Motorsport

Blansch: Oförglömlig dag i värstingbil

Motorsport Joakim Blansch, teammekaniker i Rally-SM stallet, fick chansen under lördagens sprintfinal i Kosta att sätta sig bakom ratten i en av teamets Skoda Fabia R5:a. Debuten med fyrhjulsdrivet gav mersmak. – Häftigt att köra detta kraftpaket till tävlingsbil, summerar Jocke från Skillingaryds MK. 

Jocke besiktigar en av teamets bilar i Vara:s deltävling tidigare i höstas.

Tillsammans med kartläsaren Josefine Ingvarsson, Hässleholms MK, stod de på startlinjen i lördagens Rally-SM Grussprintfinal som arrangerades av Wäxjö MS och platsen var Kosta. En sträcka på sex kilometer skulle köras tre gånger innan de sista SM-poängen skulle utdelas. Förra helgen var Jocke mekaniker på stora Rally-SM:s finaltävling i Arvika och ordinarie förare till bilen, Fredrik Åhlin, bröt och det blev en intensiv vecka för mekanikerna att få bilen redo och körklar inför nästa finaltävling i det andra mästerskapet. Jocke berättar: 

– Ja, det blev en intensiv vecka med skruvande för att få bilen redo inför lördagens SM-sprint i Kosta. Men bilen blev klar och vi lyckades till slut klämma in ett litet test på cirka 2,5 mil i fredags kväll. Mest för att lära sig hur bilen beter sig och alla dess häftiga funktioner. Allt gick bra och en spännande lördag väntade. 

Ner till Kosta drog teamet på lördagsmorgonen. Klockan 12 var första start och Jocke summerade förmiddagen så här: 

– Det blev en spänd och nervös lördag förmiddag. Vi rekade sträckan två gånger och gjorde våra ändringar i noterna. Därefter var det nervös väntan till första start, hur skulle detta sluta? Det fanns många tankar och funderingar men väl ut till första sträckan var all nervositet ett minne blott och fokus var bara på att ha så kul som möjligt och lära sig så mycket det bara gick, säger Jocke. 

Joakim Blansch och Josefin Ingvarsson på specialsträcka två

– Tävlingen genomfördes på en sex kilometer lång sträcka som kördes tre gånger. Tävlingen för min del fungerade bra, en liten avvaktande första sträcka. Det här var något helt annat än vad jag var van vid, men det var fruktansvärt roligt och häftigt med detta kraftpaket till bil!

– Lite ändringar på bilen gjordes på servicen och sträcka två kändes bättre och bättre ju längre den tick. Tidsmässigt blev det en liten förbättring. Kanske inte så mycket jag hoppats på men vad gjorde det? Kollade bort från klockan och bara njöt av stunden, så häftigt!

När sista sträckan skulle köras drog ett rejält åskoväder in över Kosta, himlen öppnade sig och förutsättningarna för de tävlande blev lite annorlunda. 

– Det var lite halkigt, men vi närmade oss de framförvarandes sträcktider och hade vissa partier på sträckan som kändes riktigt bra. Jag summerar min första tävling i 4WD att tidsmässigt finns det mer att hämta, men att få chansen i Team Nybes Skoda och fått komma i en rallybil igen är oförglömligt. Det var en riktigt rolig dag med teamet, fått bli servad med mat och bil, bara fått njuta och ha skoj, lärt mig mer om bilen och dess beteende. Det var helt enkelt en toppendag! Tacksam för att Mathias och Team Nybe gav mig den här chansen. Jag önskade att tävlingen skulle fortsätta några sträckor till för det var lite för kul. Men det kanske kommer fler tillfällen framöver, avrundar Jocke Blansch från Skillingaryds MK om sin 4WD-premiär i lördags. 

Tiden efter tre körda sträckor blev 9:53,5, 50,1 sekunder efter totalsegraren, vilket placerade Blansch/Ingvarsson på en sjättetid i värstingklassen 4WD och en mycket fin nionde plats totalt, av 56 startande, i tävlingen. Tävlingen vanns totalt av Jockes teamkompisar Albin Nordh, Ydre MK tillsammans med Christoffer Bäck, Borlänge MK endast 4,3 sekunder före totaltvåan, och även dessa teamkompisar, Jonas Åkesson Karlskrona AK och Maja Bengtsson Älmhults MK. 

För klubbkompisarna Tomas Wernersson och Hans-Peter Picher blev det en 30:e plats i klassen 2WD,  och 50:e plats totalt, i sin Opel Ascona A. 

Från skogen kom Jocke och Josefin, tog vägbyte fint och snart kunde de se målflagg...

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *