helgen i augusti. Där går SHL- och de allsvenska klubbarna in. De lägre rankade lagen har hemmaplan.

Dalen (1) – HV 71 (SHL)
Troja (1) – Växjö (SHL)
Kalmar (1) – Oskarshamn (SHL)
Tingsryd (HA) – Västervik (HA)

När fyra lag återstår skulle man den fjärde helgen kunna köra semifinal och final på en och samma ort. I exemplet ovan, där jag enbart gått på nuvarande ranking i seriesystemet så skulle exempelvis Västervik kunna arrangera med tre SHL-klubbar inbjudna.

På en månad skulle man alltså kunna klara av en Smålandscup och för SHL samt de allsvenska klubbarna skulle det ”bara” innebära på sin höjd tre extra matcher varav man säkert kan ersätta de enormt tråkiga träningsmatcherna med dessa.

Taggar

Dela


1 reaktion på Skoglund: Varför ingen Smålandscup i hockeyn?

Spelades DM förr. SIS var i DM-final 1954 mot Tranås AIF.
DM genomfördes också på junior- och seniorsidan. SIS har flera DM-titlar på 50-talets slut. Själv har jag DM-final för pojkar. Det finns många SIS-killar som är Smålandsmästare. Några exempel: Jonny Ryman, Åke Ryman, Kjell Ryman, Stellan Johansson, Thomas Bengtsson, Christer Bengtsson, Ingmar Magnusson, Anders Ahlgren, Jonny Moberg, Håkan Svensson, Kjell Eriksson, Tommy Ekström, Anders Ryman, Leif Endresén, Göran Rosén, Stig Ryman, Jan Gustavsson, Kjell Rosén, Jan Hansson, Sören Grunditz, Gilbert Andersson, Göran Johansson, Kurt Andersson och Matti Nestor.
Det var dessa jag kom ihåg i en snabb återblick i tankarna. Har säkert glömt några. Men det är inte med avsikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *