Motorsport

74 anmälda till SM-finalen – öppet i alla rallyklasser

Motorsport Skilling 500 lockar 74 förare som gör upp om medaljerna i Rally-SM. När storfavoriterna föll nu senast är vägen till guld i Skillingaryd vidöppen.  

Mats Bergman är tävlingsledare för Skilling 500 som i år blir finaltävling i Rally-SM. Foto: Sara Mejving

Återigen är det bara två veckor mellan deltävlingarna i traditionella Rally-SM. Den här gången väntar finalen i Skillingaryd och 74 förare har anmält sig. Finalen Skilling 500 blir landets längsta tävling i år, med 15 specialsträckor på sammanlagt cirka elva mil. Huvudkvarter är Hotell Småland i Klevshult.
Tävlingen avslutas med en del där snabbaste förare i varje klass får fem extra SM-poäng, tvåan fyra och så vidare.

I huvudklassen, Internationella 4 WD, är P-G Andersson fortfarande i topp. Men efter att han körde av i Hässleholm är marginalen nere i sex poäng. Jagar gör Mattias Adielsson och Jonas Åkesson, ytterligare 13 poäng efter. Åkesson vann nyligen i Hässleholm, före just Adielsson.
– Att P-G fick bryta visar att han är mänsklig, det går att ta honom och det är klart vi ska försöka i Skillingaryd, säger Åkesson.
För att trion ska ta medalj krävs att de når slutmålet, annars står killar som Sebastian Johansson, Thomas Thunström, Christoffer Haglund och Dennis Rådström på kö för att ta medalj. Men det är bara Adielsson och Åkesson som kan putta ner Andersson från guldtronen.

Med 24 poängs ledning har rutinerade Joachim Carlström skaffat sig ett ypperligt läge för att äntligen få ett efterlängtat SM-guld i Nationell 4 WD. Där är det ”bara” Dan Johannesson, vinnare av premiären, som kan nå ädlaste valör om Carlström fallerar i finalen. Men det räcker med att Kalmarföraren blir sexa i klassen och får åtta poäng, så är saken klar. Hittills har Carlström en delseger och två andraplatser. På bronsplats ligger Peter Johansson och han kan klättra ett pinnhål med en bra avslutning, men guldet når han inte ens med full pott i Skillingaryd.

Intressant namn är Jari Liiten, som vann överlägset i Hässleholm. Kan mycket väl upprepa den framgången, om han kommer i sin Mitsubishi och inte i den internationellt klassade Skoda Fabia han helst kör. Guldet når inte Liiten, men väl annan valör om framförvarande misslyckas. Teoretiskt kan även Tomas Bergman och Mikael Gustafsson nå medaljplats.
En gammal bekant med återkomst är Robin Friberg, alltid ett frågetecken vad gäller dagsform när han inte kört SM på länge, men visst kan han röra om i grytan.

I Hässleholm blev det ovanligt stora tidsdifferenser i Internationella 2 WD, då Calle Carlberg vann med hela 38,2 sekunder före Albin Nordh. Trea Victor Hansen, hans sämsta resultat hittills. Det gör att Hansen ligger på silverplats bakom Carlberg, och är den ende som utmanar om guldet. Elva poäng skiljer det mellan Carlberg och Hansen.

Om Nordh eller Isac Nordström avslutar på topp kan de nå silvret, men då måste Hansen i stort sett kamma noll. Det är endast åtta anmälda och det gör att tar sig alla till slutmålet får siste man fyra poäng. En rejäl attack på sista sträckan kan innebära extra SM-poäng, något som de här killarna kört till sig i varje deltävling. Spännande så det förslår!

När Emil Karlsson insåg att han vunnit Nationella 2 WD i Hässleholm kom glädjetårar hos både honom och kartläsaren/sambon Jessica Larsson. Då stod Patrik Flodin och Göran Bergsten inne på sträckan med motorras. Annars hade guldet redan varit klart.
Nu får Flodin spotta i nävarna, se till att få bilen klar och köra ifrån alla igen. Ingen som helst omöjlighet, men fortsätter Flodins Volvo strula är Karlsson nu bara fem poäng bakom med sin likaledes röda Volvo. Victor Karlsson ligger på bronsplats inför finalen, åtta poäng bakom Flodin. Hampus Jakobsson är fyra, sju poäng från brons och bara en poäng före Victor Bergsander. De fem kan ta guldet från Flodin i Skillingaryd, eller få med sig medalj av annan valör.

I nya Standard behöver Isak Arvidsson två poäng till för att bli historisk guldmedaljör, vilket borde bli en barnlek för den snabbe C-föraren från Gullabo. Den här gången är det nio anmälda i klassen, så motståndet ökar. Skillingaryds egen Patrik Tallåker är den ende som kan utmana Arvidsson om guldet.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *