Motorsport

Felix dubblerar i elbil

Motorsport Felix Rosenqvist kommer att kombinera sina åtaganden i elbilsmästerskapet Formel E med en parallell satsning på den ledande japanska formelbilsserien Super Formula under årets racingsäsong.

  [1/7]

  [2/7]

  [3/7]

  [4/7]

  [5/7]

  [6/7]

  [7/7]

Felix från Värnamo har skrivit på för det anrika stallet Team LeMans och äntrar Super Formula i en tid då mästerskapet stadigt växer i internationellt anseende tack vare ett av motorsportens mest extrema tekniska reglementen. Bilarna som används hör till världens absolut mest potenta, där turbomotorer på 550 hästkrafter och mycket sofistikerad aerodynamik säkerställer varvtider som endast slås av Formel 1.

25-årige Felix tar plats bredvid den rutinerade Super Formula-chauffören Kazuya Oshima (JPN, 29 år) i en tvåbilsuppställning för Team LeMans, och blir den förste svensken att tävla på högsta formelbilsnivå i Japan sedan Björn Wirdheim kom till start i mästerskapet (som då gick under namnet Formula Nippon) säsongerna 2006–2007.

– Det här blir något av det mest extrema jag gett mig in i, och jag ser mycket fram emot det, säger Felix Rosenqvist. Jag är helt övertygad om att det optimala för min del i år är att dubblera i två olika mästerskap. Det ger en bredd och kontinuerlig körning, vilket är vad som behövs, men det har varit avgörande för mig att ett sådant upplägg inte får någon som helst negativ inverkan på min Formel E-satsning. Super Formula är det idealiska komplementet; det finns inga kalenderkrockar med Formel E, och mästerskapet i sig verkar fantastiskt. Jag längtar rejält till första testet!

Det nya avtalet markerar en återkomst för Felix till asiatisk formelbilsracing, tio år efter att smålänningen inledde sin bilracingkarriär i kontinentens Formel Renault-mästerskap (som han vann 2008). Sedan dess har Fjärran Östern fortsatt utgjort goda jaktmarker för Felix, med två segrar och två andraplatser i den prestigefyllda världsfinalen för Formel 3 på gatorna i Macau, Kina, som några av meritlistans absoluta höjdpunkter.

Årets startfält i Super Formula består av 20 förare, med internationella namn som trefaldige Le Mans-segraren André Lotterer (GER), Rosenqvists förre Formel 3-kollega Nick Cassidy (NZL) och regerande GP2-mästaren Pierre Gasly (FRA).

Även de tidigare Formel 1-stjärnorna Kazuki Nakajima (JPN), Kamui Kobayashi (JPN) och Narain Karthikeyan (IND) kommer till start, liksom fjolårsmästaren Yuji Kunimoto (JPN).

Felix kommer att tävla med startnummer #7, och tar plats i en imponerande lång lista av förare som kört för Shizuoka-baserade Team LeMans sedan stallet grundades 1969. Bröderna Michael och Ralf Schumacher hör till några av dem som fick teamets förtroende under 1990-talet – och den sistnämnde vann också Formula Nippon-titeln med Team LeMans 1996.

I fjol slutade stallet på tionde plats i Super Formula-sammandraget, med Karthikeyan och Kobayashi som förarpar.

Felix är just nu på plats i Japan och kommer att köra Super Formula-bilen för första gången vid ett test på F1-banan Suzuka i början av nästa vecka (6–7 mars). Han kommer därefter att resa tillbaka till Europa och påbörja uppladdningen inför nästa Formel E-race, som körs i Mexico City den 1 april.

Årets Super Formula-mästerskap avgörs över sju tävlingshelger, med både premiär (22-23 april) och final (21-22 oktober) på Suzuka. Däremellan gästar fältet också Okayama International Circuit, Fuji Speedway, Twin Ring Motegi, Autopolis och Sportsland Sugo. Tävlingsformatet växlar mellan ett och två race per helg.

Taggar